Jak utrzymać dobrze zaopatrzoną spiżarnię?

Istnieje wiele powodów, dla których warto mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię, ale głównym z nich jest świadomość, że zawsze będziesz mieć pod ręką podstawowe składniki potrzebne do przygotowania szerokiej gamy posiłków bez konieczności odbywania specjalnej wycieczki do supermarketu. Tutaj przeprowadzimy Cię przez listę podstawowych artykułów spożywczych, które powinieneś zawsze trzymać w swojej spiżarni, aby móc przygotować zdrowy posiłek w domu.

Oleje, octy i przyprawy

Oleje, octy i przyprawy stanowią podstawę wielu receptur. Będziesz ich potrzebować niezależnie od tego, czy robisz marynatę, sos sałatkowy, sos i nie tylko. Przekonasz się również, że niezbędny jest szereg olejków. Niektóre oleje, takie jak oliwa z oliwek, są potrzebne do niegotowanych potraw, podczas gdy inne, takie jak olej rzepakowy, są niezbędne do gotowania.

Powinieneś przynajmniej trzymać w spiżarni następujące rzeczy:

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Olej rzepakowy lub z pestek winogron
  • Masło niesolone
  • majonez
  • Octy z białego, czerwonego, białego wina i cydru
  • Ostry sos Sriracha
  • musztarda Dijon
  • Keczup

Przyprawy

Obecnie dostępna jest szeroka gama przypraw, z których niektórych będziesz używać bardzo regularnie, takich jak kminek i kolendra, podczas gdy innych możesz używać co najwyżej raz w roku. Chociaż fajnie jest mieć duży wybór, niekoniecznie go potrzebujesz. W tej kategorii znajdują się również produkty, które stanowią podstawę wielu przepisów, składniki, które dodaje się najpierw wraz z olejem, aby rozpocząć proces gotowania, takie jak czosnek i cebula.

Podstawowe składniki, które powinieneś starać się trzymać w swojej spiżarni to:

  • Sól – sól koszerna, sól morska gruboziarnista i sól drobna
  • Ziarna czarnego pieprzu
  • Cebule
  • Świeży czosnek
  • Suszone zioła – liście laurowe, suszone liście tymianku, suszone oregano, mieszanka przypraw włoskich
  • Przyprawy – chili w proszku, mielony cynamon, kminek mielony, curry w proszku, musztarda sucha, papryka, pieprz cayenne, papryka kruszona, kurkuma, czosnek w proszku
  • Cytrusy – cytryny, limonki, pomarańcze. Skórka jest równie użyteczna jak sok.
  • Cukier granulowany
  • brązowy cukier
  • Miód

Towary w puszkach i w butelkach

Wiele osób uważa, że należy unikać konserw i używać tylko świeżych składników. Jednak to po prostu nieprawda. Na przykład pomidory w puszkach są doskonale zdrowe i niezwykle wszechstronne (zupy, gulasze, makarony jednogarnkowe itp.). Używanie suszonej fasoli zajmuje dużo czasu i wysiłku, i chociaż może być preferowane, fasola w puszkach jest o wiele wygodniejszą opcją dla większości z nas.

W związku z tym powinieneś starać się przechowywać w swojej spiżarni:

  • Pomidory w puszkach, pasta pomidorowa
  • Pokrojone w kostkę pomidory bez dodatku soli
  • Bulion drobiowy, wołowy i/lub warzywny o obniżonej zawartości sodu
  • Fasola w puszkach – fasola cannellini, wielka fasola północna, ciecierzyca, czarna fasola, czerwona fasola.

Zboża i rośliny strączkowe

Możesz dodać fasolę, ryż, produkty pełnoziarniste i soczewicę do wielu potraw, aby wprowadzić białko i uczynić je bardziej sycącymi. Co więcej, są również łatwe do przechowywania, dzięki czemu można je przechowywać przez długi czas i można je stosować w przepisach odpowiednich na każdą porę roku, od gulaszu zimą po lekkie dodatki na wiosnę.

Staraj się zawsze trzymać w spiżarni następujące rzeczy:

  • Mąka pełnoziarnista i pełnoziarnista mąka do ciasta
  • Mąka uniwersalna
  • Różne makarony pełnoziarniste
  • Brązowy ryż i błyskawiczny brązowy ryż
  • Płatki owsiane
  • Pełnoziarnista bułka tarta
  • Pełnoziarnista bułka tarta panko

Orzechy, nasiona i owoce

Wiele osób postrzega je jako przekąski, a nie składniki receptury. Jednak ci, którzy są zainteresowani zdrowym odżywianiem, regularnie włączają je do sałatek, babeczek, pieczywa i nie tylko. Większość świeżych nasion i orzechów należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec zepsuciu ich oleju.

Jeśli to możliwe, postaraj się trzymać w spiżarni:

  • Orzechy włoskie
  • Pekan
  • migdały
  • Prażone na sucho niesolone orzeszki ziemne
  • Naturalne masło orzechowe

W lodówce

Termin „spiżarnia” odnosi się nie tylko do miejsca w szafce w Twojej kuchni (lub spiżarni, jeśli masz szczęście). Jest kilka podstawowych składników, które zawsze powinieneś mieć pod ręką w swojej lodówce, ponieważ będziesz ich bardzo często potrzebować. Na przykład jogurt jest nie tylko dobrą przekąską, ale może być również użyty jako sos do maczania lub zamieniony w dressing.

Staraj się przechowywać w lodówce:

  • Mleko lub mleko sojowe
  • Niesłodzone mleko kokosowe lub owsiane
  • Niskotłuszczowy lub beztłuszczowy jogurt zwykły lub grecki
  • Śmietana o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Dobrej jakości parmezan i/lub ser Romano
  • Ostry ser Cheddar
  • Jajka

W zamrażarce

Tak jak zawsze powinieneś mieć podstawowe rzeczy w lodówce, jest kilka rzeczy, które zawsze powinieneś mieć pod ręką w swojej zamrażarce. Rzeczy przechowywane w zamrażarce przetrwają długo, więc nie musisz się martwić, że się popsują. Na przykład, jeśli masz dużo mrożonych warzyw, wiesz, że zawsze będziesz mieć zdrowe opcje przystawek. Możesz także zaopatrzyć się w tanie letnie jagody, które przetrwają zimę.

Staraj się zachować następujące informacje w Twoja zamrażarka:

  • Mrożone warzywa – soja edamame, groszek, szpinak, brokuły, mieszanka papryki i cebuli, kukurydza, posiekana cebula, mała cebula w całości, niegotowane placki ziemniaczane
  • Mrożone jagody
  • Włoska kiełbasa z indyka
  • Filety rybne
  • Falafel
  • Pełnoziarniste ciasto do pizzy

Podsumowując

Nie musisz wydawać fortuny na dobre zaopatrzenie spiżarni, większość wymienionych powyżej przedmiotów jest stosunkowo tania. Co więcej, nie musisz kupować ich wszystkich na raz. Zacznij od podstaw i stopniowo rozbudowuj. Zanim się zorientujesz, będziesz mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię i mnóstwo pomysłów na wykorzystanie składników.