Jak gotować kapustę?

Kapusta jest mile widzianym dodatkiem do każdej zdrowej diety. Ma niską kaloryczność, a jednocześnie zawiera kilka ważnych składników odżywczych. Umiejętność gotowania kapusty może sprawić, że będzie ona ulubiona przy Twoim stole. Tutaj pokażemy Ci, jak gotować kapustę od etapu przygotowania do pomysłów na pyszne przepisy. Zanim się zorientujesz, kapusta może regularnie pojawiać się w twoich posiłkach.

Skąd wiesz, która kapusta jest najlepsza do gotowania?

Kapusta to warzywo o rozsądnym okresie przydatności do spożycia. Może wytrzymać w lodówce około 5 dni. Kupując kapustę szukaj takiej z nieskazitelnymi liśćmi. Musi być jędrny w dotyku i ciężki w dłoni. Kapusta może być zielona lub fioletowa i obie nadają się do gotowania. Nigdy nie wybieraj kapusty z brązowymi plamami lub takiej, której liście wyglądają na zwiędłe lub w jakikolwiek sposób posiniaczone.

Jak przygotować kapustę do gotowania?

Niezależnie od tego, w jaki sposób planujesz ugotować kapustę, musisz wykonać kilka podstawowych kroków.

Oto krótki, łatwy przewodnik, który może Ci pomóc:

  1. Usuń twarde zewnętrzne liście, aby odsłonić świeże, nowsze liście poniżej.
  2. Opłucz kapustę i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym
  3. Odetnij łodygę kapusty
  4. Pokrój kapustę na pół, a następnie na ćwiartki, używaj ostrego noża i mocno trzymaj kapustę podczas krojenia.
  5. Odetnij łodygę z każdej z ćwiartek. Połóż ćwiartkę na desce do krojenia i pokrój pod kątem. Powtórz dla pozostałych 3 sztuk.
  6. Każdą ćwiartkę weź i pokrój na mniejsze kawałki

Na ile sposobów mogę ugotować kapustę?

Istnieje pewna różnorodność w gotowaniu kapusty. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, możesz gotować na parze, gotować, smażyć lub grillować kapustę.

Oto kilka łatwych do wykonania instrukcji dotyczących skutecznego wykonywania każdej metody.

Gotowanie na parze kapusty

Po pierwsze, powinniśmy powiedzieć, że należy zatrzymać się na etapie ćwiartowania, jeśli zamierzasz gotować kapustę na parze.

  1. Umieść koszyk do gotowania na parze nad dużym garnkiem.
  2. Napełnij garnek wodą tuż pod koszem do gotowania na parze
  3. Zagotuj wodę
  4. Dodaj pokrojoną w ćwiartki kapustę do koszyka.
  5. Przykryj garnek i gotuj kapustę przez około 12 minut
  6. Przetestuj kapustę, aby sprawdzić, czy jest delikatna
  7. Zdejmij z ognia po ugotowaniu
  8. Można go podawać z solą i pieprzem do smaku

Gotowanie kapusty

  1. Napełnij duży garnek wodą lub bulionem warzywnym, jeśli chcesz dodać trochę smaku
  2. Dodaj sól do smaku
  3. Odczekaj, aż woda/rosół warzywny osiągnie temperaturę wrzenia.
  4. Dodaj posiekaną kapustę do garnka
  5. Gotuj przez 2 minuty bez przykrycia, co zwykle pomaga złagodzić zapach towarzyszący kapuście
  6. Przykryj i gotuj przez około 8 minut
  7. Odsącz kapustę w durszlaku
  8. Podawać z solą, pieprzem i oliwą z oliwek

Kapusta Smażona

  1. Dodaj 3 łyżki oleju do smażenia na patelnię na średnim ogniu
  2. Zmniejsz ciepło i wrzuć kapustę
  3. Mieszaj kapustę, aż będzie gotowana przez około 6 minut
  4. Dodaj sól, pieprz i dowolną inną przyprawę do wyboru i podawaj.

Grillowanie kapusty

  1. Pokrój kapustę na kliny
  2. Pokryj każdy ćwiartkę masłem, a następnie dodaj pieprz, czosnek, sól, posiekaną cebulę, pietruszkę, szczypiorek i dowolną inną przyprawę
  3. Zawiń każdy doprawiony klin w folię i grilluj przez 40 minut, pamiętając o dwukrotnym przekręceniu każdego klina.

Owinąć

Oczywiście kapustę można dodać do wielu potraw. Jeśli masz czas, możesz wyciągnąć garnek i zrobić bulion warzywny. Po prostu posiekaj warzywa, w tym kapustę, dodaj przyprawy, sól, bulion i pieprz i gotuj na wolnym ogniu. Wspaniały aromat i delikatne warzywa dadzą Ci znać, kiedy się skończy.

Kapusta dobrze komponuje się również z mięsem, kawałkami kurczaka, paskami boczku, paskami wołowiny. Możesz usmażyć mięso na wybranym oleju i dodać posiekaną kapustę z cebulą, solą i pieprzem. Powinno to zająć około 5-15 minut w zależności od przyrządzanego mięsa.

Krótko mówiąc, jest tak wiele opcji gotowania kapusty i każda z nich może zaowocować pysznym posiłkiem.