Oliwki i oliwa z oliwek
Oliwki są jednym z takich atrybutów, które Morze Śródziemne ma do zaoferowania w obfitości. Dla wielu jest to jedyna rzecz, która uderza cię, gdy tylko zaczniesz podróżować po regionie, że tak wiele potraw gotuje się z łykiem lub dwoma dobrej jakości oliwy z oliwek. Sama oliwka różni się ogromnie w zależności od regionu. W Grecji bardziej typowe są duże czarne oliwki, Nocellara z Sycylii jest odmianą zieloną, a we Francji sałatka nicejska nie byłaby strzałem w dziesiątkę bez dodatku oliwek z Nicei! Zabawny fakt dotyczący oliwek polega na tym, że są one prawie niejadalne! Tak, bez pomysłowych procesów peklowania i fermentacji nie oddalibyśmy się tej kluczowej części naszych kulinarnych przyjemności.
Makaron jest niezbędny
Różne rodzaje makaronów to kolejny ważny element w basenie Morza Śródziemnego! Włochy to oczywisty punkt wyjścia, ale jest tak wiele wariantów. Na wyspach greckich „Kritharaki” i „Skioufihta” to nazwy lokalnych makaronów, które towarzyszą mięsom i lokalnym potrawom. W Maroku kuskus dominuje w naszym pragnieniu węglowodanów poprzez pyszne ziarna.
Będziesz uzależniony od ryb
Ryba jest kolejnym doskonałym składnikiem „Med” i jest częścią zarówno ulicznego jedzenia, jak i wykwintnej kuchni. Włosi uwielbiają gulasz rybny „Cacciucco”, a jeśli jesteś w Grecji, wypróbuj „Psarosoupa” jako typowy sposób spożywania owoców morza. Jest tak wiele wspaniałych linii brzegowych, że kiedy jesteś nad morzem, po prostu spróbuj wszystkiego, co jest świeże i lokalnie złowione.
Mięsne Przysmaki
Suszone, peklowane i solone mięso dostarcza wielu wspaniałych lekkich posiłków w regionie. Niezależnie od tego, czy jest to salami i prosciutto z Włoch, czy chorizo z Hiszpanii, jesteśmy rozpieszczani wyborem, gdy mamy ochotę na kilka wędlin. Jeśli jesteś we Francji, warto spróbować saucissona na talerzu z wędliniarskimi przysmakami! Często wtedy oliwki i lokalne pieczywo odgrywają swoją rolę w dostarczaniu nam wszystkim czegoś prostego, ale przepysznego!
Tak wiele kuchni śródziemnomorskiej sprowadza się również do dobrej cebuli i świetnego czosnku jako bazy dla klasycznych dań regionu. Niezależnie od tego, czy jest smażony na odrobinie oliwy z oliwek, czy miażdżony na surowo w sałatce, jest to kluczowy składnik, który należy docenić.
Tandetne wykończenie
Dla tak wielu gości ser jest jednym ze świetnych sposobów na zakończenie posiłku. Od Parmigiano we Włoszech po smaczne sery z mleka owczego i koziego, w tym ser halloumi i ser feta, jest zdecydowanie cały świat smaków do odkrycia. Chociaż śródziemnomorskie sery nie są tak znane, jak ich północne odpowiedniki, jest tak wiele pięknych serów, które można zaznaczyć na swojej liście kontrolnej dla smakoszy!