Ciepłe posiłki na każdą kieszeń

Zawsze ważne jest, aby dobrze się odżywiać i rozsądnie gospodarować budżetem. Oto kilka sezonowych propozycji, co ugotować tej jesieni, które będzie smakować wyśmienicie i nie będzie kosztować fortuny! Jedną z wielkich zalet gotowania sezonowych potraw jest to, że często jest to znacznie tańsze niż kupowanie drogich importowanych owoców i warzyw.

Ponadto wspaniale jest wspierać lokalnych hodowców i ograniczać transport produktów na duże odległości. Tej jesieni spróbuj jak najlepiej wykorzystać ziemniaki, fasolę, dynię i jabłka. Oto kilka zabawnych propozycji menu dla jesiennych klasyków rodzinnych, które nie przekroczą budżetu!

Sensacje zupy

Kiedy możesz zacząć czuć kęs w powietrzu, przepraszam za kalambur, to niewątpliwie czas, aby znaleźć ładny, duży garnek do gotowania i ugotować zupę. Nie ma nic bardziej domowego niż zaserwowanie miski zdrowej zupy, a jeszcze lepsze i bardziej satysfakcjonujące jest to, że nie musi dużo kosztować, a można zrobić wiele porcji.

Zacznijmy od zaproponowania absolutnego klasyka, czyli francuskiej zupy cebulowej. Ten standard może być bardzo aromatyczny i spodoba się wegetariańskim lub wegańskim członkom rodziny. Naprawdę fantastyczną rzeczą w tej konkretnej zupie jest to, że cebula jest tania i zawsze łatwo dostępna. Główną sztuczką jest karmelizacja cebuli, aby uzyskać najwspanialszą równowagę słodkich i pikantnych smaków. To naprawdę świetna zupa budżetowa, ponieważ nie ma drogich składników do kupienia, a jej smak zachwyca w chłodne jesienne wieczory. Nie zapomnij zużyć starego chleba i zrobić kilku grzanek, a następnie zamknij oczy i możesz być w Paryżu!

Fasola czy nie Fasola

Kolejnym fantastycznym daniem, na jakie pozwala temperatura, jest oczywiście zupa fasolowa. Różnorodność puszkowanych i suszonych ziaren oznacza, że jest to przystępne cenowo i bardzo proste do połączenia. Tradycyjnie zupy fasolowe są spożywane na całym świecie, a klasyka, taka jak zupa fasolowa Jokai z Węgier, łączy wędzoną wieprzowinę, słodką paprykę i fasolę pinto. Wspaniałą rzeczą w tego rodzaju posiłku jest to, że wszystko, czego potrzebujesz, aby znaleźć się w raju dla smakoszy, to kawałek świeżego chleba i może dodać łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany! Nie zapominajmy, że istnieją również odmiany klasycznych zup fasolowych z Włoch i Francji, które w równym stopniu zasługują na Twoją uwagę.

Zdobądź puls (lub dwa)

Oczywiście nie wolno nam zapominać o wspaniałych możliwościach, jakie daje namoczenie kilku soczewicy. Bogaty w błonnik i bogaty w białko groszek czerwony, brązowy, a nawet żółty zapewnia szefom kuchni wiele okazji na obfitą kolację. Co powiesz na spróbowanie zupy z czerwonej soczewicy i pomidorów, kiedy możesz dodać dużo czosnku i chili, aby urozmaicić to klasyczne zastosowanie roślin strączkowych. Dodanie kurkumy do tej zupy tylko uwydatnia bogate odcienie pomarańczy w tej jesiennej zszywce.

Zapiekanki i Hot Pots

To świetna pora roku, aby wykopać garnek do zapiekanek lub wolnowar i połączyć wszystko, co najlepsze w tym sezonie. Jednym z odwiecznych jesiennych ulubieńców jest zapiekanka z dyni piżmowej gotowana w powolnej kuchence lub w ceramicznym garnku. Z dodatkiem dużej ilości pomidorów, cebuli i kilku fasoli, jest to zarówno sycące, jak i pożywne. Dlaczego nie dodać do tego dania kilku indyjskich przypraw, takich jak kolendra, kurkuma i chili, które nie tylko świetnie smakują, ale pomogą zwalczyć sezonowy kaszel i przeziębienia. Oczywiście gorące garnki różnią się ogromnie, od gorącego garnka Lancashire z duszoną jagnięciną i odrobiną sosu Worcestershire po gulasz irlandzki. Wspaniałą rzeczą w tego rodzaju powolnym gotowaniu jest to, że kiedy już wszystko się zacznie, naprawdę możesz się zrelaksować i wybrać dobre wino, które będzie towarzyszyć wszystkim tym bogatym smakom.

Jabłka 'n' Gruszki

Jedno jest pewne, jabłka są istotną częścią jesiennych klasycznych dań. Wybór deserów jabłkowych jest duży, jeśli masz w domu kilka kilogramów jabłek. Nadszedł czas, aby dostroić się do cukiernika i zrobić rodzinną ulubioną szarlotkę z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, a może wybrać bardziej ekskluzywną francuską tartę jabłkową. Jak mówią w rymowanym slangu cockney, po tym całym jedzeniu trzeba będzie wspiąć się po „jabłkach i gruszkach”, a raczej po „schodach” do łóżka i przespać te wszystkie jesienne rozkosze. Ale poważnie, dlaczego nie zastąpić gruszek jabłkami i mieć smaczną odmianę z najlepszymi smakami sezonu!