Owoce do jedzenia w styczniu

Styczeń to doskonały czas, aby mierzyć wysoko i starać się spełnić wszystkie noworoczne postanowienia. Jeśli zdrowe odżywianie jest tego częścią, dostępność fantastycznych owoców może naprawdę pomóc w osiągnięciu tego celu. To sytuacja korzystna dla obu stron, jeśli kupisz więcej owoców, ponieważ zwiększysz zapasy witaminy C w organizmie i będziesz miał pyszne, zdrowe przekąski i desery.

Granaty są teraz szeroko dostępne i niezależnie od wybranej metody usunięcia tego rubinowoczerwonego owocu z zewnętrznej skorupy zapewni Ci egzotyczną ucztę. To owoc naprawdę godny królewskiej godności, a następnym razem, gdy kupisz granat, zwróć uwagę na „koronę” na wierzchu. W rzeczywistości byli częścią rodziny królewskiej od Tutanchamona do króla Francji Henryka IV! Nawet jeśli zdecydujesz się posypać wierzch sałatki, te czerwone owoce „osnówki” dodadzą wspaniałego smaku wielu potrawom.

Innym, nieco pomijanym owocem jest pigwa. Jednym z wielkich tradycyjnych zastosowań jest robienie dżemu z pigwy, ale wbrew temu, co wielu powie, można je również jeść na surowo. Najlepszą radą przy jedzeniu prosto z ogródka jest lekkie rozgniatanie, co zmiękczy owoce w środku. Jednym z doskonałych przepisów do wypróbowania jest zrobienie tarty z pigwy.

To także świetny czas, aby znaleźć świeże mango w sklepach. Skorzystaj z tej gastronomicznej okazji, bo pożałujesz! Mango, szczerze mówiąc, są świetne, niezależnie od tego, jak lubisz je jeść. Na śniadanie pokrój je na świeże plastry i dodaj do granoli, orzechów i jogurtu. Działają również z wieloma pikantnymi potrawami, w tym z lepkim ryżem i kokosem!

Pomarańcze nie muszą być przeoczone również w tym styczniu, ale upewnij się, że kupujesz ich różnorodność. Istnieją odmiany czerwonych pomarańczy, mandarynek i bergamotek do spróbowania i cieszenia się nimi! Tak, to może być ukoronowaniem sałatki owocowej, ale dlaczego nie upiec jej również ze skórką? Lub, jeśli szukasz dramatycznie wyglądającej sałatki, połącz ją z buraczkami i oliwkami.

Cytryny wszystkich odmian są również obfite i ponownie warto wypróbować różne warianty, takie jak cytryny Meyera, które są hybrydą mandarynki i zwykłej cytryny.

Miej oko na Meyer Lemon, a można je rozpoznać po mniejszym rozmiarze i często są bardziej okrągłe niż standardowa cytryna. Mają również głębszy odcień żółtego, a czasami mogą nawet wydawać się lekko pomarańczowe. Zostały one po raz pierwszy wprowadzone do Stanów Zjednoczonych przez ich imiennika Franka Meyera. Wypróbuj je w Lemon Focaccia lub w klasycznej Lemon Tart. Nie będziesz zawiedziony! Jeśli chcesz zadowolić swoją rodzinę, nigdy nie zapomnij o trwałym uroku wyśmienitej cytrynowej bezy, która zadowoli Cię po czymś pikantnym!

Kolejnym owocem cytrusowym, do którego należy się udać, jest piękna limonka, która powinna być postrzegana jako coś więcej niż tylko część klasycznego koktajlu Margarita lub mocny łyk Mojito! Limonki mogą naprawdę tworzyć lub łamać smaki wielu potraw, a meksykańskie jedzenie nie byłoby bez nich takie samo. Ten pikantny owoc znajduje się na każdym przyzwoitym stole barowym w Mexico City nie bez powodu!