Jak gotować szpinak

Szpinak może być pełen składników odżywczych, ale problemem jest zintegrowanie go z potrawami. Na szczęście istnieje kilka różnych sposobów gotowania szpinaku, z których każdy jest smaczniejszy od poprzedniego. Zielone liście można gotować zamrożone lub świeże, a do wyboru są różne rodzaje szpinaku.

Szpinak możesz przygotować przez blanszowanie, podsmażanie lub gotowanie na parze. Czytaj dalej, aby uzyskać prosty przewodnik krok po kroku dotyczący gotowania szpinaku.

Jak przygotować szpinak

Szpinak to prawdziwie wszechstronna zieleń liściasta, ponieważ można ją przygotować na wiele różnych sposobów. W zależności od potrawy, którą zamierzasz ugotować, będziesz musiał usunąć łodygę lub ją zachować. Większe okazy mają zazwyczaj twardsze łodygi, które okażą się trudne do pogryzienia i niezbyt dobre do jedzenia, stąd konieczność ich usunięcia.

Twardą łodygę szpinaku można usunąć, odrywając ją ręcznie lub nożem. Upewnij się, że używasz ostrego noża lub nożyczek, aby nie uszkodzić liści. Jeśli usuwasz ręcznie, mocno chwyć liść i łodygę, a następnie rozdziel je jednym zdecydowanym ruchem.

Niezależnie od tego, w jaki sposób przygotujesz szpinak, należy dokładnie umyć liście, aby usunąć resztki i brud. Umieść szpinak, który masz w misce i wlej zimną wodę, aż zielone liściaste będą zanurzone. Następnie delikatnie zamieszaj szpinakiem w wodzie, aby rozluźnić brud i powtórz proces w razie potrzeby.

Alternatywnie możesz włożyć szpinak do durszlaka i polewać liście zimną wodą na kilka minut. Dzięki temu pozbywa się bakterii i brudu, które mogą ukrywać się w zawijaniu liści.

Jak blanszować szpinak

Blanszowanie to proces gotowania szpinaku w wodzie, a następnie włożenia go do zimnej lub lodowej kąpieli, aby zapobiec gotowaniu rośliny.

Aby zblanszować szpinak, napełnij garnek czystą wodą i zagotuj. Dodaj szpinak, najpierw łodyga, potem liście i upewnij się, że są zanurzone. Poczekaj, aż łodygi zmiękną, co powinno zająć mniej niż minutę, a następnie wyłącz ogrzewanie i umieść szpinak w misce z lodowatą lub zimną wodą.

Gdy jest stosunkowo chłodno, możesz wycisnąć nadmiar wody, aby zapobiec zmętnieniu i rozmoknięciu warzyw liściastych. Blanszowany szpinak można jeść bez doprawiania lub zamienić w śmietanę lub coś podobnego.

Jak podsmażyć szpinak

Sautéing to również technika szybkiego gotowania, ale zamiast wody używa się tłuszczu i wysokiej temperatury. Jeśli chodzi o olej, możesz użyć oliwy z oliwek, oleju spożywczego, masła, a nawet nieprzywierającego sprayu do gotowania. Musisz jednak upewnić się, że patelnia jest wstępnie podgrzana na średnio wysoką temperaturę, zanim wrzucisz szpinak.

Tłuszcz z oleju lub masła podsmaży liście szpinaku i nada im smaku. W tym czasie możesz dodać inne składniki, takie jak cebula, mielony czosnek lub papryka, aby smak był bardziej złożony.

W przypadku dużych ilości szpinaku zaleca się dodawanie go partiami. Mieszaj warzywa w garnku, aż wszystkie zwiędną, następnie dodaj trochę więcej i poczekaj, aż stanie się to samo. Smażenie jest dobre, gdy nie chcesz dodawać wody lub wody, lub gdy używasz szpinaku jako części większego lub wieloskładnikowego dania.

Jak gotować na parze szpinak

Gotowanie na parze to proces gotowania wody i wystawiania szpinaku na działanie oparów. W przeciwieństwie do blanszowania, zazwyczaj nie wkładasz do garnka łodyg lub liści szpinaku. Wszystko, co musisz zrobić, to stworzyć wilgotne i gorące środowisko, aby zamienić szpinak w żywność gotową do spożycia

Ta metoda gotowania jest łatwa i zajmuje zaledwie kilka minut. Następnie otrzymasz ugotowany szpinak, który możesz przygotować na wiele sposobów. Dodaj ocet balsamiczny lub sok z cytryny, aby zmniejszyć goryczkę, lub dopraw solą i pieprzem, aby uzyskać prosty, ale smaczny dodatek.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieją dziesiątki przepisów na szpinak, które możesz wypróbować, a bez względu na danie na pewno uzyskasz korzyści zdrowotne wynikające z liściastej zieleni. Na co czekasz? Zacznij gotować ze szpinakiem już dziś.