Co to jest mąka kokosowa i jak jej używać?

Dla tych nieszczęśliwych z nas, którzy mają niepożądaną reakcję na działanie glutenu i produktów glutenowych, będzie to artykuł natchniony, pełen nadziei i ulgi.

Ci ludzie, o których wspomniałem, muszą to wiedzieć, bo mąka kokosowa może być darem niebios. To wspaniała i alternatywa dla mąki uniwersalnej. Wytwarzany przez zmielenie suszonego mięsa kokosowego na drobny proszek, jest zwykle wytwarzany z mięsa kokosowego pozostałego po produkcji mleka kokosowego.

Możesz go używać do różnych celów piekarniczych, ale prawie zawsze będziesz musiał dodać inny rodzaj mąki. Większość wypieków nie może być zrobiona ze 100% mąki kokosowej.

Ma subtelny smak i zapach kokosa, ale jest wystarczająco łagodny, aby łączyć się z innymi smakami bez ich przytłaczania.

Wartość odżywcza

Jedna uncja (¼ szklanki) mąki kokosowej zawiera:

  • Kalorie: 124
  • Tłuszcz: 4 gramy
  • Białko: 5 gramów
  • Cholesterol: 0 miligramów
  • Węglowodany: 17 gram
  • Błonnik: 11 gramów
  • Cukier: 2 gramy

Smak

Ma subtelny smak i zapach kokosa, ale jest wystarczająco łagodny, aby łączyć się z innymi smakami bez ich przytłaczania.


Kontrola poziomu cukru we krwi

Wydaje się, że mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny wynoszący 51, co oznacza, że powinna powodować mniejszy skok poziomu cukru we krwi niż mąka pszenna, która ma indeks glikemiczny 69. Dzieje się tak, ponieważ mąka kokosowa ma wysoką zawartość tłuszczu i błonnika, co pracować nad spowolnieniem uwalniania cukru do krwiobiegu.

Źródło białka

Mąka kokosowa jest doskonałym źródłem białka dostarczającym 18g na 100g, w porównaniu z zaledwie 12g w ekwiwalentnej ilości mąki pełnoziarnistej.

Jednak białko w mące kokosowej jest białkiem niekompletnym, co oznacza, że zawiera jeden na pięć niezbędnych aminokwasów, których potrzebujemy w naszej codziennej diecie. „Niezbędne” oznacza, że musimy pozyskiwać te aminokwasy z pożywienia, ponieważ organizm nie może ich sam wytworzyć. Białko jest niezbędne w diecie, ponieważ odgrywa istotną rolę we wzroście i naprawie organizmu, a także w funkcjach takich jak odporność.

Bezglutenowe

Czysta mąka kokosowa to produkt bezglutenowy. Jednak zawsze sprawdzaj etykietę, zwłaszcza jeśli masz celiakię lub alergię na gluten. Niektóre marki mogą zawierać dodane składniki zawierające gluten lub mogą być produkowane w fabryce zajmującej się produktami zawierającymi gluten. Jeśli istnieje ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, należy to wyraźnie zaznaczyć na etykiecie.

Zastąpienie mąki kokosowej mąką

Zasadą jest zastąpienie mąki pszennej tylko 20 procent kokosa.

Należy pamiętać, że mąka z kokosa staje się gęsta i podczas pieczenia wchłania dużo wilgoci. Aby zrekompensować brak równowagi wilgoci, spróbuj dodać 2 łyżki dodatkowego płynu na każde 2 łyżki mąki kokosowej, którą zastąpisz zwykłą mąką.

Ponadto mąka kokosowa może mieć tendencję do zbrylania się, więc przed odmierzeniem i wymieszaniem należy ją roztrzepać widelcem.

Pomysły na przepisy na mąkę kokosową

  1. Ciasteczka Cytrynowe z Mąki Kokosowej
  2. Brownies z mąki kokosowej: to bezglutenowe ciasteczka z mąki kokosowej, jajek lnianych i puree jabłkowego to wegańska uczta ze słodkim lukrem z orzechów nerkowca.
  3. Chleb przyjazny dla ketonów: Wykonany z mieszanki mąki migdałowej i mąki kokosowej, rezultatem jest lekka i przewiewna hodowla, która ma konsystencję podobną do anielskiego ciasta.
  4. Super batoniki waniliowo-kokosowe. Te zdrowe batoniki z mąki kokosowej są pełne pysznych i odżywczych składników, takich jak orzechy włoskie, migdały, jagody goji, serca z nasion konopi i jogurt grecki.
  5. Bezglutenowe Ciasteczka Śnieżne. Te ciasteczka z mąki kokosowej można łatwo uczynić przyjaznymi dla paleo, zastępując masło ghee i drobno sproszkowanym cukrem kokosowym zamiast cukru cukierniczego.
  6. Babeczki Bananowo Orzechowe z Mąki Kokosowej. Rozpocznij dzień w pysznie zdrowy sposób z napakowanymi białkiem babeczkami z mąki kokosowej.
  7. Kokosowe Babeczki Kawowe. Zrób te zdrowe babeczki z zaledwie sześcioma składnikami, które prawdopodobnie już masz pod ręką: mąką kokosową, olejem kokosowym, jajkami, parzoną kawą, brązowym cukrem i płatkami kokosowymi.
  8. Hawajski Chleb Kokosowo-Bananowy. Mąka kokosowa, płatki kokosowe i cukier kokosowy dodają temu chlebowi bananowemu tropikalnego smaku.

To tylko kilka pysznych i łatwych przepisów dla osób zainteresowanych potencjałem wszechstronnej mąki kokosowej. Dla wielu osób uczulonych na gluten, nie bój się. Istnieje mnóstwo smacznych alternatyw, którymi można się delektować. Ciasto nadal może być pyszne. Indulgence jest nie tylko dla tych, którzy lubią dekadenckie desery. Mąka kokosowa otworzyła szalenie dobry wybór pysznych przysmaków. Poluzuj pasy, zepsuj się, zostaw całe poczucie winy za drzwiami i zanurkuj. Dieta może poczekać jeszcze tydzień.