Tradycyjne potrawy europejskie

Kiedy mówimy o tradycyjnej europejskiej żywności, nie jest to łatwe, ponieważ jedną z najbardziej niezwykłych części życia na kontynencie europejskim jest to, że jeśli chodzi o jedzenie, jesteśmy tak rozpieszczani! Jest tak wiele wspaniałych potraw do wyboru, nawet w jednym kraju, nie mówiąc już o skali smaków i potraw dostępnych na całym kontynencie. W przypadkowej kolejności oferujemy kilka klasyków, które są zarówno popularne, jak i znane w kraju, z którego pochodzą.

Brytyjski klasyk

Fish n Chips znajdują się na szczycie listy, którą poleciłbyś każdemu, kto odwiedza Wielką Brytanię po raz pierwszy. Niektórzy powiedzieliby, że gdy ciasto jest świeże, chrupiące i lekkie, trudno przebić danie rybne! To, czy wybierzesz tradycyjnego dorsza zamiast plamiaka, nie jest tak ważne, jak sposób jego przyrządzenia. Frytki są wyjątkowe, ponieważ są grubo krojone i zwykle smażone do perfekcji. Jedną z rzeczy, która szokuje nowicjusza na kolacji w sklepie z rybami z frytkami, jest to, że Brytyjczycy uwielbiają ocet, a także hojną porcję soli do ulubionego dania na wynos w całym kraju. Inną tradycją jest to, że „papkowaty groszek” lub nawet kiełbasa saveloy są również częścią tych wspaniałych instytucji smażalniczych. Tylko nie zapomnij o marynowanym jajku!

Francja

Absolutną koniecznością, gdy jesteś w pobliżu świeżego targu, a stoisko to oczywiście Escargot lub ślimak. To danie zawsze będzie dzieliło pokój, ale jeśli lubisz coś nieco innego, co może być bardziej francuskiego niż świeży ślimak ociekający masłem i czosnkiem? Prawda jest taka, że jest to „prawdziwe jedzenie” o bardzo rustykalnym charakterze, ale przez wieki było pilnie strzeżoną tajemnicą chłopów w posiadłościach wiejskich w całej krainie. Wystarczy dodać ładny kieliszek vin de table, a Bob, a raczej Robért, zostanie Twoim wujkiem!

Mity greckie

Jedno jest pewne, Grecy lubią jeść i dobrze jedzą! Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż dzień na Akropolu i ładne żyroskopy, które zaspokoiłyby głód tych wszystkich kilometrów spacerów, oglądając starożytne miejsca i ruiny. Dobry gyros to radosna rzecz. Jest to pita nadziewana wieprzowiną lub kurczakiem, z dużą ilością cebuli, pomidorów, smażonych ziemniaków i kleksem tzatziki. Niesamowite smaki dobrze grillowanego mięsa i świeżych sałatek są nie do pobicia. To naprawdę jedna z gwiazd ulicznej sceny kulinarnej i to nie mit!

Hiszpańska Paella

Paella to wspaniałe tradycyjne danie z ryżu z Walencji i przepyszna uczta smaków. Tradycyjnie przyrządza się ją z ryżu krótkoziarnistego, królika lub kurczaka, fasolki szparagowej i przede wszystkim szafranu, który nadaje potrawie wspaniały słoneczny kolor. Sama nazwa pochodzi od płytkiej patelni, na której gotowano wszystkie te wspaniałe smaki. Paella Valencia to najstarszy i najbardziej tradycyjny przepis, który wykorzystuje bogaty rosół z kurczaka i oliwę z oliwek, aby połączyć wszystkie smaki. Oczywiście jest to świetne na wybrzeżu, kiedy traktuje się świeże owoce morza, często mieszane z kurczakiem. Najlepiej smakuje gotowane na zewnątrz, podczas fiesty lub lokalnej uroczystości!

Sznycel

Wiedeński sznycel to klasyczne danie wiedeńskie i jedno z narodowych dań Austrii. Jest to bardzo cienki kawałek cielęciny, który jest następnie panierowany w bułce tartej i smażony w głębokim tłuszczu lub na patelni. Jest tak pyszna, że zwykle wystarczy tylko dodatek do sałatki ziemniaczanej lub jasnozielonej sałatki. Tradycyjnie podaje się tak zwaną sałatę masłową z sosem winegret. Samo danie zostało po raz pierwszy opisane jako „panierowane kotlety cielęce” w niemieckiej książce kucharskiej wydanej w 1831 roku. Jeśli nie jesteś fanem cielęciny, bardzo popularny jest również sznycel wieprzowy.