Jak zrobić naleśniki

Zabawną rzeczą w naleśnikach, podobnie jak wielu wspaniałych rzeczach w życiu, jest to, że są zwodniczo proste, gdy są dobrze zrobione. Naleśniki to jedno z dań, które, podobnie jak pieczone ziemniaki, najlepiej przyrządza się w domu, w gronie rodziny i przyjaciół. Są również dość nostalgiczne, ponieważ często mogą nam przypominać o czasach szkolnych lub po prostu specjalnych wspomnieniach bliskich z przeszłości i teraźniejszości.

Dla Brytyjczyków chodzi o Pancake Days, a kiedy smakujemy je tylko z odrobiną cukru i wyciśniętą cytryną, są po prostu boskie. Amerykanie uwielbiają raczej solidne, grubsze naleśniki i zwykle dodają do mieszanki syrop klonowy. Niezależnie od tego, jaki jest Twój ulubiony dodatek, zawsze najlepiej smakują na ciepło i prosto z patelni!

Jak zrobić najlepsze naleśniki

Tutaj przeprowadzimy Cię przez nasz własny przewodnik krok po kroku, jak zrobić idealny naleśnik!

Nasz klasyczny przepis:

Chodzi o to, że kiedy już ubijesz ciasto i będziesz gotowy, smażenie ich jest zabawne, a jeśli jesteś wystarczająco odważny, nadszedł czas, aby odwrócić!

Przede wszystkim upewnij się, że masz wszystkie składniki pod ręką, dlatego poniżej znajduje się krótka lista kontrolna, aby uniknąć rozczarowania.

Lista składników na naleśniki na około 10 naleśników:

  • 2 całe jajka
  • 100 gramów zwykłej białej mąki
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub podobnego
  • 300 ml mleka
  • Jedna cytryna
  • Zwykły cukier

Doskonała metoda gotowania naleśników:

  1. Wszystkie suche składniki przesiać przez gęste sito do dużej miski.
  2. Teraz rękami zrób wgłębienie z mąką, a następnie dodaj wszystkie mokre składniki.
  3. Zmiksuj wszystkie jajka, mąkę i mleko na gładką masę. Dodaj do tego szczyptę soli. Możesz zostawić to na 20 minut, jeśli masz czas lub po prostu wskoczyć, jeśli wolisz!
  4. Już prawie czas na zabawną część! Użyj średniej wielkości nieprzywierającej patelni lub patelni do naleśników, rozgrzej i dodaj kroplę oleju.
  5. Chochlą lub dużą łyżką wlej ciasto na gorącą patelnię i smaż pierwszą stronę przez około minutę.
  6. Wreszcie! Zabawa! A teraz odwróć swoje naleśniki! Ta część to świetny sposób na zainspirowanie i zaangażowanie dzieci w kuchnię.

Porady dotyczące odwracania

Jednym z sekretów udanego przewrotu jest ustawienie naleśnika tak, aby wisiał lekko nad przednim końcem patelni, a następnie obrócenie naleśnika do siebie ładnym, ostrym ruchem nadgarstka.

Oczywiście można to zrobić ostrożnie za pomocą silikonowej lub metalowej płetwy, ale gdzie w tym zabawa?

Dodatki

Jak wspomniano wcześniej, klasyczny naleśnik w stylu brytyjskim jest po prostu podawany z wyciśniętym świeżym sokiem z cytryny i posypką cukru. Dlaczego jednak nie dodać odrobiny jogurtu naturalnego i kilku ciemnych jagód? A może spróbujesz ich z jagodami lub syropem klonowym? Możesz nawet spróbować na słono i dodać drobno posiekaną kapustę, startą marchewkę i cebulę w małych ilościach, a następnie dodać kiełbaski lub boczek, aby uzyskać doskonałą alternatywę śniadaniową.

Naleśniki Nowego Świata

Jednym wielkim podziałem w świecie naleśników jest „proszek do pieczenia”! Dodanie szczypty może sprawić, że naleśniki będą lżejsze i nabiorą pożądanego efektu puszystości. Naleśnik w stylu nowojorskim wykorzystuje proszek do pieczenia, jest grubszy i mniejszy, ale dzięki temu dodatkowi nie jest zbyt ciężki dla żołądka! Po prostu weź filiżankę świeżo zmielonej kawy i dzień należy do Ciebie

Bez odpadów Nie ma mowy!

Jeśli z jakiegoś powodu zostało ci trochę ciasta, możesz je łatwo przechowywać w lodówce przez kilka dni. Kiedy będziesz go potrzebować, po prostu zamieszaj i gotowe!