Tradycyjne indyjskie potrawy

Indyjskie jedzenie jest bardzo lubiane na całym świecie, niezależnie od tego, czy jesz na wynos we wschodnim Londynie, czy próbujesz regionalnych przysmaków Goa. Jedną rzeczą, którą masz gwarancję, jest jedzenie żywności, która ma długą i znakomitą przeszłość. Od ponad 8000 lat różne grupy etniczne i religijne odgrywają swoją rolę w produkcji żywności i potraw, które obecnie stają się coraz bardziej częścią globalnej kuchni. Smaki Indii są tak bogate i różnorodne jak krajobraz. Od pustyń Radżastanu po wysokogórskie przełęcze Ladakhu w Himalajach subtelne różnice w potrawach są oszałamiające.

Oto tylko niektóre z tradycyjnych potraw, które możesz zobaczyć podczas podróży po Indiach i które stanowią dużą część ich tradycji kulinarnych.

Chleb Naan

Chleb Naan to coś, co można zobaczyć w całym kraju, ale na północy jest istotną częścią większości posiłków. To podpłomyki na zakwasie, które są robione z jogurtem i tradycyjnie wypiekane w glinianym piecu. Sam piekarnik nazywa się tandoor i jest częścią kuchni tandoori północnych Indii. Ten podstawowy składnik często towarzyszy ryżowi oprócz bogatych curry i marynat.

Dhal Moje królestwo dla niektórych Dhal!

Dhal to soczewica w curry, ale nie daj się zwieść prostemu opisowi, ponieważ dobrze przyrządzona to czysta radość dla kubków smakowych. Wspaniałe jest to, że w zależności od metody gotowania i subtelnego doboru przypraw można doświadczyć zupełnie innego smaku. To danie jest świetnym klasykiem i często jest przyprawione asafetydą, a nawet tamaryndowcami. Tarka Dhal jest bardzo popularna na całym subkontynencie indyjskim i jest przygotowywana ze smażonego czosnku, cebuli i regionalnych przypraw.

Dania z ryżu Biriyani

Muzułmańscy najeźdźcy z Persji są wdzięczni za wywarcie wpływu na wiele wspaniałych indyjskich potraw, w tym Biriyani. To północnoindyjskie danie z ryżu, które łączy szafran z całymi pachnącymi przyprawami. Zwykle łączy się go z marynowanym kurczakiem lub wieprzowiną, a jeśli masz szczęście, możesz też dostać jajko na twardo! To starożytne danie, które jest zarówno sycące, jak i satysfakcjonujące.

Rozkosz Dosa

Kierując się na południe, Dosa to klasyczny pikantny naleśnik, który czasami może być dość przytłaczający, ponieważ lubią czasami podawać to smaczne danie z ciasta ryżowego. Są fantastyczne do wypełnienia, tak jak tortilla w Meksyku. Jednym z bardzo popularnych kęsów jest Masala Dosa, kiedy jest nadziewany pikantnym ziemniaczanym curry.

Thali dla Podróżnika

Dla wielu podróżnych jedną z radości podróży pociągiem w Indiach jest otrzymanie metalowej tacy z Thali. W rzeczywistości samo słowo pochodzi z tacy, na której jest zwykle podawane. Typowe jest, że miska świeżo ugotowanego ryżu jest otoczona małymi garnkami różnych curry, pikli, dhalu i chutney. To kwintesencja kuchni indyjskiej.

Raity są fajne!

Raita jest czasem kimś w rodzaju zbawiciela, gdy robi się gorąco! Tradycyjnie jest to danie z twarogu i kolendry, ale obecnie często używa się jogurtu. Wiele wspaniałych wariantów może zawierać ogórek i subtelne przyprawy. To jest dokładnie to, czego potrzebujesz, jeśli przypadkowo zamówiłeś gorące curry, a chili zaczyna gryźć!

Aromatyczne Bhadżi

Innym fantastycznym dodatkiem, który jest częścią kuchni indyjskiej, jest Bhaji. Słodki zapach bhadżi to jeden z bajecznych aromatów ulicznego życia w Indiach. Zwykle robi się je z cebuli, ziemniaków lub bakłażanów. Są mocno przyprawione, przyprawione, a następnie smażone w głębokim tłuszczu do chrupiącej złotej rozkoszy. Jest zrobiony z mieszanki ciasta mącznego i jest modną przystawką lub przekąską.