Jak gotować ryż?

Szukasz niezawodnego sposobu na gotowanie ryżu? Jeśli dopiero zaczynasz robić to, a może po prostu potrzebujesz odświeżenia, ten artykuł jest dla Ciebie. Przygotowanie idealnego, puszystego ryżu może początkowo wydawać się trudne. Jednak po zapoznaniu się z podstawami i zapoznaniu się z naszymi wskazówkami przekonasz się, że jest to całkiem proste.

Bez względu na rodzaj ryżu, który gotujesz, biały, brązowy czy azjatycki, tak naprawdę nie ma w nim zbyt wiele. Następnym razem, gdy będziesz gotować ryż, pamiętaj o poniższych wskazówkach, a możesz mieć pewność, że wyjdzie idealnie.

Jakiego ryżu należy używać i ile wody?

Pierwszym krokiem w kierunku ugotowania idealnego ryżu jest wybór odpowiedniego rodzaju. Istnieją trzy główne rodzaje ryżu: biały, brązowy i azjatycki. Odmiany azjatyckie, takie jak jaśmin, są zwykle dodawane do potraw, w których tekstura i zapach ryżu są tak samo ważne jak skrobia. Z drugiej strony ryż biały i brązowy stosuje się przede wszystkim w daniach, w których głównym składnikiem jest skrobia.

Rodzaj użytego ryżu będzie oczywiście zależał od rodzaju przygotowywanej potrawy. Jednym z najłatwiejszych sposobów sprawdzenia, czy rodzaj ryżu, którego używasz, jest odpowiedni, jest po prostu spojrzenie na opakowanie. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chcesz mieć puszystą konsystencję i neutralny smak, dobrym rozwiązaniem jest ryż długoziarnisty. Jeśli przygotowujesz azjatyckie danie, prawdopodobnie bardziej odpowiedni będzie ryż krótkoziarnisty, ponieważ ma lepką konsystencję. Po wybraniu rodzaju ryżu, który chcesz ugotować, możesz przejść do następnego kroku.

Najlepszy sposób na gotowanie ryżu

Istnieje wiele różnych metod, ale najlepszym sposobem na ugotowanie ryżu jest użycie metody „Let-It-Be”. Po prostu dodaj ryż i wodę do garnka. Przykryj garnek pokrywką i zwiększ ogień. Gotuj ryż przez około 10 minut. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20 minut.

Metoda „Let-It-Be” jest najlepsza, ponieważ nie wymaga dokładnego monitorowania ryżu. Oznacza to, że podczas gotowania ryżu możesz robić inne rzeczy. Inną metodą jest metoda „Bring-to-a-Boil”. To jest najlepsze do gotowania ryżu krótkoziarnistego. Jest to również najbardziej tradycyjna metoda gotowania ryżu. Możesz użyć tej metody, wkładając ryż, wodę i szczyptę soli do garnka i doprowadzając do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez 10 minut.

Nie potrząsaj patelnią podczas gotowania

Wiele osób uważa, że potrząsanie patelnią pomaga równomiernie gotować ryż. Prawda jest taka, że spowoduje to przyklejenie się ryżu do dna patelni, co tylko utrudni czyszczenie patelni. Zamiast tego upewnij się, że używasz patelni nieprzywierającej i od czasu do czasu mieszaj ryż podczas gotowania. Kiedy jesteś gotowy, aby usunąć ryż z ognia, możesz zrobić kilka rzeczy, aby upewnić się, że pozostanie puszysty. Po zdjęciu pokrywki z garnka nie mieszaj ryżu. Po prostu pozostaw na 5 minut. Kolejną wskazówką jest użycie drewnianej łyżki podczas wyjmowania ryżu z garnka. Drewniana łyżka sprawi, że ryż pozostanie puszysty, a jednocześnie ułatwi czyszczenie. Innym świetnym sposobem, aby ryż był puszysty, jest dodanie do niego odrobiny masła lub oleju po ugotowaniu. Zmieszanie łyżki oleju z ryżem pomoże zachować jego puszystość.

Niech usiądzie po ugotowaniu

Ostatnim krokiem w procesie gotowania jest pozostawienie ryżu przez 5 minut po zakończeniu gotowania. Najlepiej nadaje się do ryżu krótkoziarnistego i większości odmian azjatyckich. Pozwalając ryżowi usiąść, skrobia osiądzie na dnie garnka, co sprawi, że ryż będzie bardziej puszysty. Jeśli chcesz zapobiec sklejaniu się ryżu, upewnij się, że nie znajduje się w wodzie. Jeśli w garnku pozostanie woda, ryż stanie się rozmoczony. Jednym ze sposobów, aby temu zapobiec, jest przykrycie doniczki czystą, suchą szmatką podczas okresu spoczynku. Pozwoli to na wchłonięcie nadmiaru wody przez szmatkę.

Wniosek

Gotowanie ryżu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Aby mieć pewność, że za każdym razem wychodzi idealnie, pamiętaj o powyższych wskazówkach. Niezbędne do zapamiętania to wybór odpowiedniego rodzaju ryżu, nie potrząsanie patelnią podczas procesu gotowania i pozostawienie ryżu przed podaniem. Naprawdę nie ma w tym wiele, a wyniki są pyszne.