Jak gotować jarmuż?

Jarmuż to zielona roślina liściasta znana z nieco gorzkiego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Ta zdrowa zieleń zawiera kilka witamin i minerałów, a jednocześnie ma niską kaloryczność. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, więc nigdy się nie znudzisz! Aby dodać zdrowego stylu do swojego tygodniowego planu menu, naucz się gotować jarmuż na sześć różnych sposobów i bądź przygotowany na każdą okazję.

Jak gotować jarmuż: 6 pysznych metod

Smażony Kale

Smażony jarmuż jest fantastycznym dodatkiem do każdego dania białkowego i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wszystko, czego potrzebujesz, to łyżeczka oliwy z oliwek, trochę czosnku (lub proszku czosnkowego) i wszelkie dodatkowe przyprawy, które chcesz zmieszać.

Rozgrzej oliwę na patelni lub patelni, dodaj posiekany jarmuż, a następnie posyp wybrane przyprawy. Smażyć jarmuż przez około 10 minut i voila! Masz cudownie zdrową i aromatyczną przystawkę.

Chipsy z jarmużu

Innym łatwym sposobem na przygotowanie jarmużu jest chrupanie go w piekarniku i robienie chipsów z jarmużu. Same w sobie stanowią zabawną, lekką przekąskę lub zdrowy dodatek do ulubionego posiłku.

Aby zrobić chipsy z jarmużu, połóż trochę posiekanego jarmużu na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Dodaj dowolne przyprawy (sól, pieprz i proszek czosnkowy są do tego świetne) i gotuj je w piekarniku w temperaturze 400F przez około siedem minut. Pozwól im ostygnąć przez kilka minut i ciesz się!

Duszony Jarmuż

Jeśli chcesz zmiękczyć jarmuż, dodając tony smaku, zalecamy go duszenie.

Aby dusić jarmuż, wystarczy go długo gotować w wodzie w niskiej temperaturze. Dodany smak pojawia się, gdy podczas gotowania do jarmużu doda się dodatkowe składniki. Niektóre z najlepszych składników to przyprawy, takie jak sól lub czosnek w proszku oraz kawałki bekonu lub szynki. Podczas gotowania na wolnym ogniu wszystkie smaki łączą się i łączą w zachwycający, pocieszający dodatek do każdego posiłku.

jarmuż na parze

Jarmuż gotowany na parze to jeden z najlepszych dodatków dla tych, którzy kochają zdrowe i komfortowe potrawy.

Umieść trochę posiekanego lub pokrojonego jarmużu w parowarze i umieść go na garnku z wrzącą wodą. Gotuj jarmuż pod przykryciem, aż zacznie mięknąć (powinno to potrwać kilka minut). Kiedy uważasz, że to już koniec, pozwól mu ostygnąć, a następnie wykręć nadmiar wody przed podaniem. Aby dodać trochę pizzy, wrzuć trochę soli lub czosnku, trochę kawałków szynki lub bekonu lub cokolwiek innego!

Kale . blanszowany

Blanszowanie to prosty sposób na gotowanie jarmużu, który zarówno zmiękcza go, jak i zmniejsza jego gorycz. Idealny dla tych, którzy chcą go jeść więcej, ale odwraca ich mocny smak!

Aby zblanszować jarmuż, wrzuć pęczek do osolonej wrzącej wody, a następnie natychmiast przelej do zimnej wody. Ta metoda przygotowania jest szybka i łatwa, a także zapewnia dużo łagodniejszego smaku jarmużu. Jedynym minusem jest to, że blanszowanie zmniejsza zawartość niektórych witamin i minerałów w jarmużu, co czyni go nieco mniej odżywczym, niż gdyby był przygotowany inną metodą.

Bonus: Sałatka z jarmużu

Dobrze, dobrze. To nie jest tak naprawdę „gotowanie” jarmużu. Jeśli jednak jesteś fanem fajnych, chrupiących sałatek na lunch, powinieneś spróbować surowego jarmużu w swojej następnej sałatce. Przygotowanie sałatki z jarmużu to łatwy sposób na wykorzystanie surowego jarmużu, który masz pod ręką.

Zalecamy stosowanie techniki „masowania” wcierania dressingu w jarmuż, co nada sałatce ogromny zastrzyk smaku. Następnie wrzuć dowolne dodatki i ciesz się! (Suszone jagody, orzechy i nasiona są szczególnie niesamowite w sałatkach z jarmużu. Jednak nie krępuj się kreatywnie w kuchni!)

Teraz wiesz, jak gotować jarmuż na sześć różnych sposobów. Niezależnie od tego, czy chcesz przekąsić chipsy z jarmużu podczas oglądania filmu, zjeść popołudniową sałatkę z jarmużu, czy też ugotować pyszny duszony jarmuż, jesteś gotowy na to zadanie! Którą z tych metod gotowania jarmużu najbardziej lubisz? Czy coś przegapiliśmy?