Jak konserwować cytryny

Nowoczesne jedzenie, podobnie jak współczesne życie, zawsze się zmienia i wydaje się, że coraz więcej przepisów z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej zyskuje na popularności. Oprócz kuskusu, falafela i tabouleh to cytryna naprawdę dodaje energii temu wspaniałemu rodzajowi jedzenia.

Abyś mógł nadążyć za wszystkimi gastronautami, oto kompletny przewodnik na temat „jak konserwować cytryny”. Niezależnie od tego, czy chcesz dodać trochę skórki do dania z makaronem, czy nałożyć odrobinę na talerz z owocami morza, konserwowane cytryny to fantastyczny sposób na naprawdę cierpki smak!

Dla Arabów cytryny są zawsze obfite, biorąc pod uwagę łatwość, z jaką rosną, i stąd liczne zastosowania tego cudownie wszechstronnego owocu cytrusowego. Dla wielu kucharzy na Bliskim Wschodzie dodanie wyciśniętej cytryny do większości potraw przychodzi naturalnie, więc konserwowanie cytryn pozwala na to niezależnie od pory roku! Chodzi o zapach cytryn, czosnku i sezamu dla syryjskich i libańskich kucharzy.

Poniżej znajduje się nasz przewodnik dotyczący konserwowania cytryn do dowolnych potraw, które masz ochotę. Jest to powolna przemiana cytryn przy użyciu soli i ich soków. Proces jest prosty, ale dość magiczny! Na ten uświęcony tradycją proces odczekaj co najmniej trzy tygodnie, a potem masz próbę smaku! Podobnie jak w przypadku słoika oliwek lub domowego dżemu, wspaniałą rzeczą jest to, że z radością przechowuje się w lodówce przez wiele miesięcy, jeśli trwa tak długo!

Przygotowanie i zaopatrzenie

Tak więc, aby zrobić przepyszną porcję konserwowanych cytryn, musisz kupić kilka szklanych słoików z zamknięciem. Najlepsze są te z gumowymi uszczelkami i zatrzaskami. Jeśli chodzi o wielkość, pozwól na osiem do dziesięciu cytryn na słoik. Najważniejsze jest to, aby jakikolwiek słoik, którego zdecydujesz się użyć, miał szeroki otwór, dzięki czemu łatwo będzie go napełnić średniej wielkości cytrynami.

Inną najlepszą rekomendacją jest kupowanie najlepszych dostępnych cytryn, ponieważ bogate smaki cytryn biologicznych lub ekologicznych zwiększą efekt końcowy. Jeśli nie możesz, nie martw się, nadal będzie pełen odpowiednich pikantnych smaków.

Składniki:

  • 8-10 średniej wielkości cytryn
  • 1 szklanka soli koszernej lub grubej
  • Dodatkowy sok z cytryny

Metoda konserwacji:

  1. Upewnij się, że szklany słoik na przetwory jest dokładnie umyty i sterylny.
  2. Dodaj dwie łyżki koszernej lub grubej soli do szklanego słoika.
  3. Cytryny dokładnie wyszoruj.
  4. Ostrożnie odetnij górę cytryn, a następnie pokrój je na ćwiartki, nie przecinając ich do końca. Innymi słowy, chcemy, aby cytryny były w jednym kawałku, aby pomieścić sól. Nie przecinaj do końca!
  5. Teraz delikatnie otwórz cytryny i obficie posyp je gruboziarnistą solą wewnątrz i na zewnątrz.
  6. Teraz dodaj cytryny jedna po drugiej do słoika, naciskając cytryny, aby puścił sok.
  7. Na koniec, gdy wyciśniesz tyle cytryn, ile zmieści się w słoiku, dodaj więcej soku z cytryny, jeśli to konieczne, aby zakrył górną część słoika.

Ostatnim akcentem jest posypanie odrobiną soli na wierzchu, co pomoże zmiękczyć wszystkie skórki z cytryny w ciągu najbliższych kilku tygodni.

Podczas wyciskania cytryn nie martw się, jeśli są jakieś pęknięcia, ponieważ nie wpłynie to na smak ani wynik.

Pozwól odpocząć i schłodzić

Teraz musisz uzbroić się w cierpliwość i pozostawić słoik konserwowanych cytryn na kilka dni w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpocznie to proces mięknięcia. Od czasu do czasu odwracaj słoik do góry dnem, ponieważ przyspieszy to proces konserwowania. Po kilku dniach w kuchni umieść słoik w lodówce na minimum 3 tygodnie. Od czasu do czasu obracaj słoikiem.

Wspaniałą rzeczą w tym procesie jest to, że cytryny będą przechowywane w ten sposób do 6 miesięcy.

Dodawanie przyprawy do cytryn

Tak, naprawdę można uzyskać egzotyczne smaki, dodając do słoika wanilię, kardamon lub goździki. Będziesz teraz musiał uzbroić się w cierpliwość, aby czekać i skosztować tych wspaniałych kombinacji.

Może znajdź mały słoik i poeksperymentuj z nim, zanim użyjesz zbyt wielu cytryn.

Pikantne sugestie

Istnieje wiele sposobów wykorzystania tych bomb skórkowych! Po prostu zmyj nadmiar soli i usuń miąższ. Następnie po prostu posiekaj lub cienko pokrój skórkę i dodaj ją do swoich ulubionych przepisów!

Dlaczego nie dodać trochę cytryny do dania z tagine, to doda odrobinę magii marokańskiemu daniu z kurczakiem. A co powiesz na dodanie świeżej pietruszki i czosnku do grillowanej ryby, aby uzyskać przepyszny smak? Możesz również dodać to do jogurtu naturalnego i będzie to doskonały dodatek do wszystkiego, co jest ostre!