Mała historia owsianki
Zanim podgrzejesz płatki owsiane w kuchence mikrofalowej, dobrze jest przyjrzeć się tle tego śniadaniowego cudu! Słowo owsianka wywodzi się od słowa „pottage” lub „potage”, francuskiego leksykonu określającego zupę. Przyglądając się uważniej, możemy zobaczyć słowo „garnek”, które, jak można się spodziewać, dość dobrze łączy się z gotowaniem naszego wspomnianego owsa!
Współczesne skojarzenie ze Szkocją i owsem wynika głównie z pogody i klimatu, które pozwalają owsowi rozwijać się w trudnych warunkach.
Aż do końca XVIII wieku owsianka była postrzegana jako pożywienie biednych ludzi i często była gotowana i przechowywana w tak zwanych szufladach na owsiankę! Można to następnie zachować i pokroić w razie potrzeby.
Nowoczesne zwyczaje
Nowoczesny sposób jest zdecydowanie mniej oszczędny, a we współczesnych szkockich rodzinach dość często gotuje się owsiankę z mlekiem i dodaje dekadencką łyżkę miodu!
Jednym z narzędzi, które już dawno zniknęło, był „spurtle”, zaokrąglony drewniany pręt trzymany specjalnie do mieszania owsa.
Mistrzowska Owsianka
Od 1994 roku w szkockich górach odbywają się „Mistrzostwa Świata w Robieniu Owsianki”, podczas których mistrzowie owsianki z całego świata rywalizują o upragnioną nagrodę Golden Spurtle!
Powodzenia
Mówi się, że mieszanie tylko prawą ręką i zgodnie z ruchem wskazówek zegara przyniesie szczęście wszystkim, którzy zasiądą do miski ciepłego, odżywczego owsa! Więc cokolwiek robisz, nie używaj lewej ręki i nigdy nie mieszaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Owsianka w mikrofalówce
Tak więc dźwiganie całego ciężaru historii na tym „małym” zbożu w jakiś sposób podważa używanie kuchenki mikrofalowej do jedzenia tego starożytnego cudownego jedzenia. Jednak dowody są jasne – smakuje po prostu wspaniale, więc idź z prądem!
Metoda gotowania w kuchence mikrofalowej:
- Wymieszaj płatki owsiane, wodę lub mleko, jeśli wolisz, w odpowiedniej misce śniadaniowej.
- Upewnij się, że owsianka i woda lub mleko są dobrze wymieszane, a następnie wstaw do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty.
- Wyjmij z kuchenki mikrofalowej, a następnie ponownie zamieszaj. Na tym etapie zawsze możesz dodać trochę więcej płynu, jeśli uważasz, że wygląda na zbyt suchy.
- Gorącą parującą owsiankę podawaj z pokrojonym bananem lub dowolnymi dodatkami. Co powiesz na dodanie kilku nasion Chia lub posypanie ich świeżymi owocami. Mango, jabłko i granat działają bardzo dobrze!
Najważniejsze wskazówki dotyczące kupowania owsianki
W rzeczywistości jest to dość niezwykłe, jak złożone są niuanse produkcji owsa. Istnieje owies śrutowany, owies jumbo, owies organiczny i drobno mielony owies. Ciekawe jest to, że wszystkie wyglądają i smakują zupełnie inaczej, ale ze wszystkich można zrobić ciepłą, pożywną miskę owsianki. Dla większości ludzi ulubionym daniem są zazwyczaj „płatki owsiane” lub „płatki owsiane” do przygotowania nowoczesnego śniadania, które wszyscy znamy i kochamy!
Wreszcie, jeśli zamierzasz używać mleka w owsiance mikrofalowej, to będzie smakować przyjemnie i kremowo, jeśli wybierzesz pełnotłuste mleko mleczne!