Pokarmy, które należy zamrozić, aby zaoszczędzić pieniądze

Często słyszymy o tym, jak lepiej używać świeżych składników; jednak dla wielu nie zawsze jest to realistyczne. Po pierwsze, świeże składniki są często droższe niż ich mrożone odpowiedniki, a osoby z ograniczonym budżetem przekonają się, że kupując mrożonki mogą zaoszczędzić sporo pieniędzy. Ponadto ograniczy to również marnowanie żywności.

Uważa się, że przeciętny Amerykanin wyrzuca rocznie około 1300 dolarów w zmarnowanej żywności, co jest ogromną sumą pieniędzy. Dlatego nie ma nic złego w kupowaniu mrożonek, zarówno po to, aby zaoszczędzić pieniądze, jak i środowisko. Tutaj przyjrzymy się niektórym z najlepszych składników, które można kupić zamrożone, jeśli chcesz ograniczyć wydatki.

Jagody

Świeże jagody są absolutnie pyszne. Niestety, w większości miejsc są one w sezonie tylko przez bardzo krótki czas każdego roku. Dlatego dobrym pomysłem jest kupowanie jagód mrożonych, a nie świeżych. Zbierane są w najlepszej formie i błyskawicznie mrożone, dzięki czemu pozostają w doskonałym stanie. Bardzo często świeże jagody, które nie są lokalne, są zbierane, zanim dojrzeją i dojrzewają podczas transportu.

Ponadto mrożone jagody są bardzo wszechstronne. Prawie zawsze można ich użyć zamiast świeżych jagód w przepisie i zwykle są znacznie tańsze niż ich świeże odpowiedniki. Ponadto można je przechowywać w zamrażarce przez wiele miesięcy.

szpinak

Powszechnie wiadomo, że zielone warzywa, takie jak szpinak, są bogate w składniki odżywcze i mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie ciśnienia krwi. Jednak świeże warzywa, takie jak szpinak, mogą być bardzo drogie i nie wytrzymują długo w lodówce. Dlatego zawsze dobrze jest mieć w zamrażarce kilka paczek mrożonego szpinaku. Ułatwia wprowadzenie ich do wszystkich posiłków i masz pewność, że nic z tego się nie zmarnuje. Możesz uzupełnić mrożony szpinak świeżym do konkretnych przepisów, ale nadal warto mieć go pod ręką.

Groszek i Edamame

Zielony groszek i edamame to fantastyczny sposób na dodanie białka i błonnika do posiłku bez wydawania dużych pieniędzy. Mają imponujące 4 i 9 gramów białka na porcję pół szklanki. Co więcej, oba mają 4 gramy błonnika na porcję. Ta kombinacja sprawia, że są bardzo sycące. Możesz również kupić groszek w puszkach, ale mrożony groszek ma zwykle mniej dodanego sodu. Zabierają bardzo mało czasu na gotowanie i mogą być używane w gulaszu, zupach, daniach z makaronu i wielu innych.

Mięso

Mięso może być bardzo drogie. Jeśli jednak kupujesz go w dużych porcjach, zwykle jest nieco tańszy. Jednorazowo możesz nie potrzebować dużych ilości mięsa, więc po zakupie pokrój je na porcje, a następnie przechowuj w zamrażarce. To znacznie ułatwia planowanie posiłków i pozwala zaoszczędzić pieniądze na dłuższą metę. Musisz planować z wyprzedzeniem, ponieważ mięso będzie wymagało rozmrożenia, ale jeśli już podzieliłeś je na porcje, nie powinno to zająć zbyt dużo czasu.

Chleb

Nie ma to jak smak świeżego chleba, ale niestety chleb nie zachowuje świeżości zbyt długo. Dlatego, jeśli zrobisz trochę chleba lub kupisz bochenek, dlaczego nie pokroić go, a następnie umieścić w zamrażarce. Możesz wtedy łatwo wyjąć dowolną liczbę plasterków, a ich rozmrożenie prawie nie zajmuje czasu. Zapewni to, że Twój chleb pozostanie świeży i nie będziesz musiał martwić się o pleśń. Co więcej, jeśli wylejesz trochę droższego chleba, możesz być pewien, że się nie zmarnuje.

Ryba

Ryby znane są z tego, że bardzo szybko znikają. Przetrwa tylko dzień lub dwa w lodówce i nie jest tani. Ponadto ryba jest niezwykle zdrowa i może być wykorzystywana w wielu pysznych przepisach. Dlatego jeśli zobaczysz ryby na wyprzedaży, możesz kupić więcej niż potrzebujesz, a następnie zamrozić resztę. Podobnie jak w przypadku mięsa, można kupić duży kawałek, a następnie podzielić go na pojedyncze porcje do ugotowania przed zamrożeniem. W ten sposób nie zmarnujesz żadnych. Jako bonus, ryby rozmrażają się znacznie szybciej niż drób czy czerwone mięso.

Podsumowując

Chociaż możesz przechowywać w zamrażarce znacznie więcej produktów spożywczych niż ta, takich jak lody, wyżej wymienione produkty to te, które powinieneś rozważyć zamrożenie, jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze. Wszystkie mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia, więc są częstym źródłem marnowania żywności. Jednak zamrażając je, zmniejszysz ilość odpadów, co z kolei pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze. Ponadto wszystkie są zdrowe i mogą odgrywać kluczową rolę w zbilansowanej diecie.