Pieczony indyk a la mandarynka

Pieczony indyk a la mandarynka
Pieczony indyk a la mandarynka może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Na 6,14 zł za porcję, ten przepis okładki 49% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 106g białka, 47 g tłuszczu, oraz w sumie 1168 kalorii. Ten przepis służy 12. Mieszanka selera, koszernej soli i pieprzu, szałwii i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Aby zużyć sól koszerną, można śledzić to danie główne z Niskotłuszczowe Ciasto Okruchowe (Koszerno-Mleczne) jako deser. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 6 godzin i 45 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie ten przepis zarabia dobry spoonacular wynik 77%. Podobne przepisy to Pieczony indyk z mandarynkową glazurą, Mandarynka-Indyk Glazurowany, oraz Tartaletki mandarynkowo-daktylowe z maślanką bitą śmietaną i Granitą mandarynkową.

Instrukcje

1
Zobacz jak zrobić ten przepis.
1
Połącz sok z mandarynki i ocet w średnim niereaktywnym rondlu na dużym ogniu. Gotować, aż zmniejszy się o połowę.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sok Z MandarynekSok Z Mandarynek
1 łyżka Musztardy Dijon Lub Pełnoziarnistej1 łyżka Musztardy Dijon Lub Pełnoziarnistej
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
2
Dodaj miód i kontynuuj gotowanie, aż zmniejszy się do 2 filiżanek. Wymieszać skórkę mandarynki i sól i pieprz do smaku, i przenieść do miski do ostygnięcia. Rezerwa 1/4 szklanki do sosu i wykorzystać resztę dla indyka.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego
MandarynkaMandarynka
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)
1
Wyjmij indyka z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Opakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, OdsączoneOpakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, Odsączone
2
Cały indyk posmarować olejem i obficie posypać solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
4 łyżki Masła, Pokrojonego W Kostkę O Wielkości 1/2 Cala4 łyżki Masła, Pokrojonego W Kostkę O Wielkości 1/2 Cala
3
Posypać jamę indyka solą i pieprzem i wypełnić natką pietruszki, rozmarynem, szałwią, tymiankiem i połową marchewki, selera i cebuli.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego
Szyjki Z KurczakaSzyjki Z Kurczaka
1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji
Rosół Z Kurczaka Lub Bulion Warzywny (lub Więcej W Razie Potrzeby)Rosół Z Kurczaka Lub Bulion Warzywny (lub Więcej W Razie Potrzeby)
Pęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (okPęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (ok
20 Cienkich Plastrów Cukinii20 Cienkich Plastrów Cukinii
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
2 Szklanki Ząbków Czosnku2 Szklanki Ząbków Czosnku
1/2 Gałązki Rozmarynu1/2 Gałązki Rozmarynu
4
Umieść 3 szklanki bulionu z kurczaka w średnim rondlu i utrzymuj ciepło na małym ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 T Pieprzu Białego W Proszku1 T Pieprzu Białego W Proszku
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
5
Pozostałe marchewki, seler i cebulę umieść na dnie dużej patelni. Ustawić indyka na wierzchu warzyw i smażyć, aż lekko złoty kolor, o 45 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 1/2 Szklanki Ząbków Czosnku, Zarezerwowanych Z Oleju Czosnkowego1 1/2 Szklanki Ząbków Czosnku, Zarezerwowanych Z Oleju Czosnkowego
1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji
Pęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (okPęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (ok
20 Cienkich Plastrów Cukinii20 Cienkich Plastrów Cukinii
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, OpcjonalnieDodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
6
Zmniejszyć ogień do 350 stopni F i kontynuować pieczenie, fastrygowanie ciepłym kurczakiem co 15 minut. Kiedy piersi zarejestrują 150 stopni F na termometrze natychmiastowego odczytu, zacznij fastrygować indyka z częścią gastrique. Kontynuuj pieczenie i fastrygowanie z gastrique, aż piersi zarejestrować 160 stopni F, 2 1/4 do 2 1/2 godzin.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 T Pieprzu Białego W Proszku1 T Pieprzu Białego W Proszku
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ostry Sos Z Oleju SezamowegoOstry Sos Z Oleju Sezamowego
7
Wyjąć indyka z piekarnika i przełożyć na blachę do pieczenia, utrzymując piekarnik w temperaturze 350 stopni F.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pillsbury® Creamy Supreme® Lukier WaniliowyPillsbury® Creamy Supreme® Lukier Waniliowy
Opakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, OdsączoneOpakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, Odsączone
8
Wyjmij nogi i przenieś na patelnię do pieczenia. Namiot indyka luźno folią i odstawić na 30 minut przed krojeniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, OpcjonalnieDodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
4 łyżki Dżemu Malinowego, Jagodowego Lub Truskawkowego4 łyżki Dżemu Malinowego, Jagodowego Lub Truskawkowego
9
Odcedzić kapiące naczynia do miski i wyrzucić cząstki stałe.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)1 (8 Uncji) Pojemnik Lekkiej Bitej Polewy (takiej Jak Cool Whip®)
Pigwy – Obrane, Pozbawione Gniazd Nasiennych I Pokrojone W ćwiartkiPigwy – Obrane, Pozbawione Gniazd Nasiennych I Pokrojone W ćwiartki
10
Dodaj wystarczającą ilość wywaru, aby uzyskać 4 szklanki płynu. W garnku na średnim ogniu, doprowadzić ciecz do gotowanego na wolnym ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Czubata łyżka Białego Pieprzu1 Czubata łyżka Białego Pieprzu
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
6 Uncji Pieczonej Wołowiny W Plasterkach, Pokrojonej W Paski6 Uncji Pieczonej Wołowiny W Plasterkach, Pokrojonej W Paski
11
Płyn do gotowania na wolnym ogniu przełożyć nogami do patelni, przykryć folią i dusić w piekarniku do miękkości, około 1 godziny.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, OpcjonalnieDodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
4 łyżki Dżemu Malinowego, Jagodowego Lub Truskawkowego4 łyżki Dżemu Malinowego, Jagodowego Lub Truskawkowego
Opakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, OdsączoneOpakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, Odsączone
12
Wyjąć nogi z płynu do duszenia i przenieść do blachy do pieczenia, rezerwując płyn do duszenia dla sosu. Przełącz piekarnik na broil.
Składniki, których będziesz potrzebować
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pillsbury® Creamy Supreme® Lukier WaniliowyPillsbury® Creamy Supreme® Lukier Waniliowy
Opakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, OdsączoneOpakowanie Mrożonej Kukurydzy, Rozmrożone, Odsączone
13
Umyć nogi z niektórych gastrique i umieścić pod brojlerem, aż szkliwione i chrupiące, o 8 protokół.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pełnoziarniste Bułki Obiadowe, Do PodaniaPełnoziarniste Bułki Obiadowe, Do Podania
14
Do sosu: w rondlu połącz płyn do duszenia nóg indyka z wystarczającą ilością ciepłego wywaru, aby zrobić 7 filiżanek i utrzymać ciepło na małym ogniu.
Składniki, których będziesz potrzebować
Noga Z IndykaNoga Z Indyka
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
1 Czubata łyżka Białego Pieprzu1 Czubata łyżka Białego Pieprzu
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
15
W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać masło i olej, aż olej zacznie migotać.
Składniki, których będziesz potrzebować
2 Oliwki Nadziewane Pimiento2 Oliwki Nadziewane Pimiento
4 łyżki Masła, Pokrojonego W Kostkę O Wielkości 1/2 Cala4 łyżki Masła, Pokrojonego W Kostkę O Wielkości 1/2 Cala
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
16
Dodać marchew, seler i cebulę i gotować do miękkości, o 5 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji
Pęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (okPęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (ok
20 Cienkich Plastrów Cukinii20 Cienkich Plastrów Cukinii
17
Dodać czosnek i gotować przez 30 sekund.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Pomarańcza, Skórka1 Pomarańcza, Skórka
18
Ubić mąkę i gotować, aż lekko złoty kolor, o 5 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Lorann Profesjonalna Kuchnia®Lorann Profesjonalna Kuchnia®
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
świeżo Wyciśnięta Cytryna Lub Do Smakuświeżo Wyciśnięta Cytryna Lub Do Smaku
19
Ubij w winie i gotuj, aż zmniejszy się o dwie trzecie.
Składniki, których będziesz potrzebować
(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
świeżo Wyciśnięta Cytryna Lub Do Smakuświeżo Wyciśnięta Cytryna Lub Do Smaku
20
Ubić gorący bulion i czarny pieprz i gotować, aż zgęstnieje. Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu i kontynuować gotowanie, mieszając od czasu do czasu, aż smak mąki został ugotowany i sos Płaszcze Z Tyłu drewnianej łyżki, o 8 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pieprz CzarnyPieprz Czarny
Lorann Profesjonalna Kuchnia®Lorann Profesjonalna Kuchnia®
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki
1 Czubata łyżka Białego Pieprzu1 Czubata łyżka Białego Pieprzu
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Uncje Serka śmietankowego, Temperatura Pokojowa (okUncje Serka śmietankowego, Temperatura Pokojowa (ok
świeżo Wyciśnięta Cytryna Lub Do Smakuświeżo Wyciśnięta Cytryna Lub Do Smaku
21
Przecedzić mieszaninę przez drobne sito do czystego rondla, doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu i gotować, aż lekko zmniejszona.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do PosypaniaSól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z KurczakaZ Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
22
Dodaj zarezerwowane 1/4 szklanki mandarynki gastrique, Likier pomarańczowy i różowy pieprz i gotować przez dodatkową minutę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać ze skórką mandarynki.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego
Likier PomarańczowyLikier Pomarańczowy
Ziemniaki Rdzawe, Pokrojone Na 1-calowe KawałkiZiemniaki Rdzawe, Pokrojone Na 1-calowe Kawałki
MandarynkaMandarynka
23
SOS podawać razem z indykiem.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki6 Dużych Ząbków Czosnku, Pokrojonych W Cienkie Plasterki

Składniki

1(może być lub przeglądać)cały czarny pieprzcały czarny pieprz1marchewka obrana i grubo posiekanamarchewka obrana i grubo posiekana3largesmarchew, pokrojona na 1-calowe kawałkimarchew, pokrojona na 1-calowe kawałki1łodygaseler grubo posiekanyseler grubo posiekany3duże łodygiseler naciowy, pokrojony na 1-calowe kawałkiseler naciowy, pokrojony na 1-calowe kawałki4736 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki(1 uncja wagowo, około 4 do 6 gałązek)(1 uncja wagowo, około 4 do 6 gałązek)1Średnia żółta cebula, posiekanadomowy rosół z kurczaka, rozgrzanydomowy rosół z kurczaka, rozgrzany1Średnia żółta cebula, posiekanadomowy rosół z kurczakadomowy rosół z kurczaka2376 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkiwytrawne białe winowytrawne białe wino1Drobno starta skórka z mandarynkiDrobno starta skórka z mandarynki2Drobno starta skórka z mandarynekDrobno starta skórka z mandarynek596 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkimąkamąka1bunchMała świeża pietruszka płaskaMała świeża pietruszka płaska1bunchMały świeży rozmarynMały świeży rozmaryn1bunchMała świeża szałwiaMała świeża szałwia1bunchMały świeży tymianekMały świeży tymianek2goździkiczosnek posiekanyczosnek posiekany4736 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkir miódr miód12Rabarbar, posiekany, świeży lub mrożonySól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprzSól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz2(zima)2 funty mieszanych odmian świeżych grzybów2 funty mieszanych odmian świeżych grzybów12Rabarbar, posiekany, świeży lub mrożonyOliwa z oliwek, do mycia indykaOliwa z oliwek, do mycia indyka1( bakłażany)Cebula hiszpańska, grubo posiekanaCebula hiszpańska, grubo posiekana21 kwarta pełnego mleka o temperaturze pokojowejcebula ćwiartkacebula ćwiartka2(zima)Likier pomarańczowy, np. Grand MarnierLikier pomarańczowy, np. Grand Marnier11 funt cukinii,kruszony różowy pieprzkruszony różowy pieprz9466 średnich ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w cienkie plasterkiświeży sok z mandarynekświeży sok z mandarynek8kilogramycały świeży Indyk, dobrze spłukany i poklepany na suchocały świeży Indyk, dobrze spłukany i poklepany na sucho2(zima)masło niesolonemasło niesolone
TrudnośćEkspert
Gotowe W6 hrs, 45 m.
Porcje12
Ocena Zdrowia52
Magazyn