Jak gotować buraki

Burak ćwikłowy, zwany również burakiem, jest często bardzo dzielący. Niektórzy ludzie je kochają, ale inni wydają się ich nienawidzić. Jednak odpowiednio ugotowane buraki są pyszne. Ponadto są również bardzo zdrowe. W poniższym poradniku podamy kilka pomysłów na to, jak ugotować buraki, aby wszyscy się nimi cieszyli.

Wartości odżywcze buraków

Chociaż buraki mogą być bogate w naturalne cukry, są również bogate w witaminy i minerały, co czyni je bardzo zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. W filiżance buraka są 74 kalorie, 0 gramów tłuszczu, 17 gramów węglowodanów, 14 gramów cukrów ogółem, 3 gramy białka, 3 gramy błonnika i 130 mg sodu. Są również wypełnione potasem, z 518 mg na filiżankę.

Buraki dostarczają organizmowi azotan, składnik odżywczy, który może poprawić wydajność ćwiczeń. Są również fantastycznym źródłem antyoksydantów i mają właściwości przeciwzapalne. Istnieją również dowody, że burak może pomóc chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem i obniżyć ciśnienie krwi.

Podstawowe przygotowanie buraków

Jeśli nie zamierzasz gotować buraków od razu, musisz przygotować je do przechowywania, gdy zabierzesz je ze sklepu do domu. Prawidłowo przechowywane buraki wytrzymają dłużej i będą miały więcej smaku.

Najpierw musisz odciąć zielenie, pozostawiając co najmniej cal łodygi. Następnie należy je lekko zawinąć w papierowe ręczniki i przechowywać w plastikowej torbie na suwak w lodówce. W ten sposób powinny wytrzymać do dwóch tygodni. Gdy chcesz je ugotować, wyjmij je z lodówki i delikatnie wyszoruj, aby usunąć brud. Po umyciu buraki można przygotować zgodnie z instrukcją w przepisie.

Jak gotować buraki

Buraki można gotować na wiele różnych sposobów, gotować, piec, gotować na parze, grillować itp. Każdy z nich daje inny efekt i trzeba znaleźć metodę, która preferuje. Po ugotowaniu burak może być używany do sałatek, do robienia hummusu, blendowania na koktajle i nie tylko. Oto kilka metod, które pomogą Ci zacząć.

Pieczenie całych buraków

Po upieczeniu buraki są bardzo słodkie, z subtelnymi mineralnymi posmakami. Upieczenie całego buraka może zająć nawet godzinę, więc pamiętaj o tym podczas planowania gotowania. Zawsze możesz wybrać mniejsze buraki, jeśli nie masz dużo czasu.

Po oczyszczeniu buraków osusz je ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci. W średniej misce obtocz buraki oliwą, solą i pieprzem. Następnie zawijamy każdego buraka w folię i układamy na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Piecz buraki w temperaturze 200 stopni, aż będzie można je łatwo przekłuć widelcem. W zależności od ich wielkości może to zająć od 30 do 60 minut. Następnie wyjmij buraka z piekarnika, odetnij szypułki i obierz skórkę.

Buraki w kuchence mikrofalowej

Jeśli się spieszysz, gotowanie w kuchence mikrofalowej jest świetną opcją. Zajmuje bardzo mało czasu i niewiele robi, aby osłabić smak. Małe i średnie buraki najlepiej nadają się do kuchenki mikrofalowej, ponieważ duże buraki mogą stać się gumowate na zewnątrz, zanim zostaną odpowiednio ugotowane w środku.

Zacznij od umieszczenia oczyszczonego buraka w naczyniu z mikrofalami, dodaj tyle wody, aby przykryć dno naczynia i przykryj folią spożywczą. Następnie należy go podgrzewać w mikrofalówce z dużą mocą, aż buraki można łatwo przekłuć widelcem, obracając je raz w tym procesie, co prawdopodobnie zajmie od 12 do 15 minut. Gotowe odstaw na 5 minut, usuń korzeń palowy, przytnij szypułki i obierz skórkę.

Burak na parze

Jest to szczególnie zdrowa metoda gotowania buraków, ponieważ pozwala warzywom zachować większość minerałów i witamin, ponieważ nie są one gotowane w wodzie. Ponadto gotowanie małych buraków na parze jest bardzo szybkie i łatwe.

Najpierw musisz oczyścić buraka i usunąć łodygę oraz korzeń palowy. Następnie pokrój każdego buraka na 1/2 do 1 cala kostki lub ćwiartki. W dużym rondlu zagotuj niewielką ilość wody i umieść w nim koszyk do gotowania na parze tak, aby jego dno znajdowało się nad wodą. Włóż buraki do kosza, przykryj rondel i pozwól im gotować się na parze, aż staną się miękkie, co zajmie od 10 do 30 minut w zależności od wielkości kawałków. Wyjmij je z koszyka i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed zdjęciem skóry.

Wrzący Burak

Gotowanie buraków sprawia, że są bardzo delikatne i zmniejszają intensywność smaku. To bardzo proste. Najpierw odetnij pozostałą łodygę i korzeń z buraków, umieść je w dużym rondlu i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia przed zmniejszeniem ognia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż staną się miękkie, co zajmie od 25 do 35 minut w przypadku średniej wielkości buraków i do godziny w przypadku większych buraków. Gdy będą miękkie, wrzuć je do lodowatej wody, a następnie obierz ze skóry.

Jak gotować zielone buraki

Warzywa liściaste znajdujące się na wierzchołku buraków są również jadalne. Są pełne smaku i mogą być częścią dania głównego lub przystawki. Liście należy traktować tak, jak warzywa kapustne, jarmuż czy botwinę. Mają też podobny smak, o ziemistym, lekko gorzkim smaku. Liście można jeść na surowo, ale są pyszne po podsmażeniu z czosnkiem i masłem. Inną opcją jest: dusić je.

Po prostu usuń liście, umyj i osusz każdy z nich. Pokrój liście i łodygi, oddzielając je. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu z ciepłą oliwą z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj łodygi i gotuj je przez dwie minuty. Następnie dodaj liście z 2 łyżkami lub bulionem i gotuj przez 2 minuty często mieszając. Po prostu dopraw je i podawaj.