Jak obrać, posiekać i zetrzeć imbir

Imbir to jadalna roślina kwitnąca należąca do rodziny cudownie nazwanych Zingiberaceae! Inni członkowie tej wyjątkowej aromatycznej rodziny to kurkuma, kardamon i galangal.

Jest absolutnie cudowną „przyprawą”, stosowaną od wieków zarówno jako środek aromatyzujący do żywności, jak i leczniczy i wzmacniający zdrowie. Ma długą i starożytną przeszłość, pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej i była eksportowana do Europy wraz z handlem przyprawami.

W starożytnych Chinach wierzono, że wielki filozof Konfucjusz jadł imbir do każdego posiłku! Indie eksportują obecnie najwięcej imbiru na świecie, dostarczając prawie 2 miliony ton całkowitego popytu.

Zastosowania imbiru

Imbir ma wiele zastosowań kulinarnych i jest używany na różne sposoby, z warzywami, piklami, słodyczami, a nawet w napojach alkoholowych. Ta pachnąca przyprawa jest soczysta i włóknista i można ją obrać, posiekać i zetrzeć, aby wykorzystać ją do różnych potraw. Jedną z ról imbiru pełni tradycyjna indyjska medycyna „ajurwedyjska” i jest on stosowany w wielu gorących i zimnych napojach. Jest często stosowany również w posiłkach wegetariańskich, takich jak curry z soczewicy, do przygotowania imbirowo-czosnkowej masali.

W Birmie często używa się konserwowanego posiekanego imbiru z nasionami i orzechami w sałatkach bocznych, zwanych potocznie Gyin-Thot. Dla mieszkańców Tajlandii robi się z niego pastę i używa w wielu gorących daniach z chilli.

Dla wielu z nas po prostu świetnie smakuje podana jako herbata z cytryną i miodem lub jako dodatek do potraw typu stir-fry, ponieważ dodaje wielu aromatycznych smaków.

Imbir i zdrowie

Oprócz wspaniałego smaku, istnieje wiele korzyści zdrowotnych związanych z jedzeniem imbiru w różnych stanach. Jest doskonałym naturalnym lekarstwem na nudności, ponieważ poprawia funkcje trawienne żołądka. Jest również bardzo bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zarządzać wolnymi rodnikami w organizmie.

Obieranie imbiru łyżką

Jednym ze sposobów obierania imbiru jest łyżeczka lub mała łyżeczka. Tak, brzmi to trochę dziwnie, ale spróbuj, ponieważ jest to bardzo skuteczna metoda obierania cienkiej brązowej skórki z kawałka imbiru. Trzymaj korzeń imbiru mocno w jednej ręce, a drugą zeskrob krawędź łyżki. Oczywiście, podobnie jak większość metod kulinarnych, może to wymagać trochę praktyki i być może będziesz musiał wypróbować inną łyżkę, aby uzyskać odpowiednią krawędź, która najlepiej pasuje do zadania. Odsuń krawędź łyżki, aby odsłonić tyle imbiru, ile potrzebujesz. W ten sposób pozostały imbir z nienaruszoną skórką będzie dłużej przechowywał się w lodówce do następnego razu, gdy będziesz go potrzebować.

Siekanie i Mielenie

Jednym z najlepszych sposobów radzenia sobie z imbirem jest pocięcie włókien w kierunku przeciwnym do kierunku włókien na kawałki w kształcie monety, a następnie pocięcie ich na kawałki odpowiedniej wielkości, w zależności od wymaganego wyniku. W przypadku niektórych potraw można „julienne” formować w cienkie zapałki, co pozwoli na łatwe uwolnienie aromatycznych smaków podczas gotowania. Jeśli masz ochotę na kandyzowany imbir, po prostu użyj kawałków w kształcie monety, które idealnie nadają się do konserwowania.

Ucieranie imbiru

Jedna najlepsza wskazówka jest taka, że jeśli chcesz zetrzeć imbir, użyj zamrożonej łodygi. Można go łatwo przechowywać w zamrażarce w folii spożywczej lub w plastikowej torbie do przechowywania, dopóki nie będzie potrzebny. Teraz wystarczy zetrzeć potrzebną ilość za pomocą odpowiedniej tarki. Istnieje możliwość zastosowania tzw. mikrotarki dla uzyskania drobno startego wykończenia! Tak jak radzimy kroić na tarce w poprzek kierunku włókien, aby uzyskać najlepsze rezultaty!