Co to jest mięso?
W tym kontekście mięso oznacza części zwierzęcia, które jedzą ludzie. Obejmuje mięso, tłuszcz, mięśnie i podroby (wątrobę, nerki, język itp.). Mięso jest często określane jako czerwone lub białe. Ogólnie rzecz biorąc, czerwone mięsa to te, które są czerwone przed gotowaniem, takie jak wołowina, jagnięcina i dziczyzna. Chociaż mięso wieprzowe ma jaśniejszy kolor, ono również jest klasyfikowane jako mięso czerwone. Białe mięso zawiera mniej mioglobiny (białka bogatego w żelazo, które nadaje mięsu czerwony kolor) niż czerwone mięso i jest powszechnie używane do opisu drobiu.
Białe mięso
W większości krajów białe mięso jest tańsze i dlatego częściej spożywane. Kurczak jest prawdopodobnie najczęściej jadaną formą mięsa na świecie. Są wszechstronne, niskotłuszczowe i łatwe w hodowli.
Istnieje wiele różnych sposobów gotowania kurczaka, można piec, gotować na parze, grillować, smażyć i tak dalej. Pierś z kurczaka jest powszechnie uważana za jedno z najzdrowszych mięs, jakie można spożywać. Kurczak to także doskonałe źródło białka.
Innym popularnym białym mięsem jest indyk. Ptaki są duże, co oznacza, że jest dużo do jedzenia i zawiera mniej kalorii niż kurczak i dużo chudego białka. Mięso z indyka jest nieco bardziej suche od kurczaka, przez co jest mniej popularne, ale odpowiednio ugotowane jest pyszne.
Mięso kaczki jest znacznie ciemniejsze niż kurczaka czy indyka, ale nadal jest mięsem białym. Kaczka jest bardzo popularna w kuchni chińskiej, ale można ją również spotkać w wielu innych kuchniach i istnieje kilka sposobów jej przygotowania. Kaczka jest doskonałym źródłem składników odżywczych, w tym białka, żelaza, selenu i fosforu. Jedyną wadą jest to, że jest to bardzo tłusty ptak.
Gęś to prawdopodobnie najmniej jadana forma białego mięsa, ale gdy ją znajdziesz, to prawdziwa uczta. Samo mięso jest doskonałym źródłem białka, ale skóra jest bardzo tłusta. Gęś jest również dobrym źródłem witaminy B6, niacyny, ryboflawiny, witaminy B12, żelaza, potasu, cynku, miedzi i selenu.
Czerwone mięso
Mięso czerwone jest spożywane na całym świecie, bardzo często w postaci przetworzonej. Tutaj przyjrzymy się różnym formom nieprzetworzonego czerwonego mięsa.
Wołowina jest jednym z najczęściej spożywanych czerwonych mięs. Istnieje wiele różnych krojów i sposobów jej wykorzystania. Na przykład są różne rodzaje steków, mięso można zmielić na hamburgery, można je wykorzystać na gulasze i tak dalej. Cielęcina to inna forma wołowiny, mięso cieląt. Z umiarem wołowina jest bardzo zdrowa i jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, witaminy B12 i cynku.
Obok wołowiny popularna jest wieprzowina. Chociaż wieprzowina wydaje się być bardzo jasna i staje się jaśniejsza po ugotowaniu, nadal jest liczona jako mięso czerwone. Wieprzowina jest tania i bogata w białko, co sprawia, że jest bardzo rozpowszechniona. Dokładne składniki odżywcze będą się różnić w zależności od cięcia. Ogólnie rzecz biorąc, najzdrowszym kawałkiem jest polędwica, a następnie kotlety i żeberka. Zasadniczo wieprzowina z umiarem może być zdrowa, ale zbyt duża ilość wieprzowiny o wysokiej zawartości tłuszczu może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Chudy kawałek jagnięciny jest uważany za jedną z najzdrowszych form czerwonego mięsa, jakie można jeść, ponieważ jest ważnym źródłem niezbędnych aminokwasów i wysokiej jakości białka. Baranina jest bardzo podobna; to tylko mięso dorosłej owcy. Jednym z powodów, dla których jagnięta są zdrowe, jest to, że zazwyczaj są hodowane na zewnątrz i karmione naturalną, zdrową dietą z trawy.
Królik to czerwone mięso bogate w białko i składniki odżywcze. Jest to mięso z dziczyzny, ale króliki są również hodowane w kraju na mięso. Królika można gotować na wiele sposobów, ale najczęściej używa się go do przyrządzania niskokalorycznych gulaszów. Królik jest dla Ciebie lepszy niż wołowina czy wieprzowina ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość minerałów i białka.
Dziczyzna, mięso z jelenia, jest bardzo zdrowe, ponieważ jest chude. Jest to jednak bardzo drogie mięso, dlatego nie jest zbyt często spożywane. Wspaniałą cechą dziczyzny jest to, że ma niską zawartość tłuszczu, ale ma wysoki smak. Kolejną zaletą jest to, że jest pełen białka.
Być może najmniej spożywaną formą czerwonego mięsa, z pewnością na zachodzie, jest mięso kozie. Zawiera mniej tłuszczu niż wołowina i może być serwowana w pieczeniu, gulaszu, grillu oraz w curry. Co więcej, koza ma mniej kalorii niż wieprzowina i wołowina, ale tyle samo białka, co czyni ją doskonałym wyborem, jeśli możesz ją zdobyć.