Jak zrobić owsiankę z mlekiem kokosowym

Owsianka jest po prostu fantastyczna! To składnik bardzo bliski sercom wszystkich Szkotów. Jest równie stary jak Matuzalem, a to co najmniej 969 lat! Ale poważnie, owies istnieje od dawna i był kiedyś podstawą, gdy czasy były trudne.

szkocki owies

Płatki owsiane były tradycyjną częścią szkockiego jedzenia i były kojarzone z bardzo oszczędnym, prostym sposobem jedzenia. Owsianka gotowana z wodą i odrobiną soli nie jest co prawda dla każdego, ale i tak jest prawdziwą rozkoszą w porównaniu do komercyjnych płatków zbożowych, które są pokryte cukrem!

Dodaj własne smaki

Powiedziawszy to, owies, a zwłaszcza owsianka, są wspaniałe z odrobiną dodanego smaku. Zamiast bardzo surowej szkockiej metody, spróbuj czegoś innego. Poniżej poprowadzimy Cię przez jeden z pysznych sposobów na zrobienie naprawdę luksusowej owsianki z użyciem mleka kokosowego. Ta metoda pozwala uzyskać pyszną, bogatą i kremową owsiankę, która może stanowić wspaniałe śniadanie lub budyń.

Zabawne fakty na temat owsa

  • Łacińska nazwa owsa to „Avena Sativa” i uprawia się go w Europie i Ameryce Północnej.
  • Owies jest doskonałym źródłem błonnika, beta-glukanu, witamin i zawiera przeciwutleniacze.
  • Pełnoziarnisty owies zawiera awenantramidy, które, jak się uważa, chronią przed chorobami serca.
  • Otręby są zewnętrzną warstwą owsa i można je znaleźć w musli, płatkach śniadaniowych i często w chlebie
  • Jedna filiżanka surowego owsa zawiera około: 8,1 grama błonnika, 0,8 grama cukru, 10,7 grama białka, 8,7 grama wody, 54,8 grama węglowodanów i 5,3 grama tłuszczu.

Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować przepyszną miskę owsianki z mlekiem kokosowym. Dlaczego nie dodać kilku jagód lub szczypty pikantnego cynamonu?

Nasze składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki miodu lub brązowego cukru
  • Odrobina wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Metoda FoodDieza:

Płatki owsiane są tak smaczne, jak je przyrządzasz! Dodając cudowne bogactwo kokosa do prostego smaku owsa nie zawiedziesz się! Ten przepis ma słodycz i wspaniały kremowy smak, który pokochają też Twoje dzieci!

  1. Najpierw zagotuj mleko kokosowe w odpowiedniej wielkości garnku.

Teraz wymieszaj wymaganą ilość owsa i miodu, jeśli lubisz słodkie. Podgrzewaj, aż płatki owsiane wchłoną większość mleka i uzyskają przyjemną gęstą kremową konsystencję.

  1. Dodaj specjalny akcent do potrawy, dodając kilka płatków kokosa i szczyptę lub dwie mielonego cynamonu. Jeśli nie jesteś miłośnikiem miodu, dodaj trochę brązowego cukru na wierzch. Pyszny!

Czy wiedziałeś?

Płatki owsiane zawierają wysoką zawartość składników mineralnych i witamin, do których należą:

  • Cynk – niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia, ponieważ wspomaga wiele procesów chemicznych w organizmie.
  • Mangan – występuje w dużych ilościach w produktach pełnoziarnistych. Jest to pierwiastek śladowy niezbędny do wzrostu i metabolizmu
  • Fosfor – ważny minerał chroniący utrzymanie kości i tkanek.
  • Magnez – jeden z pierwiastków, których często brakuje w naszej diecie, ale umożliwia krytyczne funkcje i procesy organizmu.
  • Selen – ostatnie badania wykazały, że jego niski poziom może upośledzać funkcje odpornościowe i umysłowe organizmu.
  • Żelazo – niezbędne dla zdrowej krwi, ponieważ jest składnikiem hemoglobiny.

Owsianka, owsianka, owsianka!

Jak więc widać, owsianka to trochę cudowne jedzenie, które można uczynić jeszcze wspanialszym przy odrobinie wyobraźni. Mamy nadzieję, że spróbujesz tego smacznego wariantu z całą egzotyczną dobrocią kokosowych smaków, które tylko dodają do tej wspaniałej mieszanki owsianej!