Dziesięć zdrowych i niedrogich produktów spożywczych

Niestety, nie wszyscy możemy sobie pozwolić na ciągłe jedzenie w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Nie oznacza to jednak, że nie możemy cieszyć się pysznym jedzeniem z ograniczonym budżetem. Jeśli szukasz sposobów na zmniejszenie wydatków, a jednocześnie cieszenie się odżywczą i smaczną dietą, rozważ następujące produkty.

Owies

Owies jest jednym z najtańszych i najzdrowszych produktów śniadaniowych. Jako produkty pełnoziarniste są pełne zdrowych składników odżywczych. Na przykład porcja płatków owsianych zawiera 5 g białka i 4 g błonnika. Kosztuje niewiele i zawiera około 150 kalorii.

Możesz kupić zwykły, suchy owies w dużych kanistrach; będą one tańsze niż pojedyncze pakiety. Co więcej, w ten sposób będziesz mieć większą kontrolę nad dodanymi składnikami, takimi jak cukry, i całkowitą ilością kalorii. Możesz dodać świeże lub suszone owoce, masło orzechowe, miód, posiekane orzechy lub cokolwiek innego, co przemawia.

Mrożone Mieszane Warzywa

Bardzo często pakowane mrożone warzywa mają fantastyczny stosunek jakości do ceny. Co więcej, ponieważ często zawierają do siedmiu różnych rodzajów warzyw w jednej torebce, są tanim i łatwym sposobem na wprowadzenie do diety różnorodnej żywności. Wydawałbyś znacznie więcej, gdybyś kupował każde warzywo z osobna, a także znacznie bardziej by się zmarnował.

Warzywa mrożone są tak samo pożywne jak warzywa świeże. Są zbierane i błyskawicznie zamrażane, aby zatrzymać składniki odżywcze. Można ich używać dokładnie tak samo, jak świeżych warzyw, o ile wybierasz mieszanki, które nie zawierają dodatków.

Banany, jabłka i pomarańcze

Owoce są drogie. Jednak okaże się, że niektóre owoce, takie jak banany, jabłka i pomarańcze, będą tańsze. Najtańsze owoce będą zależeć od tego, gdzie jesteś, ale wyżej wymienione trzy prawdopodobnie będą tańsze niż ananasy, melony i tak dalej.

Banany są szczególnie dobre, jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze. Wybór zielonych bananów oznacza, że wytrzymają długo w domu, a jeśli zaczną czernieć, możesz je zamrozić, aby wykorzystać później. Można je dodawać do koktajli, mieszać z płatkami owsianymi i nie tylko.

soczewica

Soczewica jest niezwykle zdrowa. Zawierają błonnik, białko, kwas foliowy, żelazo, potas i wiele innych pierwiastków śladowych. Co najważniejsze, są tanie i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają wstępnego namaczania i szybko się gotują. Można je gotować na wolnym ogniu, dodawać do zup i gulaszu i nie tylko.

fasolki

Fasola jest pełna białka, dzięki czemu jest doskonałym tanim zamiennikiem mięsa, drobiu i owoców morza. Ponadto są niezwykle zdrowe i pełne błonnika, który wspomaga trawienie, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Suszona fasola wytrzyma bardzo długo, więc zawsze warto ją kupić, a fasola w puszkach wytrzyma jeszcze dłużej. Można je stosować zamiast mięsa w chilli, tacos, zupach i burgerach lub po prostu dodawać do sałatek. Tak czy inaczej, są tanią i zdrową żywnością.

Masło orzechowe

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że masło orzechowe jest pełne białka, tłuszczów jednonienasyconych, witaminy E i witamin z grupy B. Chociaż jest wysokokaloryczny, w umiarkowanych ilościach jest tanią i zdrową żywnością. Najlepiej wybierać naturalne masło orzechowe bez dodatków.

Łosoś w Puszce

Świeże ryby są bardzo drogie, ale są dobrym źródłem omega-3. Na szczęście możesz również uzyskać dużo omega-3 z dzikiego łososia w puszkach, a jeśli nie masz nic przeciwko samodzielnemu usuwaniu kości i skóry, zaoszczędzisz jeszcze więcej pieniędzy. Łosoś w puszkach może być używany na wiele sposobów i wiele dzieci go uwielbia, co zawsze jest zaletą.

Jogurt beztłuszczowy

Jogurt beztłuszczowy to doskonała opcja na śniadanie lub przekąskę pełną białka i wapnia. Możesz kupić ogromne wanny jogurtu, które są znacznie tańsze niż kupowanie pojedynczych kartonów. Będzie to opłacalne tylko wtedy, gdy w twoim domu będzie wystarczająco dużo osób, aby zjeść całą wannę, zanim się zepsuje. Jeśli jednak jest Was dużo, to z pewnością zaoszczędzi Wam pieniądze.

Jajka

Jajka są doskonałym tanim źródłem białka. Prawidłowo przechowywane w lodówce surowe jajka wytrzymają około trzech tygodni bez zepsucia, więc możesz je zaopatrzyć, gdy będą w sprzedaży. Co więcej, możesz je kupić w dużych ilościach, aby zaoszczędzić pieniądze. Jajka są niezwykle uniwersalne i smaczne, co oznacza, że zawsze warto je mieć w lodówce.

Słodkie ziemniaki

Chociaż słodkie ziemniaki mogą być nieco droższe niż białe ziemniaki, są bardziej pożywne. Są doskonałym źródłem potasu i dostarczają więcej błonnika, witaminy C i beta-karotenu niż białe ziemniaki. Możesz ich używać do robienia chipsów z piekarnika, tłuczonych ziemniaków, pieczonych ziemniaków, gulaszów i nie tylko. Innymi słowy, ze słodkim ziemniakiem możesz zrobić wszystko, co możesz z białym ziemniakiem.