Falafel buraczany
Buraczany falafel to przepis, który służy 6. Jedna porcja zawiera 246 kalorii, 8G białka, oraz 9g tłuszczu. Na 1,36 zł za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz pastę tahini, torebkę sałatki z buraków, jajko i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Ten przepis z BBC Good Food ma 436 fanów. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 55 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 62%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Pieczony Burak Falafel, Falafel buraczany z sosem tahini, oraz Falafel, Burak i kozie okłady serowe-Ogólnopolski tydzień Wegetariański dla podobnych receptur.
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, aż zmięknie, ale nie zabarwi.
Dodać kminek i gotować przez 1 min, a następnie zeskrobać mieszaninę do robota kuchennego z ciecierzycą, dwie trzecie startego buraka, bułką tartą, jajkiem i tahini. Zmiksować na szorstką pastę, następnie zeskrobać do miski i wymieszać z pozostałym startym burakiem z dużą ilością przypraw.
Wilgotnymi dłońmi uformuj około 20 kulek i miejsce na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem. Schłodzić, aż będzie gotowy do podania.
Piekarnik nagrzewany do 200C / 180C wentylator / Gaz
Posmaruj falafele odrobiną oleju roślinnego i piecz przez 20-25 minut, aż będą ostre i gorące. Ewentualnie rozgrzać 2,5 cm oleju w głębokim woku i smażyć partiami, obracając, aż będzie chrupiący i gorący.
Aby podać, wymieszaj tahini z jogurtem, cukrem i odrobiną przypraw, a następnie ułóż na płaskich chlebach z ciepłymi lub temperaturowymi falafelami, pokrojonymi w kostkę burakami i liśćmi buraka lub sałatką.