Jak kroić i gotować pasternak?

Pasternak, podobnie jak kilka innych zimowych warzyw, o których mógłbym wspomnieć, ma naprawdę złą prasę, prawda? Spójrzmy prawdzie w oczy, to nie jest tak, że ktoś narzeka i zachwyca się tym zwężającym się warzywem korzeniowym. Ze swoim bladobiałym i brudnym wyglądem nie ma takiego uroku jak pomarańczowa marchewka czy fioletowa rzepa. Jeśli nie jesteś fanem pasternaku, czytaj dalej, a zdasz sobie sprawę, że właśnie tego Ci brakowało! Nie ma nic, co pasowałoby do tego niedocenianego, ale wspaniałego warzywa na zimową rodzinną pieczeń lub purée.

Pasternak z definicji

Pasternak to zwężające się warzywo korzeniowe należące do rodziny Apiaceae, która obejmuje marchew i pietruszkę. Najlepszy pasternak jest po zimowych przymrozkach, ponieważ daje to słodszą odmianę. To zdumiewające, że w starożytności pasternak był używany jako codzienny słodzik, zanim wprowadzono cukier trzcinowy. Ma słodki ziemisty smak i jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Uprawia się je w okresie jesienno-zimowym i najlepiej zbierać, gdy nie są zbyt duże.

Zakupy idealnego pasternaku

Najlepszą radą jest kupowanie na lokalnym rynku i szukanie pasternaku, który jest prosty i ma od około 6 do 10 cali. Jeśli pozwoli się im urosnąć znacznie większe, często mogą mieć twardy, zdrewniały rdzeń, który nie nadaje się do jedzenia. Nie chcesz odstraszać swoich dzieci od wspaniałego pasternaku! Ale najważniejsze jest, aby użyć oczu, a dotyk tego warzywa korzeniowego jest przyjemny i jędrny. Najlepiej również unikać zbyt wielu brązowych plam i pęknięć, ponieważ skończy się to odcięciem i zmarnowaniem większości jadalnych części.

W razie potrzeby dobrze przechowują się w lodówce do trzech tygodni.

Idealne przygotowanie pasternaku!

Ważną wskazówką jest to, że wiele przysług jest tuż pod skórą, więc lepiej szorować szczotką do warzyw niż używać obieraczki. Wystarczy dobrze je natrzeć pod zimną wodą i zachować więcej ziemistego smaku. Po dobrym oczyszczeniu wystarczy chwycić mały nóż i odciąć zielony koniec, a następnie posiekać według uznania. Jeśli ugniatasz, pokrój na zwykłe małe kawałki, ale jeśli pieczesz, pozwól na grubsze kawałki. Podobnie jak inne owoce i warzywa, posiekany pasternak utlenia się, więc jeśli musisz umieścić go w garnku z zimną wodą, aż będziesz gotowy do gotowania. Jesteś już prawie gotowy!

Wrzący Pasternak

Jeśli zdecydujesz, że chcesz zmiażdżyć lub po prostu zblanszować pasternak, aby dodać go do zup lub innych potraw, najpierw musisz go ugotować do miękkości. Po pierwsze, jak już wspomnieliśmy, lepiej jest szorować niż obierać. Rozmiar pokrojonego pasternaku powinien mieć mniej niż 1 cal szerokości, ale po prostu postaraj się, aby każdy kawałek miał normalny rozmiar, aby wszystkie gotowały się jednocześnie!

Następnie pozwól, aby woda pokryła potrzebną ilość pasternaku i dodaj szczyptę lub dwie soli. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie ostrożnie dodaj pasternak do garnka. Czasy gotowania będą się różnić, ale celuj w około 8 do 10 minut i zatrzymaj gotowanie, gdy będą miękkie.

Mashtastic!

Jeśli masz ochotę na alternatywę dla puree ziemniaczanego, dlaczego nie użyć pasternaku jako słodszej przystawki, która bardzo dobrze komponuje się z większością mięs i drobiu. Jedyną radą dotyczącą zacierania pasternaku jest upewnienie się, że są one w pełni ugotowane i wystarczająco delikatne, aby uzyskać przyjemną kremową konsystencję. Aby najlepiej rozgnieciony pasternak dobrze się ugotował, odsącz nadmiar wody, a następnie użyj tłuczka do ziemniaków lub dużego widelca. Aby dodać smaku i bogactwa zacierowi, dodaj masło, oliwę z oliwek, a nawet łyżkę śmietany. Oczywiście możesz zmieniać rzeczy, używając razem ziemniaków i pasternaku, co stanowi bardzo smaczną przystawkę.

Idealny pieczony pasternak

Jeśli zamierzasz upiec pasternak, dobrym pomysłem jest pokrojenie go dość grubo, ponieważ nie musi być zbyt delikatne do pieczenia w gorącym piekarniku. Zalecamy również stosowanie wysokiej temperatury w piekarniku, ponieważ oznacza to karmelizację naturalnych cukrów w pasternaku. To dodaje tak wiele pod względem smaku i jest jednym ze świetnych sposobów na gotowanie tego uroczego warzywa. Jedyne przygotowanie jest dość proste, po wyszorowaniu i pokrojeniu wystarczy posmarować kawałki olejem roślinnym i dobrze doprawić solą i pieprzem. Miłym dodatkiem w tym momencie jest dodanie do tej polewy odrobiny mieszanki przypraw, takiej jak chili lub papryka. Umieść przygotowane pasternaki na blasze do pieczenia tak dużej, jak potrzebujesz. Następnie piecz w gorącym piekarniku przez około 20 do 25 minut, aż będą złotobrązowe i miękkie w środku. Te pieczone pasternaki będą towarzyszyć większości pieczonych obiadów, a dobry, bogaty sos nigdy się nie zmarnuje!