Co sprawia, że wietnamskie jedzenie jest tak wyjątkowe?
Gotowanie w Wietnamie odbywa się przy minimalnej ilości oleju i nabiału i opiera się bardziej na lekkich, świeżych smakach ziół i warzyw. Dzięki temu kuchnia wietnamska jest uważana za jedną z najzdrowszych kuchni świata i jest bogata w witaminy i minerały, w tym witaminy C, B1, B6, B3, kwas foliowy, biotynę, cynk, miedź, magnez i potas. udowodniono, że pomaga zwiększyć poziom energii i wspomaga układ odpornościowy.
Czy wietnamskie jedzenie może być korzystne?
Dżem pełen witamin i minerałów, wietnamskie potrawy mogą mieć kilka korzyści zdrowotnych. Ponieważ większość potraw jest bezglutenowa, kuchnia może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawie trawienia. Zupy i sałatki wietnamskie są napakowane antyoksydantami oraz witaminami E i A, które spowalniają proces starzenia. Witamina E pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a witamina A pomaga leczyć blizny i odpierać zmarszczki. Więc jakie rodzaje składników i żywności są używane do zdrowej, korzystnej kuchni?
Kuchnia wietnamska składa się z mięsa, tofu, ryb i innych rodzajów owoców morza, a także wielu warzyw i często jest smażona lub gotowana. 5 kluczowych składników kuchni wietnamskiej to imbir, mięta wietnamska, kolendra i sos rybny, który pomaga zrównoważyć słony element smaku. Najważniejszym składnikiem jest chili, jednak rodzaj używanego chili jest łagodniejszy i świeższy w porównaniu z sąsiednimi krajami Wietnamu. W wietnamskich potrawach używa się wielu różnych rodzajów makaronu, ale najbardziej powszechnym jest Banh Pho, zrobiony z czystej białej mąki ryżowej, Bún (Rice Vermicelli), który jest zrobiony z mąki ryżowej, Mì, który jest zrobiony z jajek lub mąki pszennej, Bánh Tằm , Makaron Celofanowy Miến i Makaron Szklany. Makaron wietnamski pochodzi głównie z mąki ryżowej, a niektóre łączy się z tapioką lub mąką z fasoli mung.
Najpopularniejsze tradycyjne wietnamskie potrawy
Dzięki żywym kolorom i potrawom o charakterystycznym i niezapomnianym smaku, takim jak buliony, zupy, pikantne naleśniki/naleśniki i dania główne, oto niektóre z najbardziej popularnych i tradycyjnych wietnamskich potraw, których możesz chcieć spróbować.
Pho
Ta soczysta wietnamska zupa z makaronem jest gotowana i marynowana w bulionie z kurczaka, wołowiny, a nawet wegetariańskim. Danie to miska gorącej zupy z makaronem ryżowym z wybranym mięsem i przybrana pietruszką, cebulą i zieloną cebulką.
Bánh Xèo – wietnamska krepa
Podobnie jak taco, ta krepa ma chrupiącą warstwę zewnętrzną wykonaną przez wlanie na gorącą patelnię ciasta ryżowego zmieszanego z proszkiem kurkumy. Głośny skwierczący dźwięk ciasta nadaje potrawie nazwę „xeo” lub „sizzling” po angielsku. Może być wypełniony boczkiem wieprzowym, kiełkami fasoli, fasolą mung i krewetkami.
Bánh Mì – wietnamska bagietka
W zależności od tego, co lubisz, wietnamska bagietka może mieć różne nadzienia, od wietnamskiej szynki i wieprzowiny BBQ po jajka sadzone. Oprócz warzyw dodaje się pietruszkę, zieloną cebulę, kilka kropel sosu sojowego i kilka plasterków czerwonej papryki.
Niezależnie od tego, które z nich przypadnie Ci do gustu, wkrótce odkryjesz, że żadna z nich nie jest szczególnie trudna do wykonania, a gdy już je opanujesz, za każdym razem czeka Cię uczta.