Dziewięć tradycyjnych koreańskich potraw, które powinieneś spróbować

Korea ma wiele tradycyjnych potraw, które z pewnością pokochasz. Jeśli chcesz spróbować tradycyjnych koreańskich potraw, nie zapomnij o 9 smacznych posiłkach.

Tteokbokki

Tteokbokki to małe danie składające się z szalotki, odeng lub ciastek rybnych i tteok, czyli gotowanych na parze ciastek ryżowych w pikantnym i słodkim sosie. Jest tu spora ilość pasty chili, a niektóre odmiany zawierają makaron lub ser. Tteokbokki cieszą się zarówno mieszkańcami, jak i turystami i zwykle można je znaleźć na wózkach z jedzeniem i małych straganach.

Kimchi

Kiedy myśli się o tradycyjnych potrawach w Korei, automatycznie przychodzi na myśl słowo kimchi. Danie ma długą historię, sięgającą tysięcy lat i jest zwykle przyrządzane ze sfermentowanej koreańskiej kapusty, wraz z imbirem, cebulą, rzodkiewką, zmiażdżonym czosnkiem i chili w proszku.

Kimchi ma ponad sto odmian i może być dodawane do zup, z ryżem lub samodzielnie. Wszechstronny składnik może służyć nawet jako baza do innych koreańskich potraw.

Jajangmyeon

Obfity makaron, który przypomina dom, Jajangmyeon to danie z sosem z czarnej fasoli i makaronem pszennym. W zależności od tego, gdzie go kupisz, zwykle dostaniesz do niego odrobinę warzyw i pokrojoną w kostkę wieprzowinę. Jajangmyeon jest dość sycące i służy jako doskonały posiłek, gdy masz ograniczony budżet.

Samgyeopsal

Tradycyjna potrawa z grilla, która oznacza „trójwarstwową wieprzowinę”, samgyeopsal jest dość powszechny i można go znaleźć w prawie każdym mieście w Korei. Mięso jest soczyste i gęste, a do tego dodawane są dziesiątki dodatków i sosów.

Proces jedzenia samgyeopsal jest prosty. Weź kawałek mięsa, zawiń go sałatą i dodaj czosnek, kimchi lub czerwoną cebulę. Możesz dodać chili, aby urozmaicić je lub poprosić o preferowany dodatek. Następnie włóż całość do ust i pozwól, aby smaki eksplodowały.

Gimbap

Gimbap lub kimbap mogą wydawać się odmianą japońskiego maki, ale są na tyle wyjątkowe, że gwarantują własny gust. Można je kupić w koreańskich restauracjach lub zapakowane i schłodzone w sklepach ogólnospożywczych.

Rolki owinięte wodorostami są proste, zdrowe i można je przygotować w sposób odpowiadający Twoim preferencjom. Na przykład możesz dodać nadzienia z homara, bulgogi, a nawet serek śmietankowy. Jest tani i można go zabrać ze sobą wszędzie, nawet w podróży.

Bibimbap

Kolorowe i przyjemne dla oka danie, słowo „bibimbap” dosłownie oznacza ryż mieszany, co oznacza, że zobaczysz dodatki do wszystkich warzyw, jakie można sobie wyobrazić. Do tego dostaniesz jajko sadzone, a także hojną porcję pasty chili.

Pomysł polega na zmiażdżeniu ryżu, warzyw, jajek i ostrej pasty, a następnie zjedzeniu łyżką. Danie można zjeść na ciepło lub na zimno odpowiednio w kamiennej misce lub metalowej misce. Koreańskie jedzenie narodowe jest absolutnym faworytem i nie wymaga zbytniego wysiłku.

Samgyetang

Zupa z kurczaka z żeń-szeniem jest zwykle spożywana w miesiącach letnich jako sposób na uzupełnienie energii. Samgyetang składa się z kurczaka wypełnionego czosnkiem, żeń-szeniem, miłorzębami, kleistym ryżem, jujubami i kasztanami. Jak można się domyślić, kurczak jest następnie powoli gotowany, aż stanie się bardzo miękki, a powstały bulion staje się bardzo gęsty, o aromatycznym zapachu i lekko gorzkim smaku.

Samgyetang to sycący posiłek, który dobrze komponuje się z kilkoma dodatkami. Zupa jest również smaczna w chłodniejszych miesiącach.

Pajeon

Pajeon to tradycyjne koreańskie danie na słono, które jest niezwykle wszechstronne. W zależności od tego, kto go ugotuje, pajeon można łączyć ze skorupiakami, wieprzowiną, wołowiną, ziemniakami i kimchi. To standardowa taryfa dla turystów pieszych w regionie i restauracji znajdujących się na szlakach. Posiłek często podawany jest z pikantnym sosem sojowym, który pobudza zmysły.

Lody z owocami i śmietaną

Nie pomyl Sundae z miłym, zimnym deserem. W Korei jest to właściwie kaszanka i jest nieco mieszanką kaszanki i haggis. Zwykłe rodzinne danie w Kore, Sundae jest zwykle wykonane z jelit krowich lub wieprzowych z warzywami i ryżem. Jest wersja zupy dla tych, którzy chcą popijać coś gorącego podczas posiłku. Sundae zanurza się w soli lub podobnej przyprawie.