15 łatwych przepisów na ziemniaki

Skromny ziemniak to całkiem wspaniałe warzywo, które należy bardziej podkreślić i docenić w naszych przepisach i metodach gotowania. Jest podstawą kuchni północnoeuropejskiej, ale jest tak elastyczny, że zawsze warto przemyśleć, co z nim zrobić.

Nawet przy zakupie ziemniaków dobrze jest wybrać odpowiedni rodzaj do wykonywanej pracy. Ogólnie rzecz biorąc, odmiany o wyższej zawartości skrobi, takie jak King Edward lub odmiany o żółtej skórce, tworzą najlepsze puree ziemniaczane. Do pieczenia często zaleca się wypróbowanie Maris Piper lub podobnego, aby uzyskać puszyste wnętrze, które wszyscy znamy i kochamy z idealnej pieczonej kolacji.

Najbardziej inspirującą rzeczą w daniach ziemniaczanych jest to, że każdy naród wydaje się mieć własne podejście do rzeczy. Sałatka Ziemniaczana może się różnić od majonezu do lekkiej mżawki oliwy z oliwek z obfitym posypaniem bazylią lub dowolnymi dostępnymi ziołami. Fascynujące w ziemniakach jest to, że nawet „frytki” można interpretować.

Frytki konkurują z grubszymi frytkami belgijskiej sławy, które wyróżniają się tym, że są podwójnie smażone i tradycyjnie gotowane na tłuszczu wołowym! Być może widzimy, że grubo krojone frytki z angielskiego sklepu Fish 'n' Chip są bliższe słynnym belgijskim frytkom niż cieńszym rodzajom. Nie zapominajmy, że ziemniaki można ułożyć warstwami i ugotować w garnku ze śmietaną i jajkami, tak jak to się robi w Europie Środkowej.

Inną fantastyczną metodą jest zetrzeć i zrobić szwajcarskie danie ziemniaczane Rosti, które można pokroić, podobnie w pewnym sensie do wspaniałej hiszpańskiej tortilli. Dla niektórych śniadanie nie byłoby śniadaniem bez chrupiącego placka ziemniaczanego z boku. Oto 15 łatwych przepisów na ziemniaki, które, mamy nadzieję, zainspirują Cię do robienia większych rzeczy z wielkim ziemniakiem!