Chleb Naan
Chleb Naan to coś, co można zobaczyć w całym kraju, ale na północy jest istotną częścią większości posiłków. To podpłomyki na zakwasie, które są robione z jogurtem i tradycyjnie wypiekane w glinianym piecu. Sam piekarnik nazywa się tandoor i jest częścią kuchni tandoori północnych Indii. Ten podstawowy składnik często towarzyszy ryżowi oprócz bogatych curry i marynat.
Dhal Moje królestwo dla niektórych Dhal!
Dhal to soczewica w curry, ale nie daj się zwieść prostemu opisowi, ponieważ dobrze przyrządzona to czysta radość dla kubków smakowych. Wspaniałe jest to, że w zależności od metody gotowania i subtelnego doboru przypraw można doświadczyć zupełnie innego smaku. To danie jest świetnym klasykiem i często jest przyprawione asafetydą, a nawet tamaryndowcami. Tarka Dhal jest bardzo popularna na całym subkontynencie indyjskim i jest przygotowywana ze smażonego czosnku, cebuli i regionalnych przypraw.
Dania z ryżu Biriyani
Muzułmańscy najeźdźcy z Persji są wdzięczni za wywarcie wpływu na wiele wspaniałych indyjskich potraw, w tym Biriyani. To północnoindyjskie danie z ryżu, które łączy szafran z całymi pachnącymi przyprawami. Zwykle łączy się go z marynowanym kurczakiem lub wieprzowiną, a jeśli masz szczęście, możesz też dostać jajko na twardo! To starożytne danie, które jest zarówno sycące, jak i satysfakcjonujące.
Rozkosz Dosa
Kierując się na południe, Dosa to klasyczny pikantny naleśnik, który czasami może być dość przytłaczający, ponieważ lubią czasami podawać to smaczne danie z ciasta ryżowego. Są fantastyczne do wypełnienia, tak jak tortilla w Meksyku. Jednym z bardzo popularnych kęsów jest Masala Dosa, kiedy jest nadziewany pikantnym ziemniaczanym curry.
Thali dla Podróżnika
Dla wielu podróżnych jedną z radości podróży pociągiem w Indiach jest otrzymanie metalowej tacy z Thali. W rzeczywistości samo słowo pochodzi z tacy, na której jest zwykle podawane. Typowe jest, że miska świeżo ugotowanego ryżu jest otoczona małymi garnkami różnych curry, pikli, dhalu i chutney. To kwintesencja kuchni indyjskiej.
Raity są fajne!
Raita jest czasem kimś w rodzaju zbawiciela, gdy robi się gorąco! Tradycyjnie jest to danie z twarogu i kolendry, ale obecnie często używa się jogurtu. Wiele wspaniałych wariantów może zawierać ogórek i subtelne przyprawy. To jest dokładnie to, czego potrzebujesz, jeśli przypadkowo zamówiłeś gorące curry, a chili zaczyna gryźć!
Aromatyczne Bhadżi
Innym fantastycznym dodatkiem, który jest częścią kuchni indyjskiej, jest Bhaji. Słodki zapach bhadżi to jeden z bajecznych aromatów ulicznego życia w Indiach. Zwykle robi się je z cebuli, ziemniaków lub bakłażanów. Są mocno przyprawione, przyprawione, a następnie smażone w głębokim tłuszczu do chrupiącej złotej rozkoszy. Jest zrobiony z mieszanki ciasta mącznego i jest modną przystawką lub przekąską.