Podstawowe metody gotowania, które każdy powinien znać

Nikt nie rodzi się wiedząc, jak gotować, ale jest to coś, czego zdecydowana większość z nas w pewnym momencie będzie musiała się tego nauczyć. Na początku może się to wydawać nieco przytłaczające; natkniesz się na wszystkie rodzaje terminologii i technik, o których możesz nie mieć pojęcia. Aby pomóc Ci zacząć, przygotowaliśmy przewodnik po najpopularniejszych metodach gotowania.

Pieczenie

Pieczenie to metoda gotowania wykorzystująca ciepło na sucho i często odbywa się w piekarniku. Ciepło pośrednie z piekarnika piecze równomiernie wszystkie strony żywności i pozostawia brązową powierzchnię na zewnątrz, zachowując wewnętrzną wilgoć. Chociaż są wyjątki, pieczenie zwykle odbywa się na średnim ogniu. Typowe produkty spożywcze, które są pieczone to chleb, ciasta i ciastka, chociaż może również dotyczyć warzyw, takich jak ziemniaki i pierś z kurczaka.

Prażenie

Nie mylić z pieczeniem, pieczenie to kolejna metoda na sucho w piekarniku. Zwykle ludzie pieczą mięso lub warzywa albo na małym ogniu, np. indyka i żeberka, albo w wysokich temperaturach, np. brukselkę i inne warzywa.

Smażenie na patelni

Smażenie na patelni odbywa się na gorącej patelni. Tłuszcz jest dodawany, aby patelnia była pokryta, ale odbywa się to przy niższym ogniu niż metody takie jak smażenie lub smażenie. Potrawy smażone na patelni są zwykle stosunkowo duże, takie jak ciastka krabowe, i są gotowane do brązowego z jednej strony, a następnie odwracane.

Smażenie na głębokim oleju

Jest to metoda gotowania, w której żywność jest całkowicie zanurzona w gorącym tłuszczu. Daje to chrupiącą powierzchnię zewnętrzną i w pełni ugotowane wnętrze. Najbardziej znanym przykładem jest prawdopodobnie smażony kurczak.

Pieczenie na rożnie

Grillowanie to jedna z najłatwiejszych metod gotowania. Żywność kładziesz na grillu, który znajduje się nad źródłem ciepła, takim jak węgiel lub gaz. Grill jest podgrzewany, a następnie gotuje jedzenie (pozostawiając zwęglone linie grilla). Grillowanie potraw takich jak hamburgery, steki i kurczaka jest łatwe, ale można też grillować warzywa i nie tylko.

Pieczenie

To prawie odwrotna wersja grillowania. Wymaga bardzo gorącego źródła ciepła, które pochodzi z góry. Idealnie nadaje się do dania z brązową i chrupiącą górą, np. pieczeń, łosoś glazurowany czy serek makaronowy. Zwykle odbywa się to w piekarniku, zmieniając ustawienia. Pieczenie zajmuje bardzo mało czasu, więc uważaj na jedzenie, aby się nie przypaliło.

Pieczenie

Obsmażanie to bardzo szybki sposób gotowania potraw z niewielką ilością tłuszczu na dużym ogniu. Nadaje potrawom brązową, karmelizowaną na zewnątrz bez pełnego wygotowania wnętrza. Wiele osób usmaży tuńczyka lub steki, nadając im brązowy kolor na zewnątrz i średnio wysmażony w środku.

Sautéing

Polega to na gotowaniu żywności w cienkiej warstwie tłuszczu na średnim lub wysokim ogniu na patelni. Potrawy gotuje się do miękkości. Podsmażanie dobrze sprawdza się w przypadku zielonych warzyw, takich jak szparagi i brokuły, a także ryb. Jest to bardzo szybki proces, dlatego należy uważnie obserwować jedzenie.

Kłusownictwo

Kłusownictwo polega na całkowitym zanurzeniu jedzenia w płynie o temperaturze od 160 do 180 stopni. Żywność pozostaje w płynie, aż stanie się miękka i ugotowana. Jest to dobra metoda do stosowania w przypadku delikatnych potraw, takich jak kurczak, ryby, owoce, takie jak gruszki i jajka.

Wrzenie

Potrawy są zwykle gotowane w wodzie w garnku lub głębokiej patelni, gdy woda osiągnie punkt wrzenia. zwykle żywność jest całkowicie zanurzona do ugotowania, a następnie odsączona. Powszechnie gotowane potrawy to makaron, ziemniaki i jajka.

Gotowanie

Jest to metoda wykorzystująca wilgoć i ciepło, podobnie jak kłusownictwo, ale wymaga, aby płyn był cieplejszy. Nie powinno być tak gorąco, żeby się zagotowało, ale na powierzchni powinny być malutkie bąbelki. Zupy i gulasze są często gotowane na wolnym ogniu przez długi czas, podobnie jak sosy, takie jak boloński.

Gotowanie na parze

Jeśli gotujesz jedzenie na parze, najpierw musisz zagotować płyn w garnku, a następnie umieścić jedzenie w osobnym naczyniu, takim jak koszyk do gotowania na parze, nad gotującym się płynem. Para unosząca się z płynu ugotuje potrawę. Wiele warzyw można gotować na parze, takich jak brokuły i marchewki, a także owoce morza, takie jak łosoś.

Blanszowanie

To jest podobne do gotowania. Najpierw zagotuj wodę w garnku, a następnie zanurz jedzenie i ugotuj. Różnica polega na tym, że jedzenie jest w płynie tylko przez kilka chwil, aby ugotować je częściowo. Następnie umieszczasz jedzenie w kąpieli lodowej, aby zapobiec dalszemu gotowaniu. Ludzie często blanszują warzywa, takie jak szparagi, zielona fasolka, brokuły i marchew.

Duszenie

Jest to dwuczęściowa metoda gotowania, w której najpierw należy podsmażyć lub podsmażyć przedmiot w niewielkiej ilości gorącego tłuszczu, aby przyrumienić go na zewnątrz, a następnie przez długi czas gotować w płynie na małym ogniu. Jest to typowe dla produktów spożywczych, takich jak pieczeń w garnku, krótkie żeberka i podudzie jagnięce.