Jak usmażyć jajko?

Jeśli chodzi o jajko, smażenie go do perfekcji jest sztuką. Niewiele jest rzeczy bardziej satysfakcjonujących niż przygotowanie wszystkich naczyń i przekształcenie jajka z surowego w usmażone i gotowe do podania.

Dobrze zrobione jajko sadzone będzie smakowało wyśmienicie. Niezależnie od tego, czy jesz jajko sadzone na śniadanie, lunch, kolację, jako przekąskę lub jako część posiłku (jajka sadzone są naprawdę dobre do hamburgera, jeśli nigdy go nie próbowałeś), jest to świetne jedzenie i łatwiej je zrobić, niż myślisz. Świetnie smakuje również samodzielnie lub z grzanką posmarowaną masłem.

Jeśli nigdy wcześniej nie smażyłeś jajka, jesteś we właściwym miejscu! W mgnieniu oka sprawimy, że z początkującego staniesz się zawodowcem. Najlepszą częścią smażenia jajek jest to, jak łatwo jest i jak niewiele rzeczy wymaga. Wszystko, co musisz zrobić, to dowiedzieć się trochę więcej o tej technice i jesteś gotowy do pracy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak usmażyć jajko.

Wybór Pan

Pamiętaj, że do usmażenia jajka będziesz potrzebować również patelni. Patelnie żeliwne są popularne w wielu rodzajach wypieków i mogą pięknie zamienić zwykłe jajko w smażone. Jeśli masz patelnię żeliwną, której nigdy nie używałeś, pamiętaj, że będziesz chciał ją doprawić przed gotowaniem.

Jeśli nie kusi Cię żeliwo lub po prostu go nie posiadasz, możesz skorzystać z innych patelni. Najlepszą opcją jest patelnia zapobiegająca przywieraniu, ponieważ jajka łatwo się ześlizgują. Będziesz potrzebować szpatułki, która pasuje do tego typu patelni, aby uniknąć zarysowania materiału.

Inną patelnią, którą można łatwo wykorzystać, jest patelnia ze stali nierdzewnej. Wiele osób używa tego do smażenia jajek i stwierdza, że działa świetnie. Bez względu na rodzaj patelni, będziesz musiał użyć tłuszczu, aby upewnić się, że między jajkiem a patelnią znajduje się bufor i wspomóc proces smażenia. Pamiętaj, że musisz użyć patelni, która jest wystarczająco duża, aby pomieścić liczbę smażonych jaj.

Wybór tłuszczu

Po uporządkowaniu naczyń kuchennych będziesz chciał przejść do wyboru tłuszczu. Masło jest najczęściej używanym tłuszczem. Pozwala jajko dokładnie usmażyć się i nadaje trochę smaku masła. Nie będzie też palić ani uszkadzać jajka, tak jak używanie czegoś takiego jak olej z awokado (nie używaj oleju z awokado, a wszystko będzie dobrze).

Masło stanowi idealną bazę do smażenia, ale można to również osiągnąć z tłuszczem z bekonu lub ghee. Ghee to po prostu masło klarowane, które ma niską temperaturę dymienia i działa podobnie do masła podczas gotowania. Tłuszcz bekonowy będzie działał tak samo dobrze jak masło, pomagając smażyć jajka, jednocześnie nadając pyszny smak. Dlatego następnym razem, gdy gotujesz boczek, oszczędzaj tłuszcz! Doskonale nadaje się do smażenia jajek.

Inne tłuszcze, które możesz wypróbować, to oliwa z oliwek. Jeśli nie masz masła lub po prostu chcesz go spróbować, dobrze nadaje się do uzyskania chrupiących i gotowych do spożycia jajek. Należy pamiętać, że w tym przypadku będzie smak oliwy z oliwek. Unikaj używania oleju roślinnego, który powinien być używany tylko wtedy, gdy nie masz absolutnie nic do gotowania jajek.

Smażenie Jajek

Istnieją różne sposoby gotowania jajka sadzonego i możesz zmienić sposób ich gotowania zgodnie z własnymi preferencjami. Niektórzy lubią ich jajka płynne, co oznacza, że można je ugotować słoneczną stroną do góry lub zrobić zbyt łatwo. Ci, którzy chcą, aby ich żółtka były jędrniejsze, należą do kategorii zbyt średniej lub zbyt twardej, w której jajko jest prawie lub całkowicie ugotowane.

Aby ugotować jajka, podgrzej wybrane masło lub tłuszcz, aż się rozproszą. Stamtąd będziesz miał jajka gotowe do wbicia na patelnię do gotowania.

Aby uzyskać słoneczną stronę jajka, rozbij jajko i gotuj przez około trzy minuty. Będziesz chciał zobaczyć, że biel już zaszła. Stamtąd po prostu wyjmij z patelni. Dla uproszczenia zrobisz to samo, ale potem odwrócisz jajko i gotujesz przez około trzydzieści sekund. To zadowala tłum miękkiego żółtka, ale co z innymi?

W przypadku zbyt średniej wielkości gotuj przez trzy minuty, a następnie odwróć, gotując przez kolejną minutę. W przypadku zbyt twardego procesu proces jest taki sam, gotuj tylko przez dwie do trzech minut.

Do wszystkich jajek dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania lub udekoruj wybraną ulubioną przyprawą (ostry sos, płatki pieprzu itp.). Otóż to! Udało Ci się ugotować idealne jajko sadzone. Jedz w dowolnym momencie i ciesz się!