Jak pokroić kiwi

Rozmyta brązowa powierzchnia kryje w sobie to, co jest najsmaczniejszym, miękkim, zielonym wnętrzem owocowym. Tak, zgadłeś, kiwi to nasz soczysty i egzotyczny przedmiot smaku i odżywiania. Tutaj przedstawimy najłatwiejszy sposób profesjonalnego krojenia kiwi, aby uniknąć marnowania tej pięknej jagody. W pewnym sensie, jeśli nie znasz kiwi, mogą one być nieco onieśmielające, ponieważ ich wygląd zewnętrzny jest nieco zwodniczy. Nigdy nie oceniaj książki po okładce; w takim przypadku możesz przegapić tę słodką rozkosz!

Jedną z największych zalet kiwi jest ich niesamowita wartość odżywcza. Sto gramów kiwi dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witaminy C, witaminy B9, minerałów i niezbędnych pierwiastków śladowych.

Stary Kiwi

Owoc kiwi był popularny od czasów dynastii Song w XII-wiecznych Chinach i jest rodzimym owocem środkowych i wschodnich Chin. Nazywany jest również „chińskim agrestem”.

Podczas II wojny światowej po raz pierwszy stał się popularny wśród brytyjskich żołnierzy stacjonujących w Nowej Zelandii. Jednak pseudonim w rzeczywistości odnosi się do pięknego i wyjątkowego ptaka, który jest znany w Nowej Zelandii i jest symbolem kraju. Jest to obecnie modny owoc na całym świecie i jest doskonałym źródłem przeciwutleniającej energii w miesiącach zimowych, kiedy najbardziej jej potrzebujemy.

Jak wybrać kiwi

Aby uzyskać najlepsze smaki, spróbuj kupić organiczne kiwi, jeśli są dostępne. Najlepszą wskazówką przy zakupie jest sprawdzenie, czy mięso nie jest posiniaczone lub uszkodzone i powinno być twarde, a nie twarde.

Cięcie kiwi

Niezależnie od tego, jak wspaniałe są, z kiwi należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ zewnętrzną puszystą skórkę należy ostrożnie i prawidłowo przyciąć, aby nie stracić zbyt wiele cudownego miękkiego zielonego miąższu.

Aby pomóc Ci w krojeniu idealnego kiwi, wystarczy trochę przygotowań. Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby uczynić życie prostym i jak najlepiej wykorzystać ten wspaniały owoc.

  1. Czysta deska do krojenia
  2. Jeden ostry nóż do owoców
  3. Szklany pojemnik z szczelną pokrywką

Upewnij się, że Twoja deska do krojenia została wytarta i najlepiej unikaj wszystkiego, co mogło mieć kontakt z cebulą lub czosnkiem! Wtedy wszystko, czego potrzebujesz, to ostry nóż dla najlepszych rezultatów i szklany słoik na wypadek, gdybyś chciał później schłodzić owoce. To wytrzyma jeden lub dwa dni w lodówce. Jesteś teraz gotowy na raj sałatki owocowej!

Metoda cięcia

  1. Dobrze opłucz owoce pod bieżącą wodą. Dzieje się tak, ponieważ przecinasz zewnętrzną skórkę i miękki owoc i nie chcesz, aby coś zanieczyściło pokrojony owoc.
  2. Umieść owoce na desce do krojenia
  3. Odetnij koniec kwiatu i łodygi kiwi.
  4. Postaw owoc na jednym końcu i ostrym nożem przetnij zewnętrzną skórkę. Staraj się trzymać jak najbliżej skórki, aby nie zmarnować tego cudownego zielonego owocu.
  5. Jedną z alternatywnych metod jest pocięcie kiwi w dłoni nożem do obierania, co pozwala uniknąć kontaktu z deską do krojenia. Najlepiej pozostawić to tym z was, którzy są pewni tego rodzaju umiejętności ręcznych.

Sugestie dotyczące jedzenia

Oprócz dodania odrobiny koloru i smaku do miski z sałatką owocową, kiwi może nadać szczególny akcent różnym deserom.

Dlaczego nie dodać kilku plasterków na sorbet owocowy lub spróbować zrobić owocowy kebab na szpikulcu? To świetny sposób, aby zachęcić dzieci do spożywania większej ilości zdrowych owoców w ich diecie!

Ostatnia uwaga: jeśli znajdziesz kiwi w atrakcyjnej cenie, mogą bardzo dobrze zamrozić. Najlepiej postępować zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi krojenia i kroić je, a następnie po prostu zamrozić w odpowiednim pojemniku. Kiwitastyczny!