Massaman Curry
Curry z Massaman to mieszanka przypraw i ziół, w tym nasion kardamonu, proszku tamaryndowca i papryczek chili. Słowo „masaman” pochodzi od arabskiego słowa „masam”, które oznacza „kwaśny”. Curry jest zwykle przygotowywane z wołowiną lub kurczakiem, ale niektóre odmiany można przygotować z sosem orzechowym.
Pad Kra Prao
Znane jako „biały słoń”, to danie jest mieszanką chudej wieprzowiny, pasty z krewetek, kurczaka, utwardzonego sosu z orzeszków ziemnych i mleka kokosowego. Nazwa dania pochodzi od małego ceramicznego słoiczka służącego do przechowywania składników przepisu.
Kao Ka Moo
To bardzo popularne tajskie danie przyrządzane z wieprzowiny, ryżu, przypraw i sosu sojowego. Mięso jest najpierw pieczone w dużym garnku ze wszystkimi składnikami, a następnie gotowane. Danie można podawać z tajskim omletem i ryżem na parze.
Khao Soi
Khao Soi to danie na bazie smażonego mięsa i warzyw, gotowane w mleku kokosowym i tajskim żółtym curry. Jest to jedna z najpopularniejszych potraw w północnej Tajlandii. Przepis zawiera mleko kokosowe, pomidor, zieloną musztardę i kurczaka. Khao Soi jest podawane z żółtym makaronem ryżowym i przybrane kiełkami fasoli i sokiem z limonki.
Yam Nua z Sałatką Wołową
Yam Nua to danie z rozdrobnionej wołowiny i smażonej cebuli. Danie zostało po raz pierwszy wykonane przez tajskich sprzedawców ulicznych, którzy często wykorzystywali mięso do robienia różnych „tajskich bułek”. To danie jest zwykle podawane z białym ryżem na parze, sałatą i ogórkiem.
Pad Woon Sen
Pad Woon Sen to danie z makaronem ryżowym oraz sosem ostrygowym i chili. Danie jest zwykle podawane z klopsikami, paskami wołowiny lub ryby i gotowane z jajkiem. Do posiłku podawany jest ryż gotowany na parze.
Tajski Ryż Smażony z Pieczonym Jajkiem i Kaczką
Tajski smażony ryż z pieczoną kaczką i jajkiem to danie zawierające biały ryż na parze i jajko, smażone w głębokim tłuszczu i podawane w gorącym woku. Danie zazwyczaj towarzyszy talerz warzyw, talerz świeżych sajgonek i mała miseczka sosu rybnego.
Kway Teow (zupa z makaronem)
Kway Teow to danie z makaronem ryżowym, kulkami rybnymi, mięsem i warzywami oraz różnymi rodzajami sosów. Najpopularniejsze rodzaje Kway Teow to sos z czarnej fasoli, sos ostrygowy i sos brązowy. Przepis zawiera również gęste mleko kokosowe lub bulion oraz smażone tofu. Danie podawane jest z ryżem gotowanym na parze.
Hor Mok Ma Prow Awn
Hor mok ma prow awn to danie z owoców morza i tajskiego proszku chili. Danie jest zwykle podawane z mlekiem kokosowym i przybrane ogórkiem, cytryną i liśćmi tamaryndowca. Przepis zawiera również suszone krewetki, suszone kalmary, jajko na twardo, jajko na miękko, pokrojoną zieloną cebulę i sos rybny.
Pla Kapung Neung Manao (Ryba z limonki na parze)
Pla Kapung Neung Manao to danie z ryb i warzyw gotowanych w mleku kokosowym i liściach limonki. Przepis zawiera również pokrojony korzeń imbiru, trawę cytrynową, szalotkę, galangal, sos rybny i pastę chili.
Som Tam (sałatka z papai)
Som-tam to sałatka z plastrów papai lub zielonego mango. Danie zazwyczaj podaje się z suszonymi krewetkami, gotowanymi orzeszkami ziemnymi i smażoną na sucho szalotką. Ostatnim akcentem tego apetycznego dania jest sos z mango.
kleisty ryż mango
Mango sticky rice to deser z dojrzałego mango i kleistego ryżu. Przepis zawiera lepki ryż, który maczany jest w mleku kokosowym i smażony w głębokim tłuszczu. Tajowie zwykle dodają różne owoce, takie jak sok z marakui, banan, orzeszki ziemne lub słodka pieczeń wieprzowa.
To tylko niektóre z najpopularniejszych tajskich potraw, których musisz spróbować podczas podróży po Tajlandii. Oczywiście jest ich znacznie więcej i możesz być pewien, że podczas wakacji będziesz cieszyć się pysznymi posiłkami.