Jak gotować ogórki

Czy słyszałeś kiedyś o powiedzeniu „fajny jak ogórek”? Może to zabrzmieć głupio, ale jest to zdanie zakorzenione w rzeczywistości. Ogórki to przecież 96% wody. Dlatego są bardzo niskokaloryczne. Co więcej, jedzone same lub jako część dania, np. w sałatkach lub kanapkach, dają bardzo przyjemny i orzeźwiający chrupnięcie, który lubi większość ludzi.

Ogórki często nie wymagają przygotowania lub wcale. Po prostu umyj, pokrój w preferowany kształt lub rozmiar i to wszystko. Nie trzeba gotować. Można je jeść i spożywać na surowo. Dla wielu z nas, miłośników ogórków, właśnie to sprawia, że ogórki są tak atrakcyjne - można je spożywać bez problemu.

Czy jednak można gotować ogórki? Wbrew temu, co powiedziałaby większość ludzi, w rzeczywistości można cieszyć się gotowanymi ogórkami. Chociaż jego praktyka jest rzadkością w świecie zachodnim, wiele kuchni azjatyckich (głównie koreańska, tajska, wietnamska, regionalna indyjska) gotuje ogórki w niektórych potrawach. Jeśli chcesz zacząć od czegoś łatwego, możesz spróbować włączyć je do frytek.

Gotowane Ogórki - Jak Smakują?

Oczywiście największym pytaniem jest, jak dokładnie smakują gotowane ogórki? Cóż, smakują jak... ogórki. Szczerze mówiąc, surowe ogórki same w sobie nie mają tak wielkiego smaku. Smakują łagodnie słodko. Ich gotowane odpowiedniki smakują prawie tak samo.

Największą różnicą byłaby tutaj tekstura. W zależności od tego, jak je ugotujesz, ogórki mogą stracić część swojej charakterystycznej chrupkości po ugotowaniu. Jednak ogórki smażone lub smażone są nadal dość delikatne i zachowują większość swojego kęsa, nawet gdy są w pełni ugotowane.

Najpierw usuń nasiona

Przed gotowaniem ogórków najlepiej najpierw usunąć ich nasiona (to znaczy, jeśli oczywiście nie używasz odmiany bez pestek). Możesz się zastanawiać, dlaczego tak jest. Jak wspomniano, składają się głównie z wody. Usunięcie nasion drastycznie zmniejszy ilość wody uwalnianej podczas procesu gotowania. Zmniejszyłoby to również ryzyko rozmoknięcia i wodnistej potrawy.

Aby usunąć pestki ogórka, najpierw pokrój go wzdłuż na dwie części. Następnie małą łyżką ostrożnie wygarnij nasiona.

Solić czy nie Solić

Większość szefów kuchni decyduje się najpierw na solenie ogórków przed gotowaniem. Sól pomaga usunąć nadmiar wilgoci, zmniejszając w ten sposób ryzyko, że danie stanie się wodniste po zakończeniu gotowania. Aby posolić ogórki, pokrój je w pożądane kształty, a następnie przełóż do miski. Posyp wszystko solą (zasadniczo użyj ćwierć łyżeczki soli na każdy funt ogórka) i pozostaw na co najmniej 25 do 35 minut. Odcedź wodę, a następnie ponownie umyj plastry pod zimną bieżącą wodą, jeśli chcesz usunąć sól. Osuszyć plasterki ogórka papierowym ręcznikiem.

Ogórki Smażone (Oi Bokkeum)

Oto świetny przepis na smażony ogórek do wypróbowania. Oi Bokkeum to świetny dodatek do wielu koreańskich potraw, ale można go również jeść samodzielnie. Wszystko czego potrzebujesz to trochę ogórków, sól, olej, czosnek, szalotka, olej sezamowy i trochę nasion sezamu.

Ogórki kroimy wzdłuż, a następnie po przekątnej. Jeśli masz cieńszy ogórek, po prostu pokrój go na małe, cienkie krążki.

Lekko posolić ogórki. Upewnij się, że sól równomiernie pokrywa plasterki ogórka. Zostaw wszystko na co najmniej dziesięć do dwudziestu minut.

Stąd wyciśnij wodę z plastrów ogórka. W razie potrzeby użyj ręczników papierowych lub durszlaka. Nie martw się o to, że zmiażdżysz ogórki, ważne jest, aby wycisnąć jak najwięcej wody. Plastry ogórka powrócą do swojego pierwotnego kształtu po smażeniu.

Smażyć plastry ogórka na dużym ogniu. Po prostu podgrzej łyżkę oleju (w tym przepisie sprawdzi się każdy neutralny olej) na patelni, a następnie szybko wmieszaj czosnek. Dodaj ogórki i smaż przez około minutę lub dwie. Uważaj, aby nie rozgotować!

Wyjmij wszystko z patelni i do miski. Wrzuć plasterki ogórka z szalotką, olejem sezamowym i odrobiną nasion sezamu do dekoracji.