Polski Chleb Żytni Na Zakwasie
Polski chleb żytni na zakwasie jest Wegetariańskie przepis z 3 porcjami. Jedna porcja zawiera 1755 kalorii, 60g białka, oraz 11g tłuszczu. Na 1,43 zł za porcję, ten przepis okładki 42% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Ten przepis jest lubiany przez 227 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz pod ręką sól, mąkę żytnią, mąkę chlebową i kilka innych składników, możesz to zrobić. Z łyżeczką wynik 98%, to danie jest świetne. Podobne przepisy to Polski Chleb Żytni Na Zakwasie, Duński Chleb Żytni, oraz Duńska Owsianka Żytnia (Øllebrød).
Instrukcje
W nocy przed zrobieniem chleba, w średniej wielkości misce do mieszania, rozpuść jedno opakowanie drożdży i cukier w 2 szklankach wody.
Odstawić, aż kremowy, o 10 protokół. Mieszaj mąkę żytnią, aż mieszanina będzie gładka. Przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia rozpuść Pozostałe opakowanie drożdży w maślance.
Dodać mieszankę mąki żytniej, sodę oczyszczoną, sól, 4 szklanki mąki chlebowej i wymieszać, aby połączyć.
Dodaj pozostałe 4 szklanki mąki chlebowej, 1/2 szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu (może nie trzeba dodawać całej mąki). Gdy ciasto stanie się gładką i spójną masą, przekręć je na lekko posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, aż stanie się gładkie i elastyczne, około 8 minut.
Posypać kminek na ciasto i ugniatać je, aż będą równomiernie rozłożone w całym cieście.
Lekko naoliwić dużą miskę do mieszania.
Umieść ciasto w misce i obróć, aby pokryć olejem. Przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub aż objętość podwoi się.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Ciasto przełożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i podzielić na trzy części. Uformuj każdy kawałek na bochenek i umieść w 3 lekko nasmarowanych patelniach do chleba o wymiarach 9x5 cali. Przykryć i odstawić do prawie dwukrotnie, około 1 godziny.
Piec w temperaturze 350 stopni F (175 stopni C) przez około 35 minut lub aż dno bochenków zabrzmi pusto po naciśnięciu.