Wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnym wietnamskim jedzeniu

Wietnamskie jedzenie to południowo-wschodnioazjatyckie doświadczenie kulinarne, którego nie można przegapić. Jest pełen świeżych warzyw, fascynujących konsystencji oraz szerokiej gamy aromatycznych i pikantnych, ale subtelnych smaków. Pędząc jasnymi, pięknymi kolorami, dlaczego nie miałbyś chcieć spróbować kuchni wietnamskiej, która znalazła się na liście 10 najzdrowszych kuchni świata?

Co sprawia, że wietnamskie jedzenie jest tak wyjątkowe?

Gotowanie w Wietnamie odbywa się przy minimalnej ilości oleju i nabiału i opiera się bardziej na lekkich, świeżych smakach ziół i warzyw. Dzięki temu kuchnia wietnamska jest uważana za jedną z najzdrowszych kuchni świata i jest bogata w witaminy i minerały, w tym witaminy C, B1, B6, B3, kwas foliowy, biotynę, cynk, miedź, magnez i potas. udowodniono, że pomaga zwiększyć poziom energii i wspomaga układ odpornościowy.

Czy wietnamskie jedzenie może być korzystne?

Dżem pełen witamin i minerałów, wietnamskie potrawy mogą mieć kilka korzyści zdrowotnych. Ponieważ większość potraw jest bezglutenowa, kuchnia może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie trawienia. Zupy i sałatki wietnamskie są napakowane antyoksydantami oraz witaminami E i A, które spowalniają proces starzenia. Witamina E pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a witamina A pomaga leczyć blizny i odpierać zmarszczki. Więc jakie rodzaje składników i żywności są używane do zdrowej, korzystnej kuchni?

Kuchnia wietnamska składa się z mięsa, tofu, ryb i innych rodzajów owoców morza, a także wielu warzyw i często jest smażona lub gotowana. 5 kluczowych składników kuchni wietnamskiej to imbir, mięta wietnamska, kolendra i sos rybny, który pomaga zrównoważyć słony element smaku. Najważniejszym składnikiem jest chili, jednak rodzaj używanego chili jest łagodniejszy i świeższy w porównaniu z sąsiednimi krajami Wietnamu. W wietnamskich potrawach używa się wielu różnych rodzajów makaronu, ale najbardziej powszechnym jest Banh Pho, zrobiony z czystej białej mąki ryżowej, Bún (Rice Vermicelli), który jest zrobiony z mąki ryżowej, Mì, który jest zrobiony z jajek lub mąki pszennej, Bánh Tằm , Makaron Celofanowy Miến i Makaron Szklany. Makaron wietnamski pochodzi głównie z mąki ryżowej, a niektóre łączy się z tapioką lub mąką z fasoli mung.

Najpopularniejsze tradycyjne wietnamskie potrawy

Dzięki żywym kolorom i potrawom o charakterystycznym i niezapomnianym smaku, takim jak buliony, zupy, pikantne naleśniki/naleśniki i dania główne, oto niektóre z najbardziej popularnych i tradycyjnych wietnamskich potraw, których możesz chcieć spróbować.

Pho

Ta soczysta wietnamska zupa z makaronem jest gotowana i marynowana w bulionie z kurczaka, wołowiny, a nawet wegetariańskim. Danie to miska gorącej zupy z makaronem ryżowym z wybranym mięsem i przybrana pietruszką, cebulą i zieloną cebulką.

Bánh Xèo – wietnamska krepa

Podobnie jak taco, ta krepa ma chrupiącą warstwę zewnętrzną wykonaną przez wlanie na gorącą patelnię ciasta ryżowego zmieszanego z proszkiem kurkumy. Głośny skwierczący dźwięk ciasta nadaje potrawie nazwę „xeo” lub „sizzling” po angielsku. Może być wypełniony boczkiem wieprzowym, kiełkami fasoli, fasolą mung i krewetkami.

Bánh Mì – wietnamska bagietka

W zależności od tego, co lubisz, wietnamska bagietka może mieć różne nadzienia, od wietnamskiej szynki i wieprzowiny BBQ po jajka sadzone. Oprócz warzyw dodaje się pietruszkę, zieloną cebulę, kilka kropel sosu sojowego i kilka plasterków czerwonej papryki.

Niezależnie od tego, które z nich przypadnie Ci do gustu, wkrótce odkryjesz, że żadna z nich nie jest szczególnie trudna do wykonania, a gdy już je opanujesz, za każdym razem czeka Cię uczta.