Poznawanie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej

Hiszpańskie jedzenie jest nie tylko pyszne, ale również potrawy mają bogatą historię. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kuchni hiszpańskiej, czytaj dalej, aby poznać niektóre z najbardziej tradycyjnych potraw.

Paella

Przede wszystkim paella może być daniem numer jeden w Hiszpanii. Mówiąc dokładniej, Paella pochodzi z Walencji, która jest drugim co do wielkości miastem w Hiszpanii. Obecnie paella występuje w wielu różnych odmianach. Na przykład możesz mieć paellę z owocami morza, mięsem lub kombinacją obu. Owoce morza obejmują małże i małże, kalmary, krewetki i inne skorupiaki. Mięso dotyczy głównie chorizo, kurczaka i królika.

Podstawą paelli jest zawsze ryż do paelli. Czasami ten ryż jest zabarwiony na czarno dzięki dodatkowi atramentu kałamarnicy. Następnie dodawane są różne rodzaje warzyw, takie jak fasola. Na koniec dodaje się koncentrat pomidorowy i zioła. Jednym z ziół, którego nie powinno zabraknąć, jest szafran.

Jedną wielką zaletą paelli jest to, że zawsze jest podawana na bardzo dużej, autentycznej patelni. Dzięki temu paella jest idealnym daniem imprezowym.

patatas bravas

Jednym wielkim nieporozumieniem dotyczącym Hiszpanów jest to, że uwielbiają pikantne potrawy. Wręcz przeciwnie, lubią wiele różnych przypraw, ale nie przepadają za pikantnymi potrawami. Oczywiście jest jeden duży wyjątek od tej niepisanej zasady: patatas bravas. Jak sama nazwa wskazuje, to danie zawiera ziemniaki. Są pokrojone w kostkę i smażone, aż uzyskają ten złotobrązowy kolor. Te ziemniaki są następnie podawane z najsmaczniejszym sosem w historii. Sos powstaje z połączenia dwóch sosów: salsy i aioli. Pierwszy dodaje przyprawy, a drugi czosnek. Krótko mówiąc, to idealne tapas!

Tortilla de Patatas

Następnie tortilla de patatas. To danie to w zasadzie hiszpański omlet z ziemniaków i jajek. Podobno to danie stworzyła biedna kobieta z Nawarry. Opowieść głosi, że musiała nakarmić hiszpańskiego wojskowego. Ponieważ jednak nie miała dużo pieniędzy, musiała stworzyć danie z kilku składników, które miała. Dotyczyło to ziemniaków, jajek i cebuli. Stąd narodziła się tortilla de patatas. W dzisiejszych czasach wszyscy w Hiszpanii uwielbiają to danie, niezależnie od budżetu.

Gazpacho

Gazpacho to idealne hiszpańskie danie w ciepłe letnie miesiące. Gazpacho to w zasadzie zimna zupa pomidorowa i choć może to zabrzmieć trochę dziwnie, jest absolutnie pyszne. Gazpacho pochodzi z Andaluzji, regionu na południu Hiszpanii. Zawiera nie tylko pomidory, ale także kilka innych składników odżywczych. Najważniejsze z nich to czosnek, oliwa z oliwek, ogórek i cebula, choć jest też wiele odmian. To danie jest bardzo minimalistyczne, dzięki czemu doskonale nadaje się do spożywania z dodatkiem chleba.

Crema Catalana

Kto nie lubi dobrze przyrządzonego Créme brulée? Cóż, Hiszpanie stworzyli jeszcze smaczniejszą alternatywę dla tego popularnego dania: Crema Catalana. Jeśli spojrzysz na nazwę, nie powinno dziwić, że to danie pochodzi z regionu Katalonii.

Crema Catalana właściwie nie różni się aż tak bardzo od tradycyjnego créme brulée. Oba mają charakterystyczną skórkę z karmelizowanego cukru i oba są oparte na kremie. Jednak głównym składnikiem tego kremu w crema Catalana jest mleko, podczas gdy krem z creme brulée opiera się głównie na śmietanie. Ponadto wersja hiszpańska to przede wszystkim cynamon i skórka z cytryny, aby dodać smaku potrawie, podczas gdy danie francuskie wykorzystuje głównie wanilię.

Crema Catalana jest często podawana w małych brązowych naczyniach wykonanych z kamienia.

Jamón Iberico

Zabawnym faktem o hiszpańskich restauracjach i barach jest to, że często można zobaczyć duży szum zwisający z sufitu. To dlatego, że Jamón Ibérico jest jednym z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Jamón Ibérico to danie, które dostajesz, gdy kroisz cienkie plasterki hiszpańskiej szynki i choć może brzmieć bardzo prosto, może zaoferować eksplozję smaków!

Kalmary

Wreszcie, ale na pewno nie mniej ważne, Calameaes (w pełnych fritos calamares) to kolejne danie tapas, które jest niezwykle popularne w Hiszpanii. Danie powstaje poprzez połączenie krążków kalmarów ze złocistobrązową skórką poprzez włożenie ich do frytownicy. Gumowaty smak kałamarnicy bardzo dobrze komponuje się z chrupiącą konsystencją skórki i właśnie to sprawia, że te tapas są tak popularne. Najlepiej podawać z odrobiną soku z cytryny, aby wydobyć wszystkie smaki.