- Perłowy lub izraelski kuskus. W kształcie okrągłych, perełkowatych kulek ta odmiana może być gotowana podobnie jak inne rodzaje makaronów. Po zagotowaniu wody w dużym garnku, po prostu dodaj kuskus i gotuj przez około 7-8 minut lub do uzyskania stanu al dente. Zaraz po odsączeniu polać go sporą ilością oliwy z oliwek, aby perły się nie zlepiły. Prościej się nie da!
- Kuskus Tradycyjny (Pszenny lub Biały). Odmiana ta jest znacznie mniejsza niż kuskus perłowy, dzięki czemu gotuje się znacznie szybciej. Aby uzyskać pyszne danie, odmierz kuskus i wodę w proporcji 1:1 i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, dodaj ziarna, przykryj garnek i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij widelcem. Alternatywnie przelej kuskus do miski żaroodpornej i zalej wrzącą wodą lub bulionem. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i odstaw na 5-10 minut, aż kuskus zmięknie. Roztrzep widelcem i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, jeśli chcesz.
Doprawianie kuskusu
Istnieje wiele sposobów na dodanie smaku kuskusowi, oto kilka prostych pomysłów:
- Suszone przyprawy i zioła można dodać do surowego kuskusu przed dodaniem wrzącej wody.
- Po ugotowaniu kuskus ładnie łączy się z przyprawami i składnikami z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Świeże miękkie zioła, takie jak pietruszka, mięta i kolendra, pomidory, szczypiorek, czosnek, cytryna, oliwki, chili, granat i suszone owoce to pyszne składniki kuskusu.
- Innym sposobem, aby dodać kuskusowi dużo smaku, jest gotowanie go w tej samej puszce, w której pieczono kurczaka lub kawałek jagnięciny, podczas gdy mięso odpoczywa. Dodaj kuskus do lepkiej foremki, zalej gorącą wodą lub bulionem i przykryj – kuskus nabiera sosowego smaku, idealny do podania z pieczonym mięsem.
Pomysły na kuskus
Po ugotowaniu kuskusu jest mnóstwo opcji. Oto tylko kilka.
- Zrób sałatkę z kuskusem. Spróbuj zrobić to z pieczonymi pomidorami i ciecierzycą lub zamień pełnoziarnisty kuskus na zboża w dowolnej sałatce zbożowej.
- Dodaj gulasz. Tradycyjny kuskus marokański jest często podawany z duszonymi warzywami sezonowymi. Wraz z warzywami możesz mieć pieczoną jagnięcinę lub kurczaka.
- Podawaj jako dodatek. Gotowany kuskus można ubrać w zioła, sok z cytryny, orzeszki pinii i oliwę z oliwek, aby uzyskać jasny, zdrowy pilaw. Świetnie komponuje się z dowolnym białkiem, warzywnym daniem głównym, a nawet zupą.
Przepisy obfitują w kuskus jako jeden z głównych składników. Niektóre z nich to:
- Kurczak i kuskus w jednym garnku
Ten aromatyczny jednogarnkowy posiłek jest idealny na bezproblemową rozrywkę w środku tygodnia.
- 10-minutowa sałatka z kuskusem
Jest to świetny wypełniacz lunchboxa na dzień poza domem i jest równie dobry w domu z lodówki.
- Marokańska zupa pomidorowo-ciecierzyca z kuskusem
Ta sycąca zupa jest zdrowa i pełna smaków Afryki Północnej: harissy, imbiru, cytryny i kolendry.
- Pieczony kurczak z farszem z kuskusem i orzeszkami pinii
Pyszny na ciepło lub na zimno, idealny na piknik, ten faszerowany kurczak będzie prawdziwym faworytem.
- Kuskus ziołowy z dressingiem z cytrusów i granatów
Ta kolorowa przystawka pięknie komponuje się z kotletami jagnięcymi lub daniami w stylu bliskowschodnim.
Po ugotowaniu kuskus będzie przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka godzin lub w lodówce przez trzy dni. Jeśli kuskus został zmieszany z innymi składnikami, mogą skrócić jego żywotność w lodówce. Gotowany kuskus można odgrzać w kuchence mikrofalowej, jeśli chcesz, aby był gorący, lub użyć go na zimno prosto z lodówki.
Jak już wcześniej wspomniano, dzięki różnorodności pomysłów i przepisów wszechstronność kuskusu jest po prostu oszałamiająca. Gorący lub zimny, z mięsem i warzywami lub bez, łatwy i szybki do przyrządzenia, kuskus powinien na stałe zagościć w Twojej kuchennej szafce!