Podstawowy plan działania:
- Najważniejszy sos
Tu tkwi większość smaku. Połącz mieloną wołowinę, cebulę, paprykę i wszystko, co tworzy bogaty sos pomidorowy.
- Zrób bogaty sos serowy
Tak więc, będąc w jednym garnku, niech mięsny sos nadal się gotuje, a teraz połącz ricottę, mozzarellę i parmezan, aby uzyskać najlepszy sos serowy.
- Ugotuj płaty makaronu
W osolonym wrzątku ugotuj płaty makaronu al dente, ponieważ będzie on później upieczony.
Składniki:
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 funt mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 pokrojona w kostkę papryka, zielona lub czerwona
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki świeżego lub suszonego oregano
- Pół szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 10 arkuszy makaronu lasagne
- 1 funt sera Ricotta
- Pół funta mozzarelli
- Spora ilość parmezanu
Metoda:
- Zagotuj średniej wielkości garnek wody na makaron. Ponieważ może to zająć 10 minut.
- Na dużej patelni rozgrzej kroplę oliwy z oliwek, a następnie zrumień mieloną wołowinę i delikatnie dopraw
- Podsmaż paprykę i cebulę, aż zmiękną, a następnie dodaj czosnek.
- Połącz wołowinę z sosem pieprzowym i dokładnie wymieszaj.
Teraz przenieś sos wołowy i pieprzowy do średniej wielkości garnka, a następnie dodaj pomidory, oregano i przyprawy. Poczekaj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj odrobinę białego octu winnego. Odczekaj co najmniej 20 minut do odparowania i zredukuj płyn do konsystencji lepkiego sosu.
- Ugotuj arkusze makaronu lasagne, ale uważaj, aby go nie rozgotować. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Odłożyć na bok.
Teraz rozgrzej piekarnik do około 200 stopni, a teraz możesz złożyć makaron, mieszankę wołową i sos serowy w ceramicznym naczyniu do lasagne.
- Wlej jedną filiżankę sosu do lasagne do naczynia do lasagne, aby wygodnie przykryć dno.
- Następnie dodaj około trzech arkuszy makaronu na sos i dodaj jeszcze jedną filiżankę sosu na wierzchu.
- Teraz dodaj mieszankę sera Mozzarella i około połowy ricotty oraz trochę parmezanu.
- Nałóż drugą warstwę makaronu, powtórz nakładanie warstw i zakończ piękną ostatnią warstwą sera.
Gotowanie:
Wszystkie składniki przykryć srebrną folią i piec w temperaturze około 200 stopni C przez 45 minut. Jeśli chcesz ładnie złocistą, chrupiącą górę, odkryj na ostatnie 10 minut, aby to umożliwić.
Na koniec pozostaw lasagne do ostygnięcia przed podaniem na 10 minut. Resztki będą przechowywane w lodówce do 5 dni i są łatwe do ponownego podgrzania. To jest naprawdę świetne podawane obok zielonej sałaty liściastej. To można zamrozić na około miesiąc. Następnie pozostaw do rozmrożenia i upiecz zgodnie z instrukcją.