Stary Kiwi
Owoc kiwi był popularny od czasów dynastii Song w XII-wiecznych Chinach i jest rodzimym owocem środkowych i wschodnich Chin. Nazywany jest również „chińskim agrestem”.
Podczas II wojny światowej po raz pierwszy stał się popularny wśród brytyjskich żołnierzy stacjonujących w Nowej Zelandii. Jednak pseudonim w rzeczywistości odnosi się do pięknego i wyjątkowego ptaka, który jest znany w Nowej Zelandii i jest symbolem kraju. Jest to obecnie modny owoc na całym świecie i jest doskonałym źródłem przeciwutleniającej energii w miesiącach zimowych, kiedy najbardziej jej potrzebujemy.
Jak wybrać kiwi
Aby uzyskać najlepsze smaki, spróbuj kupić organiczne kiwi, jeśli są dostępne. Najlepszą wskazówką przy zakupie jest sprawdzenie, czy mięso nie jest posiniaczone lub uszkodzone i powinno być twarde, a nie twarde.
Cięcie kiwi
Niezależnie od tego, jak wspaniałe są, z kiwi należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ zewnętrzną puszystą skórkę należy ostrożnie i prawidłowo przyciąć, aby nie stracić zbyt wiele cudownego miękkiego zielonego miąższu.
Aby pomóc Ci w krojeniu idealnego kiwi, wystarczy trochę przygotowań. Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby uczynić życie prostym i jak najlepiej wykorzystać ten wspaniały owoc.
- Czysta deska do krojenia
- Jeden ostry nóż do owoców
- Szklany pojemnik z szczelną pokrywką
Upewnij się, że Twoja deska do krojenia została wytarta i najlepiej unikaj wszystkiego, co mogło mieć kontakt z cebulą lub czosnkiem! Wtedy wszystko, czego potrzebujesz, to ostry nóż dla najlepszych rezultatów i szklany słoik na wypadek, gdybyś chciał później schłodzić owoce. To wytrzyma jeden lub dwa dni w lodówce. Jesteś teraz gotowy na raj sałatki owocowej!
Metoda cięcia
- Dobrze opłucz owoce pod bieżącą wodą. Dzieje się tak, ponieważ przecinasz zewnętrzną skórkę i miękki owoc i nie chcesz, aby coś zanieczyściło pokrojony owoc.
- Umieść owoce na desce do krojenia
- Odetnij koniec kwiatu i łodygi kiwi.
- Postaw owoc na jednym końcu i ostrym nożem przetnij zewnętrzną skórkę. Staraj się trzymać jak najbliżej skórki, aby nie zmarnować tego cudownego zielonego owocu.
- Jedną z alternatywnych metod jest pocięcie kiwi w dłoni nożem do obierania, co pozwala uniknąć kontaktu z deską do krojenia. Najlepiej pozostawić to tym z was, którzy są pewni tego rodzaju umiejętności ręcznych.
Sugestie dotyczące jedzenia
Oprócz dodania odrobiny koloru i smaku do miski z sałatką owocową, kiwi może nadać szczególny akcent różnym deserom.
Dlaczego nie dodać kilku plasterków na sorbet owocowy lub spróbować zrobić owocowy kebab na szpikulcu? To świetny sposób, aby zachęcić dzieci do spożywania większej ilości zdrowych owoców w ich diecie!
Ostatnia uwaga: jeśli znajdziesz kiwi w atrakcyjnej cenie, mogą bardzo dobrze zamrozić. Najlepiej postępować zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi krojenia i kroić je, a następnie po prostu zamrozić w odpowiednim pojemniku. Kiwitastyczny!