Jak gotować kalafior

Każdy zainteresowany zdrowym odżywianiem wkrótce odkryje, że kalafior jest jednym z ich najlepszych przyjaciół. Jest bardzo wszechstronny, szybki i łatwy do przyrządzenia na wiele różnych sposobów. W tym przewodniku nauczymy Cię trochę, dlaczego tak jest i przedstawimy niektóre z najpopularniejszych sposobów przygotowania kalafiora.

Fakty żywieniowe kalafiora

Filiżanka różyczek kalafiora zawiera tylko 28 kalorii, 0 gramów tłuszczu, 6 gramów węglowodanów, 2 gramy białka, 2 gramy błonnika, 18 miligramów sodu i 176 miligramów potasu. Odpowiada to 218 kaloriom w filiżance brązowego ryżu i 46 gramom węglowodanów. Jest także doskonałym źródłem witamin C i K, a jeśli znajdziesz w niej pomarańczowy kalafior, to jest dobrym źródłem beta-karotenu.

Kalafior zyskał na popularności, ponieważ jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnych węglowodanów. Dzięki swojej konsystencji i smakowi może być stosowany do zastępowania dodatków, takich jak ryż i ziemniaki, a także do zastępowania produktów spożywczych, takich jak ciasto do pizzy, makarony i herbatniki.

Przygotowanie podstawowe

Niezależnie od tego, jak chcesz ugotować kalafior, pierwsze kroki prawie zawsze będą takie same.

  1. Usuń liście

Za pomocą ostrego noża odetnij liście z podstawy kalafiora.

  1. Odetnij łodygę

Sposób, w jaki to się robi, różni się nieco w zależności od tego, co planujesz zrobić z kalafiorem. Chcąc upiec w całości lub pokroić w steki, należy odciąć grubą łodygę u podstawy. Następnie możesz umieścić główkę kalafiora do góry nogami w chłodnej słonej wodzie i pozwolić jej się namoczyć, aby usunąć brud i robaki. Jeśli chcemy pokroić kalafiora na różyczki, należy odwrócić główkę do góry nogami i nożem pod kątem 45 stopni przeciąć wokół łodygi w kółko, aby usunąć rdzeń ze środka.

  1. Pokrój głowę na duże różyczki

Za pomocą noża podziel kalafior na duże różyczki. Jednocześnie możesz usunąć wszelkie ostatnie kawałki liści lub łodygi.

  1. Przytnij różyczki

Pokrój lub połam różyczki na kawałki o wielkości odpowiadającej Twojemu przepisowi, opłucz je, odsącz, a następnie poklepuj.

Różne sposoby gotowania kalafiora

Istnieje ogromna liczba sposobów gotowania kalafiora. Tutaj przeprowadzimy Cię przez niektóre z najbardziej podstawowych z nich, aby pomóc Ci zacząć.

Kalafior w kuchence mikrofalowej

To prawdopodobnie najłatwiejszy sposób na ugotowanie kalafiora. Najpierw umieść różyczki w misce do kuchenki mikrofalowej, a następnie dodaj tyle wody, aby przykryć dno miski. Przykryj górną część miski folią spożywczą, papierem woskowanym lub mokrym ręcznikiem. Ugotuj kalafior na dużej mocy, aż stanie się miękki i chrupiący, co zajmie około 4-5 minut. Odcedź, a następnie dopraw do smaku.

Pieczenie kalafiora

To szybki i łatwy sposób na zrobienie chrupiącego kalafiora. Różyczki kalafiora włożyć do średniej miski z olejem i przyprawami, a następnie wymieszać tak, aby były równomiernie pokryte. Wylej je na blachę do pieczenia pokrytą sprayem do gotowania i ułóż w jednej warstwie. Piecz je w 220C, aż będą brązowe i chrupiące, co zajmie około 20 do 30 minut.

Kalafior na parze

Jest to szybki i łatwy sposób na zmiękczenie kalafiora, aby można go było następnie zmiksować w puree na zupę lub zmiękczyć jak ziemniak.

Najpierw zagotuj trochę wody (około 3,5 cm) w dużym rondlu i umieść koszyk do gotowania na parze na dnie naczynia, upewniając się, że woda nie dociera do dna koszyka. Włóż różyczki kalafiora do naczynia do gotowania na parze, przykryj je i gotuj na parze, aż będą miękkie, co zajmuje około 4 do 8 minut. Następnie po prostu usuń kalafior i dopraw do smaku. Możliwe jest również gotowanie całego kalafiora na parze, co przydaje się, jeśli chcemy go upiec. Zajmie to około kwadransa.

Wrzący Kalafior

Gotowany kalafior sam w sobie może być świetnym dodatkiem; jednak gotowanie go w bulionie z kurczaka lub innej bazie zupy to świetny sposób na przygotowanie go do bardziej wyszukanego przepisu. Gotowany kalafior można zmiksować w blenderze, aby nadać zupom konsystencję i kremową konsystencję bez kalorii znajdujących się w tłuszczu ze śmietany. Jako alternatywę dla tłuczonych ziemniaków możesz również zmiażdżyć gotowany kalafior.

Aby ugotować kalafior, zagotuj średni garnek wody. Następnie wystarczy dodać różyczki kalafiora do wrzącej wody i gotować do miękkości, co zajmuje około 5-7 minut. Jeśli chcesz oczyścić lub rozgnieść kalafior, możesz go trochę dłużej gotować, aby był bardziej delikatny. Następnie wystarczy spuścić wodę i doprawić do smaku.

Gotowanie całego kalafiora

Jeśli chcesz ugotować cały kalafior na raz, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów. Najpierw rozgrzej piekarnik do 400F/200C. W tym samym czasie napełnij średnie naczynie do pieczenia do połowy wodą i umieść naczynie na jednej z dolnych półek piekarnika. Następnie przełóż kalafior na średniej wielkości patelnię żeliwną. Wymieszaj olej i ulubione przyprawy w małej misce i za pomocą pędzla do ciasta posmaruj mieszanką główkę kalafiora. Odwróć kalafior do góry nogami i wlej pozostałą mieszankę oleju do główki kalafiora. Odwróć kalafior we właściwy sposób dookoła, a następnie piecz w piekarniku, aż będzie chrupiąca, co zajmie około 35 do 45 minut. Gdy będzie gotowy, nóż z łatwością przejdzie przez najgrubszą część kalafiora.