Tradycyjne włoskie potrawy

Jednym z największych problemów w życiu jest wybór włoskiego dania w restauracji, a jeszcze lepiej podczas podróży po tym bogatym i różnorodnym kraju przypominającym buta! Tak, to świetny frazes, ale naprawdę jest tak wiele fantastycznych włoskich potraw, których trzeba spróbować. Istnieją regionalne specjały i potrawy sezonowe, co oznacza, że musisz przedłużyć swoją kolejną wizytę w kraju, który dał nam o wiele więcej niż pizza i makaron! Prawda jest taka, że włoska kuchnia ma wiele do zaoferowania, a każdy region ma swoje odrębne smaki i tradycje kulinarne.

Toskańskie smakołyki

Zupa Ribollita to dla wielu smak Toskanii, regionu, który ma do zaoferowania światu wiele wspaniałych potraw. To sycąca zupa jarzynowa zagęszczana chlebem, która zawsze była w stylu dań chłopskich, kiedy nie było mięsa. To danie często serwowane jest jesienią i wykorzystuje wszystkie dostępne warzywa. Ta mieszanka świeżego jarmużu, fasoli cannellini i słodkich pomidorów genialnie wykorzystuje podarty suchy chleb do zagęszczenia. W regionie Toskanii jest to postrzegane jako prawdziwa uczta i pomimo braku mięsa ma prawdziwy poncz. To było często podawane jako pierwsze danie we florenckich restauracjach zamiast bardziej typowych dań z makaronu. Koniecznie sprawdź pełny przepis na ten wspaniały wegetariański przysmak.

Polenta

Dla wielu Polenta jest jednym z niesamowitych i prostych smaków włoskiej kuchni. Jest to „owsianka” na bazie kukurydzy, często podawana w plasterkach, jak ciasto, wraz z różnymi daniami mięsnymi i roślinami strączkowymi. Jest to gotowana mąka kukurydziana, którą pozostawia się do ostygnięcia, a następnie staje się stała do krojenia i używania na wiele różnych sposobów. Polenta zwykle występuje na północy Włoch iw regionie Toskanii. Papka z mąki kukurydzianej była podstawowym pożywieniem klas niższych i chłopów pracujących na roli. To uniwersalne danie może być podane jako baza do kiełbasy z papryką lub bekonem i skropione oliwą z oliwek. To klasyczne, proste wiejskie danie o wspaniałym ciepłym żółtym kolorze, które można dodać do jesiennych talerzy.

Osso buco

Sama nazwa to jednowyrazowy wiersz; Ossobuco to bardzo znane wolno gotowane danie z cielęciny, które jest zwykle podawane z polentą, a dokładniej z gremolatą. Dla maniaków jedzenia gremolata to mieszanka czosnku, skórki z cytryny i pietruszki. Ossobuco to danie wyraziste pod względem smaku, ale także ciemnobrązowego koloru delikatnego mięsa. To danie „przyklejaj się do żeber” jest znane zarówno w Mediolanie, jak iw Lombardii, ale tak czy inaczej, w obu ośrodkach regionalnych znajdziesz wspaniałe dania. Sekret tego wykwintnego talerza polega na tym, że gicz cielęca jest gotowana z kością przez około 3 godziny, aż dosłownie odpadnie. Ossobuco oznacza „pustą kość” i jest absolutną gratką, jeśli możesz spróbować tego, kiedy będziesz następny we Włoszech. Często podaje się to w towarzystwie dobrej porcji risotto i oczywiście wybornego, rześkiego wina.

Trufle to nie błahostka!

Jeśli masz świnię lub psa o bardzo wrażliwym węchu, lepiej udaj się tej jesieni do Umbrii i Piemontu i zajmij się truflami! Prawda jest taka, że ten bardzo poszukiwany biały lub czarny grzyb może być gram za gram droższy niż złoto! Tak, znalezienie go jest tak kosztowne, a jeszcze trudniejsze w uprawie. Smak jest ostry i aromatyczny, pełen ziemistych posmaków. Najlepiej udać się do Umbrii i uprzejmie porozmawiać z szefem kuchni! Świetną wskazówką byłoby udanie się na Festiwal Białej Trufli w Alba w Piemoncie, aby spróbować tego rzadkiego składnika ze źródła. Jeśli nigdy nie jadłeś tej ziemistej rozkoszy, polecamy spróbować tartych trufli na wierzchu prostego dania z makaronem lub nawet omletu, abyś mógł zrozumieć złożoność smaków.

Lody

Jeśli kochasz lody i gorące lata, Włochy to czyste niebo. Gelato nie jest jednak ściśle lodami, ponieważ zawiera znacznie mniej tłuszczu maślanego. Oznacza to, że nie trzeba go podawać w tak niskich temperaturach, co skutkuje bogatszymi doznaniami smakowymi. Innym powodem, dla którego warto rozkoszować się smakiem autentycznych lodów Gelato, jest to, że zgodnie z włoskim prawem jest ono znacznie gęstsze i zawiera mniej wody i powietrza niż większość lodów w zachodnim stylu. Wielu fanów Gelato powie, że najlepszych producentów i sprzedawców wyrobów rzemieślniczych można znaleźć w Rzymie, Mediolanie i Florencji. Po prostu weź mocne espresso lub nawet ristretto, a będziesz miał energię, aby zobaczyć wszystkie zaplanowane kolekcje sztuki i muzea! Cześć!