Sezonowe styczniowe potrawy i co z nimi ugotować

Wszyscy możemy kochać łatwe letnie miesiące, ale nie zapominajmy o kulinarnym potencjale świeżych styczniowych składników. Zakupy w styczniu mogą być biegunowym przeciwieństwem letnich sałatek liściastych i ofert, które przynosi ciepła pogoda, ale nigdy nie mniej mogą stanowić wspaniałe zimowe dania! To czas łączenia zdrowego odżywiania z wygodą. Styczeń to czas na rozpoczęcie Nowego Roku z inspirującym jedzeniem, które pozytywnie wpłynie i zapewni całej rodzinie coś smacznego i pożywnego. Po nadmiarze świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku, być może nadszedł czas na rozważenie nowych wyzwań kulinarnych, które sprawią, że każdy z ciekawością i chęcią zje kilka nowych potraw.

Styczniowe warzywa

Jedną z największych zalet gotowania w styczniu jest dostępność tak wielkiej różnorodności warzyw korzeniowych. Ważne jest również, aby upewnić się, że kupujesz lokalnie, ponieważ często smakują one lepiej, wspierają lokalnych rolników i zmniejszają wymagany transport importowanych owoców i warzyw. To sezon na brukselkę, boćwinę, kapustę, buraki, seler, pory, karczochy jerozolimskie, pasternak, brukiew i bataty! Jakie mamy opcje, a to w żaden sposób nie jest pełna lista warzyw, które są łatwo dostępne w naszych sklepach i na rynkach!

Dlaczego nie użyć kombinacji tych warzyw z jednogarnkową zapiekanką lub przyprawić je w naczyniu tagine. Oczywiście, jeśli masz ochotę na wegetarianizm, dodaj do mieszanki kilka fasoli lub roślin strączkowych, a Bob może nie być twoim wujem, ale rozumiesz, o co chodzi!

Mięsa Sezonowe

Po tych wszystkich daniach z indyka zdecydowanie nadszedł czas, aby cieszyć się innymi daniami mięsnymi, pomimo zamiłowania do tej ekonomicznej i smacznej opcji. Dlaczego nie wziąć pod uwagę wszystkich rodzajów dziczyzny? To najlepszy sezon na dziczyznę, perliczki, króliki i gęsi. Co powiesz na danie z kiełbaskami z dziczyzny z dodatkiem grzybów leśnych lub pieczoną perliczką na łożu warzywnym. To także doskonały czas na pieczenie Gęsiny i rozważenie starego klasycznego dodatku do pierogów z wieloma z tych bogatych mięs! Aha, i nie zapomnij odświeżyć swojej techniki sosu, ponieważ zawsze jest coś do dodania do tej bardzo sezonowej umiejętności. Jedna wskazówka to zrobić partię domowego bulionu, używając dowolnego mięsa z kością i kilku warzyw.

Owoc Wspaniały owoc!

Szczerze mówiąc, jedzenie większej ilości owoców to najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić, aby podjąć postanowienie. Możesz szybko zwiększyć spożycie witaminy C i błonnika, jedząc więcej pysznych świeżych owoców. W sklepach dostępnych jest tak wiele opcji, że możesz wybrać klementynki, mandarynki lub pomarańcze; to tylko jeden kolor z palety owocowych smaków.

Jabłka są teraz obfite również po jesiennych zbiorach. Spróbuj jabłek Bramley, Granny Smith's lub innych lokalnych, aby upiec ucztę dla całej rodziny!

Przy odrobinie szczęścia na półkach może się znaleźć wczesny rabarbar, który będzie fajną alternatywą dla jabłek w ulubionej kruszonce. Zastanów się nad orzechową mieszanką pomarańczy, migdałów i przypraw albo dodaj odrobinę miodu do swoich owocowych deserów.