Jak zrobić świetną kawę w domu?

Wielu z nas nie może stawić czoła początku każdego dnia bez filiżanki dobrej kawy, a popołudniowy odbiór może być równie ważny. Chociaż stosunkowo łatwo jest znaleźć doskonałe kawiarnie, często wygodniej jest zrobić kawę w domu. Na szczęście nie jest trudno przygotować codziennie rano idealną filiżankę kawy w domu przy minimalnym wysiłku.

Sztuka parzenia kawy może być owiana tajemnicą, ale tak naprawdę sprowadza się do kilku prostych wskazówek, takich jak prawidłowe przechowywanie ziaren i stosowanie dobrej jakości filtrów. Ten przewodnik poprowadzi Cię przez najważniejsze elementy, dzięki czemu możesz z łatwością cieszyć się pyszną kawą, kiedy tylko chcesz.

Podstawy parzenia kawy

Istnieją trzy popularne domowe metody parzenia kawy. Od dawna standardem jest tradycyjny przelewowy ekspres do kawy. Jednak kawa przelewowa staje się coraz bardziej popularna i wiele osób zaczęło korzystać z prasy francuskiej. Omówimy je wszystkie w tym artykule.

Bez względu na to, z jakiej metody korzystasz, zawsze warto ważyć kawę mieloną, a nie używać miarki. Dlatego oprócz sprzętu do parzenia kawy potrzebna będzie również cyfrowa waga kuchenna.

Przygotowanie kawy przelewowej

Wiele osób uważa, że jest to najlepszy sposób na łatwe przygotowanie filiżanki smacznej kawy w domu. Wystarczy pięć prostych kroków do wykonania:

  1. Zagotuj zimną wodę w czajniku.
  2. Jeśli używasz całych ziaren, zmiel je do jednolitej konsystencji, zbliżonej do zwykłej soli kuchennej.
  3. Umieść filtr w zaparzaczu i opłucz go gorącą wodą. Spowoduje to usunięcie papierowych pozostałości z filtra i ogrzanie zaparzacza, co z kolei pomoże dłużej utrzymać temperaturę kawy. Pamiętaj, aby wyrzucić wodę używaną do płukania.
  4. Umieść fusy w filtrze, upewniając się, że mają płaską powierzchnię. Gdy woda ma temperaturę między 195F/90C a 205F/96C, powoli i ostrożnie wlej tyle wody na fusy, aby były całkowicie nasycone. Zacznij od środka i kieruj się na zewnątrz, zatrzymując się, aby nalewać, zanim kawa zacznie przeciekać. Jest to znane jako „bloom pour” i umożliwia odgazowanie kawy.
  5. Stopniowo wlewaj pozostałą wodę, upewniając się, że woda w dripper jest przez cały czas w połowie do trzech czwartych pełna. Zajmie to około 3 lub 4 minuty. Następnie ostrożnie wyjmij filtr i ciesz się kawą.

Parzenie kawy za pomocą prasy francuskiej

Jeśli lubisz kawę w europejskim stylu, to jest to metoda dla Ciebie. Wykonaj następujące kroki:

  1. Zagotuj wodę w czajniku.
  2. Jeśli używasz całych ziaren, to należy je zmielić dość grubo, aby miały konsystencję zbliżoną do bułki tartej. Grunt powinien mieć jednakową wielkość. Gdy będą gotowe, dodaj je do francuskiej prasy.
  3. Gdy woda ma temperaturę od 195F/90C do 205F/96C dodaj ją do prasy francuskiej i mocno wymieszaj. Pozostaw kawę do zaparzenia przez około 4 minuty, a następnie powoli naciskaj przycisk, aby oddzielić fusy od płynu.
  4. Pij i ciesz się.

Robienie kawy kroplowej

Ekspresy przelewowe są cudownie proste i niezwykle przydatne, zwłaszcza jeśli jesteś zajęty. Wystarczy wykonać następujące kroki:

  1. Jeśli zaczynasz od całych ziaren, zmiel je do jednolitej konsystencji, podobnej do soli kuchennej. Następnie przenieś ziarna do wypełnionego filtrem koszyka filtrującego, który jest umieszczany w maszynie kroplowej. Obróć dziobek wody tak, aby znalazł się nad środkiem ziemi.
  2. Wlej czystą wodę z tyłu maszyny (nie na fusy) i włącz maszynę.
  3. Jak tylko kawa zakończy parzenie, wyłącz ekspres, aby kawa się nie przypaliła. Pamiętaj, aby regularnie czyścić maszynę, aby usunąć wszelkie nagromadzone pozostałości.

Wskazówki dotyczące parzenia kawy

  1. Zawsze kupuj świeże ziarna — kawa smakuje najlepiej, gdy jest używana w ciągu kilku dni od palenia, więc upewnij się, że kupujesz tylko świeże ziarna z palarni, która dba o jakość.
  2. Przechowuj fasolę w odpowiedni sposób – Po otwarciu fasoli pamiętaj, aby przechowywać ją w hermetycznym pojemniku. Fasola nigdy nie powinna być umieszczana w lodówce, ponieważ pochłania wilgoć i zapachy żywności. Najlepiej kupować kawę w małych partiach i przechowywać ją w temperaturze pokojowej.
  3. Zmiel własną fasolę – Gdy tylko ziarno zostanie zmielone, zaczyna tracić na jakości. Najlepiej smakująca kawa powstaje ze świeżo zmielonych ziaren. Dlatego najlepiej zmielić własną fasolę, nawet jeśli stać Cię tylko na tani młynek.
  4. Używaj dobrej wody – Jeśli twoja woda z kranu jest pełna chemicznych posmaków, takich jak chlor, nie używaj jej do parzenia kawy. Powinieneś spróbować użyć butelkowanej wody źródlanej, a nawet zainstalować filtr węglowy/węglowy w swoich kranach.
  5. Nie używaj tanich filtrów – Podobnie jak w przypadku większości rzeczy w życiu, jeśli chodzi o filtry do kawy, dostajesz to, za co płacisz. Najlepiej byłoby używać filtrów, które są „bielone tlenem” lub „wolne od dioksyn”. Alternatywnie możesz wybrać pozłacany filtr wielokrotnego użytku.
  6. Nie zmniejszaj ilości kawy – Generalnie zaleca się stosowanie 2 płaskich łyżek kawy na 180 ml. Użycie mniejszej ilości kawy i gorętszej wody do wydobycia większej ilości filiżanek zwykle skutkuje gorzkimi smakami.
  7. Nie przegrzewaj – Używanie zbyt gorącej wody spowoduje wyekstrahowanie związków, które są raczej gorzkie niż przyjemne. Kawę należy zaparzyć wodą o temperaturze ok. 200F/93C.
  8. Utrzymuj swój sprzęt w czystości – Upewnij się, że regularnie czyścisz cały sprzęt związany z kawą, aby zapobiec gromadzeniu się tłuszczu. Możesz przepuścić przez ekspres do kawy roztwór octu, aby rozpuścić osady mineralne, a następnie dokładnie spłukać wodą.