Fakty żywieniowe kalafiora
Filiżanka różyczek kalafiora zawiera tylko 28 kalorii, 0 gramów tłuszczu, 6 gramów węglowodanów, 2 gramy białka, 2 gramy błonnika, 18 miligramów sodu i 176 miligramów potasu. Odpowiada to 218 kaloriom w filiżance brązowego ryżu i 46 gramom węglowodanów. Jest także doskonałym źródłem witamin C i K, a jeśli znajdziesz w niej pomarańczowy kalafior, to jest dobrym źródłem beta-karotenu.
Kalafior zyskał na popularności, ponieważ jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnych węglowodanów. Dzięki swojej konsystencji i smakowi może być stosowany do zastępowania dodatków, takich jak ryż i ziemniaki, a także do zastępowania produktów spożywczych, takich jak ciasto do pizzy, makarony i herbatniki.
Przygotowanie podstawowe
Niezależnie od tego, jak chcesz ugotować kalafior, pierwsze kroki prawie zawsze będą takie same.
- Usuń liście
Za pomocą ostrego noża odetnij liście z podstawy kalafiora.
- Odetnij łodygę
Sposób, w jaki to się robi, różni się nieco w zależności od tego, co planujesz zrobić z kalafiorem. Chcąc upiec w całości lub pokroić w steki, należy odciąć grubą łodygę u podstawy. Następnie możesz umieścić główkę kalafiora do góry nogami w chłodnej słonej wodzie i pozwolić jej się namoczyć, aby usunąć brud i robaki. Jeśli chcemy pokroić kalafiora na różyczki, należy odwrócić główkę do góry nogami i nożem pod kątem 45 stopni przeciąć wokół łodygi w kółko, aby usunąć rdzeń ze środka.
- Pokrój głowę na duże różyczki
Za pomocą noża podziel kalafior na duże różyczki. Jednocześnie możesz usunąć wszelkie ostatnie kawałki liści lub łodygi.
- Przytnij różyczki
Pokrój lub połam różyczki na kawałki o wielkości odpowiadającej Twojemu przepisowi, opłucz je, odsącz, a następnie poklepuj.
Różne sposoby gotowania kalafiora
Istnieje ogromna liczba sposobów gotowania kalafiora. Tutaj przeprowadzimy Cię przez niektóre z najbardziej podstawowych z nich, aby pomóc Ci zacząć.
Kalafior w kuchence mikrofalowej
To prawdopodobnie najłatwiejszy sposób na ugotowanie kalafiora. Najpierw umieść różyczki w misce do kuchenki mikrofalowej, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryć dno miski. Przykryj górną część miski folią spożywczą, papierem woskowanym lub mokrym ręcznikiem. Ugotuj kalafior na dużej mocy, aż stanie się miękki i chrupiący, co zajmie około 4-5 minut. Odcedź, a następnie dopraw do smaku.
Pieczenie kalafiora
To szybki i łatwy sposób na zrobienie chrupiącego kalafiora. Różyczki kalafiora włożyć do średniej miski z olejem i przyprawami, a następnie wymieszać tak, aby były równomiernie pokryte. Wylej je na blachę do pieczenia pokrytą sprayem do gotowania i ułóż w jednej warstwie. Piecz je w 220C, aż będą brązowe i chrupiące, co zajmie około 20 do 30 minut.
Kalafior na parze
Jest to szybki i łatwy sposób na zmiękczenie kalafiora, aby można go było następnie zmiksować w puree na zupę lub zmiękczyć jak ziemniak.
Najpierw zagotuj trochę wody (około 3,5 cm) w dużym rondlu i umieść koszyk do gotowania na parze na dnie naczynia, upewniając się, że woda nie dociera do dna koszyka. Włóż różyczki kalafiora do naczynia do gotowania na parze, przykryj je i gotuj na parze, aż będą miękkie, co zajmuje około 4 do 8 minut. Następnie po prostu usuń kalafior i dopraw do smaku. Możliwe jest również gotowanie całego kalafiora na parze, co przydaje się, jeśli chcemy go upiec. Zajmie to około kwadransa.
Wrzący Kalafior
Gotowany kalafior sam w sobie może być świetnym dodatkiem; jednak gotowanie go w bulionie z kurczaka lub innej bazie zupy to świetny sposób na przygotowanie go do bardziej wyszukanego przepisu. Gotowany kalafior można zmiksować w blenderze, aby nadać zupom konsystencję i kremową konsystencję bez kalorii znajdujących się w tłuszczu ze śmietany. Jako alternatywę dla tłuczonych ziemniaków możesz również zmiażdżyć gotowany kalafior.
Aby ugotować kalafior, zagotuj średni garnek wody. Następnie wystarczy dodać różyczki kalafiora do wrzącej wody i gotować do miękkości, co zajmuje około 5-7 minut. Jeśli chcesz oczyścić lub rozgnieść kalafior, możesz go trochę dłużej gotować, aby był bardziej delikatny. Następnie wystarczy spuścić wodę i doprawić do smaku.
Gotowanie całego kalafiora
Jeśli chcesz ugotować cały kalafior na raz, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów. Najpierw rozgrzej piekarnik do 400F/200C. W tym samym czasie napełnij średnie naczynie do pieczenia do połowy wodą i umieść naczynie na jednej z dolnych półek piekarnika. Następnie przełóż kalafior na średniej wielkości patelnię żeliwną. Wymieszaj olej i ulubione przyprawy w małej misce i za pomocą pędzla do ciasta posmaruj mieszanką główkę kalafiora. Odwróć kalafior do góry nogami i wlej pozostałą mieszankę oleju do główki kalafiora. Odwróć kalafior we właściwy sposób dookoła, a następnie piecz w piekarniku, aż będzie chrupiąca, co zajmie około 35 do 45 minut. Gdy będzie gotowy, nóż z łatwością przejdzie przez najgrubszą część kalafiora.