Toskański kurczak cytrynowy
Przepisów na danie główne nigdy za wiele, więc wypróbuj toskańskiego kurczaka z cytryną. Jedna porcja tego dania zawiera około 48 g białka, 62 g tłuszczu i łącznie 781 kalorii. Ten przepis jest przeznaczony dla 3 osób i kosztuje 2,59 USD za porcję. Ten przepis zachwycił 64 osoby. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jest to dobra opcja, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej, bezmlecznej, paleolitycznej i pierwotnej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny. Mieszanka pieprzu, soli koszernej, skórki z cytryny i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał super-łyżkowy wynik na poziomie 87%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak toskański kurczak cytrynowy, toskański kurczak cytrynowy i toskański kurczak cytrynowy.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Posyp kurczaka 1 łyżeczką soli z każdej strony.
Połącz oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn i 2 łyżeczki pieprzu w małej miarce.
Umieść kurczaka w ceramicznym lub szklanym naczyniu, wystarczająco dużym, aby utrzymać go na płasko.
Zalej kurczaka marynatą cytrynową, obracając go w naczyniu. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc. Podczas marynowania obróć kurczaka 2 lub 3 razy.
Gdy będziesz gotowy do grillowania, rozpal gorący węgiel drzewny po jednej stronie grilla (lub włącz grill gazowy na małym ogniu).
Rozłóż 1/4 węgli po drugiej stronie grilla.
Połóż kurczaka na chłodniejszej stronie, skórą do góry i dociśnij go do naczynia, w którym marynowałeś. Gotuj przez 12 do 15 minut, aż spód będzie złotobrązowy. Obróć kurczaka skórą do dołu, ponownie zważ naczynie i smaż przez kolejne 12 do 15 minut, aż skóra stanie się złotobrązowa, a kurczak będzie ugotowany.
Na ostatnie 10 minut gotowania połóż połówki cytryny na chłodnej stronie grilla, przecięciem do dołu.
Wyjmij kurczaka na talerz lub deskę do krojenia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut.
Pokrój na ćwiartki, posyp solą i podawaj z grillowanymi połówkami cytryny.