Stek z flanki Teriyaki
Stek Teriyaki Flank może być dobrym przepisem na poszerzenie pudełka z przepisami na danie główne. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten bezglutenowy, bezmleczny i cały przepis 30 zawiera 237 kalorii, 27 g białka i 10 g tłuszczu na porcję. Za 2,51 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6 osobom. Ten przepis z Taste of Home wymaga proszku pięciu przypraw, oleju sezamowego, sosu teriyaki i ząbków czosnku. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Ten przepis jest typowy dla kuchni japońskiej. Można się nim delektować o każdej porze, ale szczególnie nadaje się na Walentynki. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 15 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 41%. Ten wynik jest solidny. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także stek z flanki teriyaki, stek z flanki z marynatą teriyaki i stek z grillowanej wołowiny teriyaki.
Instrukcje
Natnij powierzchnię steku płytkimi, ukośnymi nacięciami, tworząc kształt rombu. W małej misce wymieszaj sos teriyaki, oliwę, imbir, czosnek, proszek pięciu przypraw i pieprz.
Wlej 2/3 szklanki marynaty do dużej zamykanej plastikowej torby; dodaj stek i zieloną cebulę. Zamknij torebkę i obróć do płaszcza; przechowywać w lodówce przez co najmniej 8 godzin lub przez całą noc. Przykryj i przechowuj w lodówce pozostałą marynatę.
Odcedzić i wyrzucić marynatę. Używając szczypiec o długich trzonkach, zwilż papierowy ręcznik olejem kuchennym i delikatnie posmaruj ruszt grilla. Grilluj stek pod przykryciem na średnio gorącym ogniu lub piecz w odległości 4 cali od ognia przez 5-6 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso osiągnie pożądaną konsystencję (w przypadku średnio wysmażonego termometr do mięsa powinien wskazywać 145°, a średni 160°). ; dobrze wypieczone, 170°), od czasu do czasu smarując zarezerwowaną marynatą.
Polecane wino: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon
Stek z flanki w menu? Spróbuj połączyć z Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon. Wołowina i czerwone wino to klasyczne połączenie. Ogólnie rzecz biorąc, chudsze kawałki wołowiny dobrze komponują się z jasnymi lub średnio treściwymi czerwonymi potrawami, takimi jak pinot noir lub merlot, podczas gdy tłustsze kawałki mogą sobie poradzić z odważną czerwienią, taką jak cabernet sauvingnon. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Marimar Estate Don Miguel Vineyard Cristina Pinot Noir. Ma 4,9 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 48 dolarów.
Winnica Marimar Estate Don Miguel Cristina Pinot Noir
To wino do starzenia, ale przyjemne do picia już teraz. W złożonym nosie aromaty jeżyn, konfitur śliwkowych i drzewa sandałowego. Podniebienie, szerokie i gładkie, ukazuje idealną równowagę pomiędzy atrakcyjnymi owocami i eleganckim dębem. Żywa kwasowość utrzymuje wino do końca i zapewnia długi potencjał starzenia tego wspaniałego wina.