Skróć czas przygotowania
Jednym z głównych powodów, dla których wiele osób korzysta z powolnej kuchenki, jest jej łatwość. Kiedy spojrzysz na przepisy, znajdziesz wiele, które nie wymagają dużego przygotowania. Istnieje wiele potraw, takich jak zupy i gulasze, do których zasadniczo wystarczy wrzucić wszystkie składniki do szybkowaru. Niektórzy ludzie mogą zdecydować się najpierw na ugotowanie cebuli, ponieważ zapewni to inny smak niż wtedy, gdy jest gotowana na surowo, ale można to zrobić w obie strony i ostatecznie jest to kwestia preferencji. Podobnie, niektórzy ludzie również zdecydują się najpierw na przyrumienienie mięsa, ale nie jest to konieczne.
Czy przygotowujesz noc wcześniej?
Jeśli wiesz, że rano będziesz się spieszyć, możesz przygotować wszystko na swój wolno gotowany posiłek poprzedniego wieczoru, włożyć składniki do wolnowaru, przykryć i przechowywać na noc w lodówce. Najlepiej, zanim zaczniesz gotować, aby wszystko wróciło do temperatury pokojowej, więc spróbuj wyjąć go z lodówki i odstawić na 20 minut przed włączeniem kuchenki. Jeśli danie wymaga wstępnego podgrzania, włóż składniki do osobnego pojemnika i przełóż je rano.
Oszczędzaj pieniądze dzięki tanim cięciom
Jak wspomniano, powolne kuchenki są naprawdę ekonomiczne, a jednym z powodów jest to, że świetnie nadają się do gotowania tańszych kawałków mięsa, takich jak mostek wołowy, łopatka wieprzowa, łopatka jagnięca i udka z kurczaka. Przekonasz się również, że możesz użyć mniej mięsa i uzyskać naprawdę mięsny smak, który przenika całe danie. Możesz użyć warzyw luzem zamiast dodatkowego mięsa.
Usuń tłuszcz z mięsa przed gotowaniem
Jak wspomniano, wolnowary to bardzo zdrowy sposób przygotowywania potraw. Nie musisz dodawać żadnego oleju, ponieważ jest już w nim wystarczająca ilość oleju. Co więcej, nie potrzebujesz też dużo tłuszczu na mięsie. Zwykle podczas smażenia mięsa tłuszcz może odpłynąć. Jednak w powolnej kuchence tak się nie stanie, więc należy ją najpierw przyciąć. Jeśli tego nie zrobisz, możesz mieć bardzo tłusty lub tłusty gulasz.
Zmniejsz ilość cieczy
Wolnowary mają szczelnie zamknięte pokrywki, co oznacza, że płyn nie wyparowuje. Dlatego, jeśli dostosowujesz standardową recepturę, najlepiej zmniejszyć ilość płynu, który do niej wlewasz, o około jedną trzecią. Płyn powinien po prostu przykryć mięso i warzywa. Uważaj, aby nie przepełnić powolnej kuchenki, w przeciwnym razie płyn może zacząć wyciekać z wierzchu, a jedzenie nie będzie się dobrze ugotować. Idealnie powinno być od połowy do dwóch trzecich i nigdy więcej niż trzy czwarte.
Zagęścić Sosy Mąką
W ten sam sposób, w jaki płyn nie zmniejsza się, nie gęstnieje. Dlatego wielu zwija mięso w niewielkiej ilości przyprawionej mąki przed umieszczeniem go w powolnej kuchence lub używa odrobiny mąki kukurydzianej pod koniec procesu gotowania. Jeśli zdecydujesz się na metodę z mąki kukurydzianej, weź łyżeczkę lub dwie i wymieszaj ją w pastę z zimną wodą. Następnie włóż pastę do wolnowaru i załóż pokrywkę.
Użyj ustawienia „Niski” kuchenki
Wielu kucharzy zaleca używanie niskiego ustawienia na powolnej kuchence tak często, jak to możliwe, ponieważ wiele potraw naprawdę skorzysta na bardzo powolnym i delikatnym grzaniu i zapewni najlepsze smaki. Oznacza to również, że możesz zacząć gotować rano i wiedzieć, że będzie gotowe w samą porę na kolację.
Nie sprawdzaj wieczka
Wolnowary są zaprojektowane tak, aby po uruchomieniu pozostawiać je w spokoju i nie ma potrzeby ciągłego sprawdzania postępów w przygotowywaniu potrawy. Za każdym razem, gdy otwierasz pokrywę, uwalnia trochę ciepła, a to oznacza, że ostatecznie będziesz musiał wydłużyć czas gotowania.
Umieść wszystkie składniki na początku
Najlepsze przepisy na powolne gotowanie to te, które wymagają wprowadzenia większości lub najlepiej wszystkich składników na początku, ponieważ daje to swobodę robienia innych rzeczy. Zazwyczaj jednak składniki takie jak makaron, ryż i świeże zioła będą musiały zostać dodane pod koniec procesu gotowania.
Ponadto warzywa korzeniowe gotują się dłużej niż mięso i inne warzywa, więc umieść je blisko dna garnka, jak najbliżej źródła ciepła.
Zrozumienie czasów gotowania
Jeśli gotowanie przepisu trwa zwykle od 15 do 30 minut, należy go gotować przez 1 do 2 godzin na wysokiej lub 4 do 6 godzin na niskiej temperaturze w wolnej kuchence. Podobnie, jeśli gotowanie trwa zwykle od 30 minut do 1 godziny, gotuj przez 2-3 godziny na wysokich obrotach lub od 5 do 7 godzin na niskich obrotach. Coś, co zwykle zajmuje od 1 do 2 godzin, gotuj przez 3 do 4 godzin na wysokim poziomie lub 6 do 8 godzin na niskim poziomie. Wreszcie, danie, które zwykle gotujesz od 2 do 4 godzin, można gotować przez 4 do 6 godzin na wysokim poziomie lub od 8 do 12 godzin na niskim poziomie.