Wartości odżywcze buraków
Chociaż buraki mogą być bogate w naturalne cukry, są również bogate w witaminy i minerały, co czyni je bardzo zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. W filiżance buraka są 74 kalorie, 0 gramów tłuszczu, 17 gramów węglowodanów, 14 gramów cukrów ogółem, 3 gramy białka, 3 gramy błonnika i 130 mg sodu. Są również wypełnione potasem, z 518 mg na filiżankę.
Buraki dostarczają organizmowi azotan, składnik odżywczy, który może poprawić wydajność ćwiczeń. Są również fantastycznym źródłem antyoksydantów i mają właściwości przeciwzapalne. Istnieją również dowody, że burak może pomóc chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem i obniżyć ciśnienie krwi.
Podstawowe przygotowanie buraków
Jeśli nie zamierzasz gotować buraków od razu, musisz przygotować je do przechowywania, gdy zabierzesz je ze sklepu do domu. Prawidłowo przechowywane buraki wytrzymają dłużej i będą miały więcej smaku.
Najpierw musisz odciąć zielenie, pozostawiając co najmniej cal łodygi. Następnie należy je lekko zawinąć w papierowe ręczniki i przechowywać w plastikowej torbie na suwak w lodówce. W ten sposób powinny wytrzymać do dwóch tygodni. Gdy chcesz je ugotować, wyjmij je z lodówki i delikatnie wyszoruj, aby usunąć brud. Po umyciu buraki można przygotować zgodnie z instrukcją w przepisie.
Jak gotować buraki
Buraki można gotować na wiele różnych sposobów, gotować, piec, gotować na parze, grillować itp. Każdy z nich daje inny efekt i trzeba znaleźć metodę, która preferuje. Po ugotowaniu burak może być używany do sałatek, do robienia hummusu, blendowania na koktajle i nie tylko. Oto kilka metod, które pomogą Ci zacząć.
Pieczenie całych buraków
Po upieczeniu buraki są bardzo słodkie, z subtelnymi mineralnymi posmakami. Upieczenie całego buraka może zająć nawet godzinę, więc pamiętaj o tym podczas planowania gotowania. Zawsze możesz wybrać mniejsze buraki, jeśli nie masz dużo czasu.
Po oczyszczeniu buraków osusz je ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci. W średniej misce obtocz buraki oliwą, solą i pieprzem. Następnie zawijamy każdego buraka w folię i układamy na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Piecz buraki w temperaturze 200 stopni, aż będzie można je łatwo przekłuć widelcem. W zależności od ich wielkości może to zająć od 30 do 60 minut. Następnie wyjmij buraka z piekarnika, odetnij szypułki i obierz skórkę.
Buraki w kuchence mikrofalowej
Jeśli się spieszysz, gotowanie w kuchence mikrofalowej jest świetną opcją. Zajmuje bardzo mało czasu i niewiele robi, aby osłabić smak. Małe i średnie buraki najlepiej nadają się do kuchenki mikrofalowej, ponieważ duże buraki mogą stać się gumowate na zewnątrz, zanim zostaną odpowiednio ugotowane w środku.
Zacznij od umieszczenia oczyszczonego buraka w naczyniu z mikrofalami, dodaj tyle wody, aby przykryć dno naczynia i przykryj folią spożywczą. Następnie należy go podgrzewać w mikrofalówce z dużą mocą, aż buraki można łatwo przekłuć widelcem, obracając je raz w tym procesie, co prawdopodobnie zajmie od 12 do 15 minut. Gotowe odstaw na 5 minut, usuń korzeń palowy, przytnij szypułki i obierz skórkę.
Burak na parze
Jest to szczególnie zdrowa metoda gotowania buraków, ponieważ pozwala warzywom zachować większość minerałów i witamin, ponieważ nie są one gotowane w wodzie. Ponadto gotowanie małych buraków na parze jest bardzo szybkie i łatwe.
Najpierw musisz oczyścić buraka i usunąć łodygę oraz korzeń palowy. Następnie pokrój każdego buraka na 1/2 do 1 cala kostki lub ćwiartki. W dużym rondlu zagotuj niewielką ilość wody i umieść w nim koszyk do gotowania na parze tak, aby jego dno znajdowało się nad wodą. Włóż buraki do kosza, przykryj rondel i pozwól im gotować się na parze, aż staną się miękkie, co zajmie od 10 do 30 minut w zależności od wielkości kawałków. Wyjmij je z koszyka i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed zdjęciem skóry.
Wrzący Burak
Gotowanie buraków sprawia, że są bardzo delikatne i zmniejszają intensywność smaku. To bardzo proste. Najpierw odetnij pozostałą łodygę i korzeń z buraków, umieść je w dużym rondlu i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia przed zmniejszeniem ognia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż staną się miękkie, co zajmie od 25 do 35 minut w przypadku średniej wielkości buraków i do godziny w przypadku większych buraków. Gdy będą miękkie, wrzuć je do lodowatej wody, a następnie obierz ze skóry.
Jak gotować zielone buraki
Warzywa liściaste znajdujące się na wierzchołku buraków są również jadalne. Są pełne smaku i mogą być częścią dania głównego lub przystawki. Liście należy traktować tak, jak warzywa kapustne, jarmuż czy botwinę. Mają też podobny smak, o ziemistym, lekko gorzkim smaku. Liście można jeść na surowo, ale są pyszne po podsmażeniu z czosnkiem i masłem. Inną opcją jest: dusić je.
Po prostu usuń liście, umyj i osusz każdy z nich. Pokrój liście i łodygi, oddzielając je. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu z ciepłą oliwą z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj łodygi i gotuj je przez dwie minuty. Następnie dodaj liście z 2 łyżkami lub bulionem i gotuj przez 2 minuty często mieszając. Po prostu dopraw je i podawaj.