Jak gotować jak szef kuchni

Hierarchia potrzeb Maslowa, często przedstawiana jako pięciopoziomowa piramida, umieszcza ludzką potrzebę pożywienia i innych udogodnień fizjologicznych, takich jak ubranie, na najniższym poziomie, reprezentatywnym dla naszych podstawowych potrzeb przetrwania. Jeśli spytasz początkującego szefa kuchni, konesera kulinarnego lub po prostu wybrednego zjadacza, może on ustawić go wyżej w kierunku czubka piramidy.

Nie ma wątpliwości co do siły i znaczenia jedzenia w naszym życiu. Dla wielu żywność jest czymś więcej niż koniecznością fizjologiczną; jedzenie to kultura, wyrażanie siebie, pożywienie i miłość. Nawet jeśli nie planujesz robić jedzenia swoim powołaniem, nadal możesz ulepszyć swoje amatorskie umiejętności szefa kuchni i cieszyć się sztuką gotowania, dzielenia się i konsumowania, jeszcze więcej. Oto kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci zacząć gotować jak szef kuchni.

Piękno smakuje lepiej

Jedzenie to doznanie zmysłowe, w którym wzrok odgrywa kluczową rolę w pobudzaniu głodu, łaknienia określonych smaków i ogólnej radości z posiłków. Badania neuronaukowe ujawniły ścisły związek między naszymi mózgami, których jedną z kluczowych funkcji jest ułatwianie żerowania i karmienia, a naszym układem wzrokowym, tak że nasze oglądanie pokarmu wywołuje złożony zestaw reakcji nerwowych, fizjologicznych i psychologicznych. Mówiąc prościej, lubimy patrzeć na jedzenie!

Mnożenie się programów telewizyjnych i innych form przekazu przedstawiających szefów kuchni, zarówno początkujących, jak i wyświęconych, podejmujących różne wyzwania związane z przygotowywaniem posiłków, jest kolejnym dowodem na naszą miłość do oglądania tego, co jemy. Wykorzystaj zdolność wizualnego zatrzymywania jedzenia, aby stymulować apetyt i uznanie, zwracając uwagę na przygotowywanie własnych potraw. Zapoznaj się z pokazami kulinarnymi, aby uzyskać wskazówki dotyczące przyjemnych aranżacji potraw i używaj prostych gestów, takich jak dodanie gałązki ziół lub kwiatu jako dekoracji. Szefowie kuchni na całym świecie mogą nie być oczywiście sympatyczną grupą, ale mało kto zaprzeczy, że jeśli chodzi o dania, piękne jedzenie smakuje lepiej.

Składniki to królowa

Znalazłeś cudownie skomplikowany przepis, aby zaimponować i zastosowałeś się do niego co do joty. Jednak pierwszy krok do każdego świetnego przepisu jest często niepisany i jest prosty. Nic nie zastąpi wysokiej jakości składników. Niezależnie od tego, czy Twoje danie wymaga mięsa, ryb, warzyw, nabiału czy ich kombinacji, świeże jest najlepsze, a świeże z farmy jest lepsze!

Jeśli alejki w lokalnym supermarkecie wyświetlają warzywa, które wyglądają na trochę zmęczone lub mogą wyglądać na błyszczące, ale smak przeterminowany, rozważ wizytę na lokalnym rynku świeżych produktów. Tam, gdzie pozwala na to lokalizacja i budżet, kupuj warzywa i białka, które są organiczne, biodynamiczne lub pozyskiwane bezpośrednio od rolników. Kiedy poświęcisz trochę czasu na zakup wysokiej jakości świeżych składników, twoje warzywa będą miały bardziej żywy smak, twoje mięso będzie bardziej aromatyczne, a sosy, które zrobisz, będą miały większą głębię.

Co więcej, bardziej skomplikowane niekoniecznie oznacza lepsze, a znani szefowie kuchni często promują wybieranie produktów sezonowych jako odzwierciedlenie płynięcia z naturą, zamiast opracowywania skomplikowanych menu, które próbują ją kontrolować, klasyczna książka kucharska Alice Water, The Art of Simple Food jest tego świadectwem.

Szybszy makaron, lepszy wynik

Jeśli chodzi o makaron, nie ma wątpliwości, że Włosi robią to lepiej, a kucharze często kierują się tradycyjnymi metodami przyrządzania. Podczas gdy wielu z nas regularnie korzysta z tego podstawowego węglowodanu, istnieje również tendencja do rozgotowywania makaronu, to znaczy poza Włochami! Wszystko więcej niż al dente jest przesadzone, a makaron ugotowany al dente jest nie tylko bardziej autentyczny i podobny do szefa kuchni, ale także lepszy dla Ciebie.

Przegotowany makaron ma wyższy indeks glikemiczny, przez co jest mniej zdrowy i trudniejszy do strawienia. Po pierwsze, będziesz potrzebować dużej ilości wody. Gdy woda się zagotuje, a tuż przed zanurzeniem makaronu, dodaj kilka łyżek soli. Nawyk dodawania oleju jest zdaniem wielu szefów kuchni niepożądany, ponieważ smak może przylegać do makaronu. Prostą wskazówką dotyczącą czasu gotowania jest odliczenie kilku minut od czasu podanego na opakowaniu i od tego momentu zacznij smakować makaron, aby uzyskać perfekcję al dente.

Przygotuj makaron w ten sposób, korzystając z wysokiej jakości sezonowo dostępnych składników i zwracając szczególną uwagę na estetyczną prezentację potrawy, a będziesz gotować jak szef kuchni w mgnieniu oka.