W bardzo dużej misce połączyć 7 szklanek mąki, ser, jalapenos, 7 łyżek cukru i soli; dobrze wymieszać.
W osobnej misce połączyć wodę, drożdże i pozostałą 1 łyżkę cukru.
Odstawić około 10 minut; mieszać, aż wszystkie drożdże się rozpuszczą.
Dodać olej do ciekłej mieszaniny, mieszając .
Dodać połowę ciekłej mieszaniny do mieszaniny mąki.
Wymieszać rękami, aby zwilżyć mąkę w jak największym stopniu.
Dodaj pozostałą płynną mieszaninę do ciasta i wymieszaj, aż mąka zostanie dokładnie włączona.
Przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniataj ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne w dotyku, około 15 minut, stopniowo dodając tylko tyle dodatkowej mąki, aby ciasto nie kleiło się.
Umieścić w dużej misce nasmarowanej i odwrócić ciasto tak, aby wierzch był nasmarowany; przykryć suchym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (90 - 38°), aż podwoi się, około 1 godziny. Walnij ciasto.
Aby zrobić chleb: podzielić ciasto na 3 równe porcje. Uformuj każdą z nich w kulkę, a następnie rozciągnij ciasto obiema rękami i włóż krawędzie pod, aby utworzyć gładką powierzchnię. Pop żadnych dużych pęcherzyków powietrza przez szczypanie ich. Formować w bochenki. (Uwaga: lubię używać wałka do ciasta i rozwałkować ciasto, które łatwo i szybko wyskakuje wszystkie pęcherzyki.)
Miejsce w 3 smarowanych 8 1/2 x 4 1/2 cala patelni bochenkowych. Przykryć ręcznikiem ponownie i pozostawić do wzrostu, aż prawie podwoi rozmiar, około 45 minut do 1 godziny.
Piec w temperaturze 325 stopni F (165 stopni C) do ciemnobrązowego i gotowe, około 1 godziny, obracając Patelnie po 25 minutach, aby uzyskać bardziej równomierne brązowienie.
Wyjąć z patelni, gdy tylko chleb łatwo się podniesie, po około 5 do 10 minutach.
Ostudzić około 1 godziny przed krojeniem.