Łatwy stek z żelaza w sosie winnym
Łatwy stek w sosie winnym może być dobrym przepisem na poszerzenie pudełka z przepisami na danie główne. Z tego przepisu składają się 2 porcje zawierające 572 kalorie, 35 g białka i 40 g tłuszczu każda. Za 4,15 USD za porcję ten przepis pokrywa 29% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej, bezmlecznej, paleolitycznej i pierwotnej. Jest idealny na walentynki. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 20 minut. 56 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Jeśli masz pod ręką pieprz cayenne, proszek czosnkowy, oliwę z oliwek i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał znakomity wynik łyżką wynoszący 83%. Podobne przepisy obejmują stek z żelazka z sosem z czerwonego wina, stek z żelazka z sosem Cabernet i stek z żelazka z sosem Tango.
Instrukcje
Pozwól stekom osiągnąć temperaturę pokojową.
Wymieszaj w małej misce 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz cayenne, czarny pieprz, mieloną paprykę, sól, musztardę w proszku i czosnek w proszku w małej misce, aby uzyskać pastę.
Nakłuj steki widelcem i dobrze natrzyj je pastą przyprawową, wcierając ją w mięso.
Rozgrzej dużą, ciężką patelnię na dużym ogniu i dodaj pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek.
Rozgrzej olej, aż zacznie dymić i szybko obsmaż steki, aż z wierzchu się zarumienią, ale środek będzie nadal krwistoczerwony i dopiero się podgrzeje, 2-3 minuty z każdej strony. Termometr z natychmiastowym odczytem umieszczony na środku powinien wskazywać 46 stopni C.
Zdejmij steki z patelni za pomocą szczypiec.
Na patelnię wlej wytrawne czerwone wino i zagotuj, zdrapując drewnianą łyżką przyrumienione kawałki jedzenia z dna patelni. Dodaj pokrojone w plasterki grzyby portobello, gotuj i mieszaj, aż grzyby ugotują się i puszczą płyn, około 5 minut.
Ponownie włóż steki na patelnię i polej sosem grzybowo-winnym. Zmniejsz ogień do NISKIEGO i gotuj, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, około 5 minut.
Wyjmij steki na półmisek i polej je sosem grzybowym.
Polecane wino: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon
Żelazny stek w menu? Spróbuj połączyć z Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon. W końcu wołowina i czerwone wino to klasyczne połączenie. Ogólnie rzecz biorąc, chudsze steki dobrze komponują się z jasnymi lub średnio treściwymi czerwieniami, takimi jak pinot noir lub merlot, podczas gdy grubsze steki radzą sobie z odważną czerwienią, taką jak cabernet sauvingnon. Bollinger Brut Special Cuvee z oceną 4,2 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 60 dolarów za butelkę.
Bollinger Brut Special Cuvee
Złocisty kolor, charakterystyczny dla czarnych odmian winorośli. Bardzo drobne bąbelki. W nosie piękna, aromatyczna złożoność, dojrzałe owoce i korzenne aromaty, z nutami pieczonych jabłek, kompotu jabłkowego i brzoskwiń. Na podniebieniu subtelne połączenie struktury, długości i żywości. Bąbelki są jak aksamit. Smak gruszki, brioszki i pikantne aromaty, nuty świeżego orzecha włoskiego. Łącz się ze wszystkimi rybami, zwłaszcza sushi i sashimi, skorupiakami, takimi jak krewetki, krewetki, raki i grillowany homar, drób i białe mięso, orzechy nerkowca, parmezan lub prosciutto.