Jak gotować bakłażany

Bakłażany są prawdopodobnie jednymi z najlepszych warzyw. Są pełne witamin i niezbędnych minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Są również bogate w błonnik, ale mają niską kaloryczność, co oznacza, że są świetnym pokarmem odchudzającym. Ponadto są również dość wszechstronne. Bakłażany smakują bardzo mięsnie i jako takie mogą być używane jako zamiennik mięsa w wielu potrawach; można je również gotować na wiele sposobów - grillowane, smażone na patelni, pieczone, gotowane na parze... możliwości są nieograniczone.

Mimo to większość ludzi jest przerażona skromnym bakłażanem. Powszechnym błędem jest przekonanie, że potrzeba dużo przygotowań, aby było pyszne. Warzywo ma reputację gorzkiego, ale jest to przestarzałe nieporozumienie. Większość goryczy została już wyhodowana z nowoczesnych roślin, a odmiany, które są dziś powszechnie spożywane, nie są gorzkie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak gotować bakłażany, po prostu czytaj dalej.

Idealny bakłażan

Świeżo zebrane bakłażany najlepiej smakują i są również idealne do gotowania. Zawsze staraj się wybierać młode bakłażany zamiast starych, przejrzałych (ponieważ te ostatnie są bardziej podatne na gorzki smak). Szukaj jędrnych bakłażanów o błyszczącej, jasnej skórce. Jeśli jest gąbczasty, a skóra ugina się przy niewielkim nacisku, lepiej zostaw go na półce.

Obierać czy nie obierać, oto jest pytanie

Czy musisz obrać bakłażany? Odpowiedź na to zależy wyłącznie od Ciebie. Ogólnie rzecz biorąc, skórki bakłażana są bardzo jadalne i można je pozostawić (zwłaszcza jeśli bakłażan jest jeszcze młody i mały). Jednak większe i starsze bakłażany można w razie potrzeby obrać z miąższu pokrojonego w kostkę lub w plastry. Jeśli zamierzasz upiec bakłażana, możesz zdecydować się na pozostawienie skóry podczas pieczenia. Po upieczeniu skórka będzie łatwiejsza do odklejenia niż wtedy, gdy była surowa.

Czy sól jest wymagana?

Istnieje wiele dyskusji na temat potrzeby solenia bakłażanów przed ich ugotowaniem. Sól na bakłażana wyciąga z niego wilgoć i ujędrnia. Neutralizuje również gorycz, jeśli używasz starszego bakłażana.

Jednak, jak wspomniano, gorzkie bakłażany są rzadkością. Chińskie i japońskie odmiany bakłażana rzadko wymagają solenia. Jeśli jednak stwierdzisz, że lubisz smak wcześniej solonych bakłażanów, nie pozwól nikomu powstrzymać Cię przed zdobyciem tej solniczki.

Smażenie Bakłażanów

Niestety bakłażany pochłaniają dużo oleju podczas ich smażenia. Oczywiście istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Najpierw pokrój trochę bakłażana, a następnie posmaruj jedną stronę olejem. Smażyć na patelni olejem do dołu i uważać, aby nie stłoczyć plasterków bakłażana. Po ugotowaniu strony posmaruj ją olejem, a następnie obróć. Smażyć, aż plastry będą ładne i zarumienione. Robienie tego w ten sposób minimalizuje ryzyko przesiąkania oleju przez plastry bakłażana.

Pieczenie bakłażanów

Możesz także gotować bakłażany w piekarniku. Po prostu włóż je do piekarnika na 400F bez skórki. Pieczemy, aż miąższ zmięknie, a skórka nabierze ciemnego koloru. Może to zająć 20 minut lub więcej, w zależności od wielkości bakłażana.

Gdy bakłażan zmięknie, skórę można łatwo oderwać. Metoda pieczenia jest najlepsza, jeśli chcesz zrobić dipy lub pasty z miąższu bakłażana.

Pieczenie bakłażanów

Możesz pokroić bakłażany w plasterki lub paski. Następnie posmaruj kawałki oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku 350F. Odwróć je raz, a następnie włóż do piekarnika. Bakłażan jest gotowy, gdy zbrązowieje. Opcjonalnie przed pieczeniem można je również zatopić w jajku, a następnie w bułce tartej.

Rozstaw ma znaczenie

Czy chcesz jędrniejsze lub bardziej chrupiące plastry bakłażana? Następnie daj im wystarczająco dużo miejsca na patelni lub na patelni do pieczenia. Odwrotna sytuacja jest również prawdziwa - jeśli chcesz bardziej miękkich plasterków bakłażana, możesz umieścić je bliżej siebie.