Jak gotować z rzodkwiami

Większość z nas postrzega rzodkiewki jako pikantny dodatek do sałatek i jako dodatek. Czy wiesz jednak, że rzodkiewki można gotować i piec i stać się częścią wielu pysznych dodatków? Zanim jednak popełnisz kilka poważnych błędów, oto, co musisz wiedzieć, zanim wrzucisz rzodkiewki na patelnię lub patelnię.

Jak gotować z rzodkwiami

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś surowej rzodkiewki, to wiesz, ile kopa i pieprznej przyprawy mogą mieć te małe chrupiące bomby smakowe. Właśnie dlatego stanowią doskonały wybór do sałatek i zasłużyły na poczesne miejsce na każdej desce wędlin. Być może słyszeliście o rzodkiewkach Daikon, które są ulubieńcami azjatyckich przepisów, ale zasadniczo do gotowania można użyć dowolnego rodzaju rzodkiewki.

Do tej pory możesz się zastanawiać, co gotowanie robi z rzodkiewkami. Oprócz tego, że są nieco mniej chrupiące, szybko się wchłaniają podczas gotowania. Ogólny smak również staje się łagodniejszy i bardziej wyrazisty, nawet jeśli nie dodajesz przypraw ani przypraw. Oto kilka metod, które działają najlepiej.

Duszenie

Wiele form kuchni azjatyckiej, w szczególności przepisy chińskie i japońskie, obejmuje duszone rzodkiewki Daikon. Duszenie to zazwyczaj gotowanie czegoś w aromatycznym płynie w garnku. Zwykle znajdziesz nowoczesne przepisy, w tym garnki i holenderskie piekarniki do duszenia całych posiłków. Dodanie rzodkiewki jest trochę jak dodawanie ziemniaków i wchłonie cały ten płyn.

Możesz dodać rzodkiewki bez krojenia ich w plastry lub przeciąć je na pół, aby szybciej wchłaniały płyn. Ponieważ są mniejsze niż ziemniaki, rzodkiewki są doskonałym dodatkiem do gulaszu wołowego i wieprzowego, a w połączeniu z tymi wolno gotowanymi mięsami dodają cudownej konsystencji.

Grillowany

Być może widziałeś popularne filmy w mediach społecznościowych, w których najnowszym szaleństwem jest grillowanie sałaty na grillu. Jedyną rzeczą, której jeszcze nie widzisz, jest grillowanie rzodkiewek. Praktyka staje się coraz bardziej popularna. Dodaj do burgera ładne grube grillowane plastry zamiast cebuli. Zaletą jest to, że grillowanie pomaga je zmiękczyć, dzięki czemu nie są zbyt chrupiące.

Kolejną zaletą jest to, że możesz uzyskać ten dymny smak w rzodkiewce, a nawet zanurzyć te plastry w marynatach, aby dodać misternych smaków. Co więcej, nie musisz się martwić o utratę czerwonego pierścienia na zewnętrznej krawędzi, co czyni je idealnym substytutem czerwonej cebuli.

Pieczony

Jeśli lubisz robić pieczeń duszoną lub jakąkolwiek pieczeń, która zawiera typowe warzywa, takie jak ziemniaki i marchewki, następnym razem musisz spróbować dodać rzodkiewki. Nie tylko rzodkiewki gotują się w krótszym czasie niż coś bardziej powszechnego, takiego jak kabaczek, ale także nie uwierzysz, że gotują się w ciągu zaledwie 10 minut. To sprawia, że idealnie nadają się do dodawania ostatniego do pieczonych potraw, dzięki czemu można dostosować ilość oferowanej tekstury, gdy są gotowe.

Co ciekawsze, zaczynają się karmelizować, gdy są na nie nakładane sosy i sosy z pieczeni. Dzięki temu Twoje rzodkiewki są jeszcze smaczniejsze!

Zielone łodygi

Być może nigdy nie pomyślałeś, że zielone łodygi, które pochodzą z kiści rzodkiewki, są również jadalne. Gdy rzodkiewki są wstępnie przycięte, możesz dodać liście do posiłków jako dekorację, a nawet dodać łodygi do sałatek. Teraz przenieś to na wyższy poziom i dodaj je do smażenia potraw, aby uzyskać smaczny dodatek, który świetnie pasuje do twojej zielonej cebuli i szczypiorku. Te blaty doskonale nadają się do robienia sosów i można je drobno posiekać do sals.

Możesz ich użyć do dodania smaku zupom, gulaszom i potrawom wegetariańskim wszelkiego rodzaju. Poczekaj, aż pokroisz wierzchołki rzodkiewki i posyp nimi włoski makaron jako dodatek.

Marynowane rzodkiewki

Jeśli lubisz inny rodzaj chrupania, musisz spróbować marynować rzodkiewki. Pokrój je, pokrój w kostkę, a nawet użyj na nich tego zakręconego narzędzia spiralnego, będziesz miał mnóstwo pomysłów na przygotowanie marynowanych rzodkiewek, gdy odkryjesz, jak odświeżająco smaczne się okazują.

Jeśli kochasz Kimchi, dodanie rzodkiewki jest absolutną koniecznością dla kiszonej kapusty i ogórka. Zwykle dodają rzodkiewkę Daikon, ale możesz eksperymentować z każdym rodzajem, który zwykle lubisz.