Jak gotować jarmuż: 6 pysznych metod
Smażony Kale
Smażony jarmuż jest fantastycznym dodatkiem do każdego dania białkowego i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wszystko, czego potrzebujesz, to łyżeczka oliwy z oliwek, trochę czosnku (lub proszku czosnkowego) i wszelkie dodatkowe przyprawy, które chcesz zmieszać.
Rozgrzej oliwę na patelni lub patelni, dodaj posiekany jarmuż, a następnie posyp wybrane przyprawy. Smażyć jarmuż przez około 10 minut i voila! Masz cudownie zdrową i aromatyczną przystawkę.
Chipsy z jarmużu
Innym łatwym sposobem na przygotowanie jarmużu jest chrupanie go w piekarniku i robienie chipsów z jarmużu. Same w sobie stanowią zabawną, lekką przekąskę lub zdrowy dodatek do ulubionego posiłku.
Aby zrobić chipsy z jarmużu, połóż trochę posiekanego jarmużu na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Dodaj dowolne przyprawy (sól, pieprz i proszek czosnkowy są do tego świetne) i gotuj je w piekarniku w temperaturze 400F przez około siedem minut. Pozwól im ostygnąć przez kilka minut i ciesz się!
Duszony Jarmuż
Jeśli chcesz zmiękczyć jarmuż, dodając tony smaku, zalecamy go duszenie.
Aby dusić jarmuż, wystarczy go długo gotować w wodzie w niskiej temperaturze. Dodany smak pojawia się, gdy podczas gotowania do jarmużu doda się dodatkowe składniki. Niektóre z najlepszych składników to przyprawy, takie jak sól lub czosnek w proszku oraz kawałki bekonu lub szynki. Podczas gotowania na wolnym ogniu wszystkie smaki łączą się i łączą w zachwycający, pocieszający dodatek do każdego posiłku.
jarmuż na parze
Jarmuż gotowany na parze to jeden z najlepszych dodatków dla tych, którzy kochają zdrowe i komfortowe potrawy.
Umieść trochę posiekanego lub pokrojonego jarmużu w parowarze i umieść go na garnku z wrzącą wodą. Gotuj jarmuż pod przykryciem, aż zacznie mięknąć (powinno to potrwać kilka minut). Kiedy uważasz, że to już koniec, pozwól mu ostygnąć, a następnie wykręć nadmiar wody przed podaniem. Aby dodać trochę pizzy, wrzuć trochę soli lub czosnku, trochę kawałków szynki lub bekonu lub cokolwiek innego!
Kale . blanszowany
Blanszowanie to prosty sposób na gotowanie jarmużu, który zarówno zmiękcza go, jak i zmniejsza jego gorycz. Idealny dla tych, którzy chcą go jeść więcej, ale odwraca ich mocny smak!
Aby zblanszować jarmuż, wrzuć pęczek do osolonej wrzącej wody, a następnie natychmiast przelej do zimnej wody. Ta metoda przygotowania jest szybka i łatwa, a także zapewnia dużo łagodniejszego smaku jarmużu. Jedynym minusem jest to, że blanszowanie zmniejsza zawartość niektórych witamin i minerałów w jarmużu, co czyni go nieco mniej odżywczym, niż gdyby był przygotowany inną metodą.
Bonus: Sałatka z jarmużu
Dobrze, dobrze. To nie jest tak naprawdę „gotowanie” jarmużu. Jeśli jednak jesteś fanem fajnych, chrupiących sałatek na lunch, powinieneś spróbować surowego jarmużu w swojej następnej sałatce. Przygotowanie sałatki z jarmużu to łatwy sposób na wykorzystanie surowego jarmużu, który masz pod ręką.
Zalecamy stosowanie techniki „masowania” wcierania dressingu w jarmuż, co nada sałatce ogromny zastrzyk smaku. Następnie wrzuć dowolne dodatki i ciesz się! (Suszone jagody, orzechy i nasiona są szczególnie niesamowite w sałatkach z jarmużu. Jednak nie krępuj się kreatywnie w kuchni!)
Teraz wiesz, jak gotować jarmuż na sześć różnych sposobów. Niezależnie od tego, czy chcesz przekąsić chipsy z jarmużu podczas oglądania filmu, zjeść popołudniową sałatkę z jarmużu, czy też ugotować pyszny duszony jarmuż, jesteś gotowy na to zadanie! Którą z tych metod gotowania jarmużu najbardziej lubisz? Czy coś przegapiliśmy?