Jak pokroić i pokroić mango

Mango są niezwykle popularne na całym świecie. Ten owoc zapewnia nie tylko liczne korzyści odżywcze, ale także ma pyszny słodki smak. Jednak główną wadą mango jest to, że może być dość trudne do krojenia i krojenia w kostkę. Na szczęście dla Ciebie jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc. Czytaj dalej, aby zostać mistrzem krojenia mango.

Przygotowanie: Sprawdź, czy mango jest w pełni dojrzałe

Zanim zagłębisz się w różne metody krojenia i krojenia mango, jest ważny pierwszy krok, którego nie można zignorować. Zawsze powinieneś sprawdzić, czy mango jest w pełni dojrzałe, zanim zaczniesz je kroić. Jeśli mango nie jest dojrzałe, znacznie utrudni to cały proces, a mango nie będzie smakowało tak dobrze.

Na szczęście istnieje bardzo prosta sztuczka, aby sprawdzić, czy mango jest dojrzałe. Wystarczy delikatnie ścisnąć. Robiąc to, musisz sprawdzić, czy mango się odbija. Jeśli nie, oznacza to, że mango nie jest dojrzałe. Jeśli tak, to mango jest dojrzałe i możesz zacząć kroić i kroić owoce.

Metoda 1: Najpierw obierz mango

Istnieją trzy popularne metody krojenia i krojenia mango. Pierwsza metoda wymaga, aby najpierw obrać mango. Możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Jednak ostry nóż do ziemniaków też się sprawdzi.

Po usunięciu skórki będziesz musiał usunąć pestkę. Jednak w rzeczywistości lepiej jest pokroić mango wokół dołu. Najpierw usuń miąższ mango z pestki po jednej stronie. Następnie zrób to samo z drugą. Gdy już to zrobisz, możesz łatwo usunąć nadmiar miąższu mango z okolic dołu. Przydatną wskazówką w tym dziale jest trzymanie noża pod kątem. Zwiększy to twoje szanse na skuteczne usunięcie całego ciała.

Teraz, gdy skórka i pestka zniknęły, wystarczy pokroić mango w kostkę. Aby to zrobić, powinieneś najpierw pokroić mango. Następnie za pomocą noża do ziemniaków możesz przekształcić plasterki w kostki.

Metoda 2: Pokrój mango jeszcze w skórce

Inny powszechny sposób krojenia i krojenia mango wymaga na początku pozostawienia skórki. Będziesz musiał wziąć mango i przeciąć je na pół bez zdejmowania skórki. Pamiętaj, aby przeciąć środek mango wzdłuż dołu. W ten sposób z łatwością będziesz mógł najpierw usunąć dół. Następnie musisz wziąć każdą połówkę i wykonać zarówno pionowe, jak i poziome cięcia w obu. Innymi słowy, na każdą połówkę mango powinieneś wyciąć jakąś siatkę.

Aby uzyskać idealnie pokrojone w kostkę kostki mango, będziesz potrzebować łyżki. Dzięki pionowym i poziomym nacięciom będziesz mógł delikatnie nabierać łyżką kostki mango. Upewnij się, że trzymasz się jak najbliżej skórki, aby uniknąć marnowania miąższu mango. Jeśli zauważysz, że kostki nie wychodzą łatwo, zawsze możesz wygiąć skórkę mango na zewnątrz. Zapewni to lepszy dostęp do całego mięsa mango za pomocą łyżki.

Metoda 3: Pokrój i pokrój mango w kostkę

Trzecia metoda krojenia i krojenia mango jest w zasadzie kombinacją dwóch poprzednich metod. Oznacza to, że łączy metodę krojenia pierwszej metody z pozostawieniem skórki drugiej.

Powinieneś zacząć od przecięcia mango na pół. Pozostaw skórkę i upewnij się, że tniesz wzdłuż pestki. W ten sposób nie będziesz miał problemów z usunięciem dołu. Następnie weź obie połówki mango i pokrój je w długie paski. Gdy to zrobisz, użyj ostrego noża lub obieraczki do warzyw, aby usunąć skórkę. Następnie wystarczy pokroić paski w kostkę. Voila, twoje mango będzie idealnie małe i gotowe do spożycia!