Jak gotować makaron

Nie ma znaczenia, czy zjesz miskę makaronu jako danie główne, czy jako przystawkę, zawsze będzie pyszny. Jest tak wiele różnych rodzajów makaronów, od ravioli i gnocchi po fusilli i spaghetti. Jednak chociaż makaron ma reputację łatwego do gotowania, wiąże się z nim kilka wyzwań, które w tym artykule przeprowadzimy przez nie.

Makaron jest jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie i istnieje setki różnych odmian. Neutralny smak makaronu sprawia, że można go łatwo łączyć z prawie każdym innym jedzeniem, od sosów mięsnych po wegetariańskie. Mając to na uwadze, rzućmy okiem na kilka wskazówek, jak prawidłowo ugotować makaron i zapewnić gościom kolejnej kolacji niezapomniane wrażenia!

Namocz makaron, zanim go ugotujesz

Pierwszym etapem gotowania dania z makaronu nie jest samo gotowanie, ale moczenie makaronu. Nie pomijaj tego kroku! Makaron jest zrobiony z kaszy manny, grubej mąki. Dzięki temu jest bardzo skrobiowy i lepki po wyjęciu z torebki.

Właściwy rodzaj wody

Woda, której używasz do gotowania makaronu, jest w rzeczywistości ważniejsza, niż mogłoby się wydawać. Rodzaj używanej wody może wpływać na smak i konsystencję makaronu, dlatego ważne jest, aby wybierać mądrze. Jeśli masz w okolicy twardą wodę, możesz zauważyć nieco dziwny smak makaronu. Miękka woda zmieni teksturę makaronu. Jeśli masz w swojej okolicy stację uzdatniania wody, woda będzie miękka. Jeśli masz studnię, woda będzie twarda. Najlepiej zacząć od miękkiej wody do makaronu.

Przed dodaniem makaronu upewnij się również, że woda używana do gotowania makaronu się zagotowała. Dzieje się tak, ponieważ chcesz, aby woda zagotowała się, gdy dotknie makaronu. Jeśli woda nie zagotuje się po dodaniu jej do garnka, makaron nie ugotuje się prawidłowo.

Dodawanie soli i oleju do wody

Wiele osób nie rozważa dodawania soli i oleju do wody makaronowej. Korzyści z dodania oleju są proste; zapobiegnie sklejaniu się makaronu lub do garnka. Dodanie soli do wody to jedna z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić. Pomoże doprawić makaron podczas gotowania. Pomoże również doprawić wodę i zapobiec jej wykipieniu. Dodanie soli do wody jest szczególnie ważne, jeśli robisz makaron z sosem, który sprawia, że woda smakuje nijako. Sól pomaga wydobyć smak zarówno makaronu, jak i całego dania.

Czas gotowania różnych rodzajów makaronu

Ugotowanie różnych rodzajów makaronu zajmie różną ilość czasu. Niektóre makarony powinny być spożywane al dente lub o bardzo jędrnej konsystencji, podczas gdy inne rodzaje powinny być spożywane jako bardziej miękkie. Na przykład chciałbyś gotować makaron penne przez około 12 minut. Makaron Fettuccine należy gotować około 8 minut. Makaron spaghetti należy gotować około 7 minut. Jeśli nie masz pewności, jak długo gotować makaron, zawsze możesz sprawdzić wskazówki na odwrocie torebki. Powinny podawać dokładny czas, który działa w przypadku większości makaronów.

Nie zapomnij opróżnić!

Następnym krokiem w gotowaniu makaronu jest jego odsączenie. Możesz użyć durszlaka lub garnka na makaron z wbudowanym durszlakiem. Upewnij się, że używasz łyżki lub czegoś innego do mieszania makaronu podczas odcedzenia, aby się nie utknął. Należy również pamiętać, że makaron nadal lekko się gotuje nawet po wyjęciu z wody, dlatego wiele osób od razu spłukuje makaron zimną wodą.

Podczas odsączania makaronu warto zachować filiżankę wody. Woda będzie pełna skrobi, więc można jej użyć do zagęszczenia sosu do makaronu.

Wniosek

Makaron to jedno z najłatwiejszych do zrobienia dań. Można go używać jako dania głównego lub jako przystawkę i łączyć z niemal każdym rodzajem sosu. Jednak gotowanie makaronu nie jest tak proste, jak twierdzi wiele osób. Na szczęście nie jest to trudne do opanowania, nawet dla absolutnie początkujących kucharzy. Dlatego nie bój się spróbować w domu! Pamiętaj o wszystkich powyższych informacjach, a będziesz mieć pewność, że za każdym razem będziesz cieszyć się doskonałym makaronem!

Składniki

11,021
Makarony