Jak zrobić owsiankę z wodą

Płatki owsiane, a właściwie płatki owsiane to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Nie tylko dobrze smakują, ale także dostarczają organizmowi niesamowitej ilości składników odżywczych, które mogą dostarczyć nam energii. Zjedzenie porcji owsa może również sprawić, że po zjedzeniu porcji nie będziemy odczuwać głodu przez wiele godzin.

Owsianka to płatki śniadaniowe, które można przygotować po prostu gotując płatki owsiane z wodą lub mlekiem. W rzeczywistości owsiankę można przygotować z różnych ziaren, takich jak orkisz, kasza gryczana, brązowy ryż i komosa ryżowa.

Zawsze kuszące jest zjedzenie „pełnego angielskiego” śniadania składającego się z bekonu, jajek, kiełbasek i tak dalej, ale miska dobrze przygotowanej owsianki to świetny sposób na rozpoczęcie dnia, a przy tym bardzo ekonomiczny!

Wielką zaletą jedzenia owsianki, w porównaniu z innymi bardziej kalorycznymi rodzajami żywności, jest to, że dzięki złożonym węglowodanom naukowcy udowodnili, że owies dostarcza naszemu organizmowi wolno uwalnianej energii, co jest jaskrawym przeciwieństwem wielu fast foodów, które wprawdzie są tak bardzo kuszące! Krótko mówiąc, będziesz czuć się pełniejszy na dłużej i nie będziesz musiał podjadać między kolejnymi posiłkami.

Robienie Owsianki Z Wodą

Może to zabrzmieć nieco oszczędnie, ale robienie owsa z samą czystą wodą i szczyptą soli daje bardzo dobrą miskę owsianki.

Wielu powiedziałoby, że to prawdziwa „szkocka” owsianka bez żadnych dodatków.

Rezultaty mogą Cię mile zaskoczyć, ponieważ dla wielu jest to najlepszy sposób na zjedzenie owsianki i do tego najmniej tłusty!

Podstawowa metoda:

  1. Po prostu odmierz filiżankę płatków owsianych i wlej do małej patelni.
  2. Dodaj szczyptę soli, a następnie zalej owies 1,5 szklanki wody. Zawsze możesz dodać kroplę więcej na etapie gotowania.
  3. Zagotuj owsiankę na małym ogniu i mieszaj, aż płatki owsiane uzyskają kremową konsystencję.
  4. Podawaj w odpowiedniej misce, a następnie dodaj brązowy cukier, miód lub owoce. Warto spróbować owsianki bez żadnych dodatków, bo sama w sobie jest pyszna!

Czy wiedziałeś?

Badania sugerują, że owsianka może znacznie obniżyć poziom cholesterolu, ponieważ zawiera rozpuszczalny błonnik beta-glukan.

Ponieważ płatki owsiane są bogate w błonnik prebiotyczny, jest to bardzo dobry sposób na stymulację zdrowych bakterii jelitowych i redukcję patogennych odmian, których nie potrzebujemy.

Ponieważ owies zawiera związki, w tym polifenole, mają one właściwości ochronne przeciwutleniające.

Owsianka może zmniejszyć nasze poczucie głodu, ponieważ wysoka zawartość błonnika i beta glukanu uwalnia hormon hamujący apetyt.

Zabawne fakty o owsiance

  1. Po owsiance ciasteczka owsiane to drugi najpopularniejszy sposób wykorzystania płatków owsianych w kuchni
  2. Już 7000 lat pne w starożytnych Chinach owies był najwcześniejszym zbożem uprawianym i uprawianym przez rolników. Jednak w rzeczywistości to Grecy byli pierwszą cywilizacją, która zrobiła rodzaj owsianki z owsa.
  3. Bardzo znana marka owsa „Quaker Oats” po raz pierwszy wykorzystała portret Człowieka Kwakrów z 1877 roku i od tego czasu była aktualizowana tylko trzy razy!
  4. Najpopularniejsze dodatki do owsianki to owoce 9 banany i rodzynki), mleko i cukier.

Jeśli jednak zdecydujesz się cieszyć owsianką, pamiętaj tylko, że to bardzo historyczne źródło energii istnieje już od dawna.